Da li kod djece koja se rode sa Daunovim sindromom Ultra zvuk ranije uglavnom pokaze da nemaju nosnu kost, da srce ima manu, da su vratni nabori veći. ili sve to moze biti uredu a da se beba ipak rodi sa Daunovim sindromom....
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Мерење носне кости није параметар који се обавезно мери кад је ултра-звучни преглед у питању.Kako, kad sto odsto nijedna Daun beba nema nosnu kost... znaci vec jedan siguran pokazatelj, zar ne. Grijesim ????
Moja prijateljica je to trebala da uradi,preporucili joj Dr.A analiza plodove vode, zar ni to nije siguran nacin da se utvrdi?
Све може бити у реду, а да се беба роди са Дуном.
Једини сигуран доказ да нема Дауновог синдрома је анализа хорионских чупица из којих се анализира генотип бебе, а како Даунов синдром има карактеристичан број гена, на основу тога се закључи да мана постоји.
Наравно, и цитогенетски налази умеју да оману.![]()
Да, не мора нужно бити тризомија 21. хромозома.Sto se tice Dauna sve ove metode su preporucljive ali i ne pouzdane, Kod horionskih resica moze da dodje do prikaza nekih hromozomskih aberacija koje su normalne za ovo tkivo jer se ono ubrzano deli. Analiza plodove vode ne mora biti tacna jer se moze greskom uzeti majcina krv. Cak bilo je i slucaja o kojima sam ja cula da se rodila bebica i da su lekari na porodjaju rekli da ima Dauna zbog izgleda,medjutim posle analize kariotipa ispalo je da nije Daun tako da nikakvi nabori na vratu,nedostatak nosne kosti nije pokazatelj na ultrazvuku.
Ucestalost pojave Daunovog sy raste sa staroscu majke, jer se tokom mejoze kod majke ne odvajau pravilno hromozomi,zatim pojava ovog sindroma predhodno u porodici, A ima i drugi nacin pojave dauna preko takozvanih strukturnih aberacija hromozoma koji ne mora da bude uslovljen staroscu majke.