Dao si prst, daj i saku

Zamislite da ste zaradili milijardu dolara.
Na šta biste ih potrošili?
Da li biste ih nekome dali ili biste pošli od logike da ni vama niko nikada nije dao ništa, sve ste stekli radom? Na primer, vi ste Bil Gejts.
Da biste poklanjali?

Zamislite da ste zaradili milijardu dolara.
Na šta biste ih potrošili?
Da li biste ih nekome dali ili biste pošli od logike da ni vama niko nikada nije dao ništa, sve ste stekli radom? Na primer, vi ste Bil Gejts.
Da biste poklanjali?
Da, obavezno...neke sume koje meni ne bi mnogo znsačile s obzirom na milijardu i ako bih time pomogla...i Bil Gejts je dao gomilu love u humane svrhe

Da, obavezno...neke sume koje meni ne bi mnogo znsačile s obzirom na milijardu i ako bih time pomogla...i Bil Gejts je dao gomilu love u humane svrhe

Naravno da ih je dao.
Više nije imao ideju na šta da troši novac.
Ako se stavi na papir koliko košta avion, brod, kuća, imanje, putovanja........ ispalo je da ima viška milijardu i nije znao kako da ih potroši, mašta mu više nije radila i poklonio je višak milijarde.

Naravno da ih je dao.
Više nije imao ideju na šta da troši novac.
Ako se stavi na papir koliko košta avion, brod, kuća, imanje, putovanja........ ispalo je da ima viška milijardu i nije znao kako da ih potroši, mašta mu više nije radila i poklonio je višak milijarde.
pa dobro...čovek podmirio svoje potrebe i dao višak...šta je u tome loše:think:pošto znamo da postoje i oni koji ne bi dali nego još taj višak umnože:evil:

Ima mnogo siromasnih, ne mozes svima pomoci sve i da hoces. Pomogla bi, ali ne svakoj budali koja skupi hrabrost da pita. Iz iskustva pricam, ne bi dalje da obrazlazem.

U vreme najveće inflacije čovek mi je dao 10 evra, a ja nisam ni tražila.
Pitala sam ga zašto mi daje novac. Odgovorio je da previše pitam.
Sutradan u autobusu jedan dedica nije imao novca da plati kartu i ja sam platila umesto njega, a da on to ni od koga nije tražio.
Jedan što je sedeo do mene se čudio zašto sam platila kartu.
Rekla sam mu da je deda u mojim očima siromašan.
Tako sam ja u tuđim očima bila siromašna i dobila 10 evra.
Ono što hoću reći je da treba da budemo srećni dok možemo da dajemo.
Možda je to lažni humanizam jer u suštini je egoistični poriv, neka vrsta superiornosti kad daješ.
Mnogo ne neprijatnije kad od nekog primiš novac i zato se kaže da je ruka koja daje uvek iznad ruke koja prima.

- - - - - - - - - -

Поменула сам добитак на лутрији. Не обичан вишак.

Dobitak na lutriji je tipičan primer viška jer si mogla bez tog novca koji ti je pao s neba i pre toga da živiš.

Kao sto medju bogatim svetom ima kretena, tako ima i medju siromasnima. Odgovaram na ovo sto si boldovala. Treba pomoci ok, ne treba meni ni zahvalnost neka za pomoc koju pruzam, ali bi volela da oni kojima pomazem iskoriste to da posle pomognu sebi samima, a ne da gledaju kako opet mene ili nekog drugog da cimaju. Umesto da se sami aktiviraju. Pre svega mislim da se psihicki aktiviraju, unormale jelte. P. S. I opet da naglasim da ne govorim samo o materijalnoj pomoci.

Kao sto medju bogatim svetom ima kretena, tako ima i medju siromasnima. Odgovaram na ovo sto si boldovala. Treba pomoci ok, ne treba meni ni zahvalnost neka za pomoc koju pruzam, ali bi volela da oni kojima pomazem iskoriste to da posle pomognu sebi samima, a ne da gledaju kako opet mene ili nekog drugog da cimaju. Umesto da se sami aktiviraju. Pre svega mislim da se psihicki aktiviraju, unormale jelte. P. S. I opet da naglasim da ne govorim samo o materijalnoj pomoci.

Ne gajim iluzije da ću nekog naučiti da ne bude siromašan, njemu je "Bog rekao" da bude siromašan i tu se ne može protiv božje volje.
Siromaštvo potiče od karaktera, kao što i darodavstvo potiče od karaktera pa makar neki to darodavstvo tretirali kao ljudsku glupost, naivnost.

Recimo poklonite nekome neku sumu novca, znate da je u problemu i date mu to i kazete ovo je za tebe i ne treba da vratis, da mu pomognete malo da resi neki problem, nije to velika suma tipa par stotina ili par hiljada evra, ali ma kolika da je pomoc je toj osobi
Ta ista osoba vas zove posle par dana i trazi na zajam jos para uz obecanje da ce vam vracati na rate, vi odlicno znate da nema da vrati i da nece nikad vratiti jer ne moze
Kazete vazi jer vam je zao te osobe, jer vam se ne svadja i ne kvari prijateljstvo zbog para koje nisu prevelike, ali nisu ni premale

Ko je tu kome manje prijatelj?
Ovaj sto trazi jos il ovaj sto ne zna dal da da jos, dal da ne da, dal da rizikuje svadju

Cim se pare umesaju u medjuljutske odnose tu je uvek problem :roll:

Ima ljudi ciju financijsku rupu ne bi zatvorili ni najbogatiji ljudi na svetu , prosto takav karakter. Ne , ne mislim da je to nesto pozitivno i ne mogu da pravim od tih ljudi zrtve .
Pomognem uvek dovoljno, i kada zaista treba . Nisam narodna banka , i meni treba da zivim onako kako sam navikao i za sta sam se na kraju i borio .Zabluda je da ljudi koji imaju nesto zive kao bubreg u loju , dakle vise para vise obaveza .
Ko me gleda kao novcanik ja nemam o takvoj osobi pozitivno misljenje , volim da pomognem u granicama svojih mogucnosti , a da pritom ne ostetim neke svoje planove itd. Generalno ne volim tu pojavu konstantnog trazenja para , ja ne bih to radio nikada .
Ne volim nikome ni cent da ostajem duzan , kada se to desi ( u poslu) jednostavno silom prilika da ne moze neki iznos da se pusti odmah , nego treba neko vreme (zbog odmora itd) mene to izrazito nervira i jedva cekam da resim to :)
Ne volim da dugujem nikome nista ni da su u pitanju cak i banalne stvari .

Ne gajim iluzije da ću nekog naučiti da ne bude siromašan, njemu je "Bog rekao" da bude siromašan i tu se ne može protiv božje volje.
Siromaštvo potiče od karaktera, kao što i darodavstvo potiče od karaktera pa makar neki to darodavstvo tretirali kao ljudsku glupost, naivnost.

Ne tretiram ja dobrotu i plemenitost kao ljudsku glupost, niti imam trip da nekog učim da bude ili ne bude siromašan, msm materijalno siromašan. :lol:

Gore ja tripove od toga imam. Kako od nikog napraviti nekog. Ne ide brate. Na tone živaca sam potrošila. Sada već biram na koga ću trošiti preostale.

Moje iskustvo je nažalost takvo.

Pa zajmim, sta cu...mnogo mi je glupo da odbijem coveka...da li ce se promeniti sa godinama, iskreno se nadam jer mi je jos uvek toliko neprijatno kada pricamo o novcu da evo sve samo da prevazidjemo i promenimo temu...a krivo mi bude para, ruku na srce

Back