Dao si prst, daj i saku

Metla na vestici

Zaslužan član
VIP
Poruka
121.459
Recimo poklonite nekome neku sumu novca, znate da je u problemu i date mu to i kazete ovo je za tebe i ne treba da vratis, da mu pomognete malo da resi neki problem, nije to velika suma tipa par stotina ili par hiljada evra, ali ma kolika da je pomoc je toj osobi
Ta ista osoba vas zove posle par dana i trazi na zajam jos para uz obecanje da ce vam vracati na rate, vi odlicno znate da nema da vrati i da nece nikad vratiti jer ne moze
Kazete vazi jer vam je zao te osobe, jer vam se ne svadja i ne kvari prijateljstvo zbog para koje nisu prevelike, ali nisu ni premale

Ko je tu kome manje prijatelj?
Ovaj sto trazi jos il ovaj sto ne zna dal da da jos, dal da ne da, dal da rizikuje svadju

Cim se pare umesaju u medjuljutske odnose tu je uvek problem :roll:

uh zeznuto
ja sam bila u situaciji i da sam pozajmljivla i da sam davala
bila sam u situaciji da sam pozajmila kumi na rok - vracam ti sledeceg meseca
to sledeceg se nije dogodilo
vratila je tek posle godinu i po dana, kad je meni stvarno trebao novac i kad sam bila u situaciji da za to sto treba da zavrsim moram u tom trenutku da pozajmim
posle toga mi se nikad vise nije javila, a vratila je uvredjena sto sam joj trazila
e sad, ko je tu lud, ko zbunjen pojma nemam

pa moze da ti trazi jos i jos a da ti ne mozes to da izdrzis
a opet mozes i da kao preseces odnos ali bice ti glupo realno jer je rec o nekim budalama bez kojih je zivot manje kako treba
gledaj sebe shto manje da ubijas

haha ocu li u prosjake isto : ))

Poslednja izmena:
Сем родбини и то само за медицинске проблеме не видим сврху давања новца.
Чак ни позајмљивања ако није уз интерес.

kad je bila ninina tema o pozajmicama ja sam slicno napisala ko ti, samo kod mene nije rodbina u privilegiji jer sa njima ne komuniciram nesto mnogo, nego prijatelji
ja kad mi treaba na zajam trazim samo iz tri razloga - da nemam da jedem, da nemam da platim racun, za doktora
za ista tri razloga dajem ili pozajmljujem, i nizasta vise, jer smatram da je sve ostalo nebitno da bi se zajmilo ili davalo....

pa lako je da odbijesh zar ne, samo kazes ne dam i cao, ako treba ne druzis se vise s tom osobom i cao
ali nisu stvari tako jednostavne je l
ili jesu, ali pitanje je da li si tolika faca da mozes da plivash sama zapravo, ne bi ni imala sheprtlje oko sebe mozda

uh zeznuto
ja sam bila u situaciji i da sam pozajmljivla i da sam davala
bila sam u situaciji da sam pozajmila kumi na rok - vracam ti sledeceg meseca
to sledeceg se nije dogodilo
vratila je tek posle godinu i po dana, kad je meni stvarno trebao novac i kad sam bila u situaciji da za to sto treba da zavrsim moram u tom trenutku da pozajmim
posle toga mi se nikad vise nije javila, a vratila je uvredjena sto sam joj trazila
e sad, ko je tu lud, ko zbunjen pojma nemam

takvih situacija je mali milion
ne znam, al mi se cini da ti takvi iz price ko tvoja kuma nisu onda ni bili dobri prijatelji
ljudi nece da skapiraju da niko nije duzan da ti da/pozajmi....svako o sebi treba da brine
i stave te u poziciju da sebe preispitujes i pitas jesi li ispao los, a samo si trazila svoje.....pa bem mu misa

Znam, nisam ni potencirao na kolicini ... nego, ljudi ne vole biti duzni i najcesce zamrze onog prema kojem osjecaju dug. U svakom slucaju se radi o crvu koji je kadar gnjilom napraviti i najzdraviju vezu, stoga ako dajes, daj potajno i nikad ne spominji.

Znam, nisam ni potencirao na kolicini ... nego, ljudi ne vole biti duzni i najcesce zamrze onog prema kojem osjecaju dug. U svakom slucaju se radi o crvu koji je kadar gnjilom napraviti i najzdraviju vezu, stoga ako dajes, daj potajno i nikad ne spominji.

vidis meni je potpuno strano to da zamrzim onoga kome sam duzna, bila sam u situacijama da trazim zajam, i vracala onako kako se dogovirimo, i jeste mi bio veliki teret dok ne vratim, osecam se neprijatno, ali nikako da zamrzim, pa cenim te jos vise jer si mi pomkogo kad mi je trebalo
samo sto ja nikad nisam trazila ako znam da ne mogu da vratim, jer je to kvarno po meni, zeznes drugu stranu, a niko nije duzan da resava tvoje probleme, sve je stvar dobre volje

al kontam to je ljudska sujeta ona fora sto on ima ja nemam pickamumaterina....ma mi ljudi smo ogavna sorta :lol:

Poslednja izmena:
Nije samo to, vec duznik cesto osjeca inferiornost u odnosu na "donatora", dok ovaj cesto ma koliko to nehtjeo daje sebi za pravo nesto sto inace ne bi da nije tog duga ... sve su to sitnice koje s vremenom dobiju taj oblik pun negativnosti

Sto rece jedan Nislija koga znam - NE DAM.

Ja inace vise volim da dajem kad imam nego da trazim kad nemam, al ne volim da me neko pravi budalom, zato NE DAM ako sam vec dao pre toga bez obaveze da vrati, narocito ako znam s kim imam posla.

Recimo poklonite nekome neku sumu novca, znate da je u problemu i date mu to i kazete ovo je za tebe i ne treba da vratis, da mu pomognete malo da resi neki problem, nije to velika suma tipa par stotina ili par hiljada evra, ali ma kolika da je pomoc je toj osobi
Ta ista osoba vas zove posle par dana i trazi na zajam jos para uz obecanje da ce vam vracati na rate, vi odlicno znate da nema da vrati i da nece nikad vratiti jer ne moze
Kazete vazi jer vam je zao te osobe, jer vam se ne svadja i ne kvari prijateljstvo zbog para koje nisu prevelike, ali nisu ni premale

Ko je tu kome manje prijatelj?
Ovaj sto trazi jos il ovaj sto ne zna dal da da jos, dal da ne da, dal da rizikuje svadju

Cim se pare umesaju u medjuljutske odnose tu je uvek problem :roll:
Vjerujem da je užasno teško tražiti novac. Još teže nego odbiti.
Ako je prijatelj u pitanju, ja bih dala ako imam, ali ako je to neko ko jeste malo bahatiji po tom pitanju, možda bih naglasila da nemam više od toga.
Ako nije prijatelj, onda stegnuti petlju i odbiti.
Sva ta ružna ponašanja nakon pozajmljivanja su neki odbrambeni mehanizmi, borba sa posramljenošću, poniženjem, sopstvenim osjećajem bezvrijednosti i prebacivanjem težišta i krivice na druge.

vidis meni je potpuno strano to da zamrzim onoga kome sam duzna, bila sam u situacijama da trazim zajam, i vracala onako kako se dogovirimo, i jeste mi bio veliki teret dok ne vratim, osecam se neprijatno, ali nikako da zamrzim, pa cenim te jos vise jer si mi pomkogo kad mi je trebalo
samo sto ja nikad nisam trazila ako znam da ne mogu da vratim, jer je to kvarno po meni, zeznes drugu stranu, a niko nije duzan da resava tvoje probleme, sve je stvar dobre volje

al kontam to je ljudska sujeta ona fora sto on ima ja nemam pickamumaterina....ma mi ljudi smo ogavna sorta :lol:
Nisam imao problema sa vraćanjem novca jer tu imam vrlo oštru selekciju . Naime , ne pozajmljujem ni svakom prijatelju .
Nekima smiješ dati ruku al ne smiješ novac .

Mrzim da pozajmljujem novac:evil:ajd ono za nuzdu ne daj boze,extremnog siromaštva i bolesti...pa i tada bi mi bilo uzasno tesko da pitam nekog za pare...sitne parice mogu da pozajmim i odma se oprostim od njih, a ako vrati onda se tim parama castim jer ih nisam očekivala:lol:

kad je bolest u pitanju, tu pare ne pozajmljujem
sto sam dala, dala sam
ne ocekujem da mi budu vracene
kad je siromastvo u pitanju, isto
kako da trazim nekom ko nema za hleb
al kad vidim da taj neko ko nema za hleb, od tih para kupuje cigare, e onda i ja preispitam svoje prioritete

kad je bolest u pitanju, tu pare ne pozajmljujem
sto sam dala, dala sam
ne ocekujem da mi budu vracene
kad je siromastvo u pitanju, isto
kako da trazim nekom ko nema za hleb
al kad vidim da taj neko ko nema za hleb, od tih para kupuje cigare, e onda i ja preispitam svoje prioritete
Kako ja popizdim kad mi se žale ljudi koji ne smanjuju pušenje. Za to nemam ni najmanje razumevanja. Ili kad mi komentariše neko ko puši po dve kutije dnevno, kako ja trošim na koješta. A cigarete nisu koješta? To sve nenormalno, života mi!

Back