Danas mi je slava...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Zlatna Iris

Veoma poznat
Poruka
10.624
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:393000-Vranje-Zive-u-satoru
Prica ova zena kako nemaju gde da slave slavu. Prosle godine su imali i kucu i punu kucu gostiju da proslave arandjelovdan. a od jula ova godine zive u satoru..blizi se zima, blizila se i slava. gde su ti gosti od prosle godine?
lako je biti vernik kada je dobro, lako je busati se u srpske pravoslavne grudi kada se jede i pije..gde su sad te dobre pravoverne grudi sad?
p.s. ja prosto ne mogu da poverujem i nadam se da je ovo samo dramaticna namestaljka, da niko od poznanika, komsija, rodjaka bar ovoj deci nije ponudio smestaj.
prosla je slava a ja se bas pitam da li ih se neko od redovnih gostiju setio...na slavu se ne poziva jel tako bese pravoslavci?

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:393000-Vranje-Zive-u-satoru
Prica ova zena kako nemaju gde da slave slavu. Prosle godine su imali i kucu i punu kucu gostiju da proslave arandjelovdan. a od jula ova godine zive u satoru..blizi se zima, blizila se i slava. gde su ti gosti od prosle godine?
lako je biti vernik kada je dobro, lako je busati se u srpske pravoslavne grudi kada se jede i pije..gde su sad te dobre pravoverne grudi sad?
p.s. ja prosto ne mogu da poverujem i nadam se da je ovo samo dramaticna namestaljka, da niko od poznanika, komsija, rodjaka bar ovoj deci nije ponudio smestaj.
prosla je slava a ja se bas pitam da li ih se neko od redovnih gostiju setio...na slavu se ne poziva jel tako bese pravoslavci?
Procitao sam jade ovih mucenika. Kamo lepe srece da je njihovo zbrinjavanje duznost, zakonska obaveza drzave, da im obezbedi mimimum uslova za iole normalan zivota, oni jadni i bedni zive od donacija dobre volje lokalnih mocnika. Strasno. Na jednoj strani drzavna, politicka, vojna, policijska, privredna, klerikanska i ko zna jos kakva elita, zivi u velikom izobilju, zivi na grbaci naroda, dotle na drugoj strani, deca i starci ostaju nezbrnuti da hladne dane provode u satoru. I gde se denu ta svetosavaska srpska i bozija crkva da bar koliko toliko prilozi za zbrinjavanje svojih vernika. I dok jedni jedva prezivaljavaju uz ogromne patnje, SPC se sprema da luksuznu i preskupu rezidenciju svog poglavara, u eskluzivnom delu grada, ucini jos luksuznijom i da na to potrosi ogromne novce. Takodje, drzavni i crkveni vrh ce za proslavu nekakvog miilanskog edikta, od pre l700 godina, donetog od strane surovog i okrutog vojskovodje i paganina, rimskog imperatora i svetitelja Konstantina Velikog da potrosi silne pare. Sve te ludorije i ekstravagancije ce se svaliti na grbacu naroda, a ne na pomenute elite.

ajde da na stranu stavimo i pilitiku i crkvu iako je ovo sto si ti napiso evidentan problem.
ja sam zgranuta obicnim covekom, prijateljem, komsijom, poznanikom, rodjakom koji nije ponudio pomoc ovoj porodici. prvo da krenemo od sebe. pa onda da menjamo sistem.

ajde da na stranu stavimo i pilitiku i crkvu iako je ovo sto si ti napiso evidentan problem.
ja sam zgranuta obicnim covekom, prijateljem, komsijom, poznanikom, rodjakom koji nije ponudio pomoc ovoj porodici. prvo da krenemo od sebe. pa onda da menjamo sistem.

dzaba..trula je glava....a kad je glava trula trulo je i telo.....sistem je samo nas odraz....refleksija ...treba da se napravi neki fond...pa neka svako da koliko moze da im se pomogne.....

e sad da su se grudi nesrba nepravoslavna isprsila pa ajd da nas namlatis ovako:think:

ne valja ti to.

kako ti kazes, "podjimo prvo od sebe", te ti oma pogazi sebe u startu

zasto si se ti pronasao u tome? da li i ti gledas komsiju kako sa decom leze u sator i ne ponudis mu pomoc?
ja pricam o tom problemu kvazi srbizma, patrijotizma, i nju ejdz pravoslavaca.
nisajm rekla da su svi takvi, vec da u srpskom drustvu postoji taj problem.

zasto si se ti pronasao u tome? da li i ti gledas komsiju kako sa decom leze u sator i ne ponudis mu pomoc?
ja pricam o tom problemu kvazi srbizma, patrijotizma, i nju ejdz pravoslavaca.
nisajm rekla da su svi takvi, vec da u srpskom drustvu postoji taj problem.

pa onda si pogresila pdf

sto se tice takvog problema, ima ih svugde po belom svetu i ti to znas, samo si htela da nas srbe pravoslavne isamaras, aj priznaj pa te castim cokoladom:D

i jos navabljujes kerove koji jedva cekaju takvu temu

htsela sam da ukazem na problem o kojem pisem. dokaz crno na belo.
slava je ponos pravoslavaca. neki to objavljuju na sva zvona. meni jednostavno ne ide u glavu ( i sa hriscanske ili pravoslavne ako bas hoces usko strane) da svi ti ljudi koji su se hriscanski odavali na slavu kada je trpeza bila bogata nisu spremni odazvati se na istu kada je trpeza prazna ilijos gore, pomoci tim ljudima. mozda bi trebalo da se ugledamo na muslimane, pa da imamo jednu slavu koju bi svi slavili i gde bi oni imucniji nosili onima koji nemaju...
?
p.s. ja zivim u pravolsvanoj srbiji i ovaj problem mi bode oci.

slava je ponos pravoslavaca. neki to objavljuju na sva zvona. meni jednostavno ne ide u glavu ( i sa hriscanske ili pravoslavne ako bas hoces usko strane) da svi ti ljudi koji su se hriscanski odavali na slavu kada je trpeza bila bogata nisu spremni odazvati se na istu kada je trpeza prazna ilijos gore, pomoci tim ljudima. mozda bi trebalo da se ugledamo na muslimane, pa da imamo jednu slavu koju bi svi slavili i gde bi oni imucniji nosili onima koji nemaju...
?

pa predji u islam..ako ti je to bolje od pravoslavlja...ko te sprecava?

nije rec o veri vec o postupku.
znaci bolje biti pravoslavac pa gledati kako se deca smrzavaju u satoru, nego musliman kojiodnosi hranu komsiji koji nema?
covek je covek, zver je zver, bez obzira koje je veroispovest.
ja ne prelazim nigde jer nigde i ne pripadam.

a vidis ovu pojavu..dva pravoslavca me napala jer se pronalaze u mojoj osudi ovih ljudi, gostiju sa slave gde je evidenetno da su neljudi. ali posto su pravoslavci to je manje bitno od neke tamo lujke koja se usudila da osudi njihov (ne)postupak

nije rec o veri vec o postupku.
znaci bolje biti pravoslavac pa gledati kako se deca smrzavaju u satoru, nego musliman kojiodnosi hranu komsiji koji nema?
covek je covek, zver je zver, bez obzira koje je veroispovest.
ja ne prelazim nigde jer nigde i ne pripadam.

a sta kao pravoslavni samo jedu i piju i ne cine nista da pomognu..a mulimani su velike dobrice koje pomazu svima....:roll:
smrzavaju se deca i kod budista,muslimana,subotara,mormona,ateista.....a tebi je izgleda posebna satisfakcija da pljucnes po pravoslavnima.....

Kakve ovo veze ima sa slavom i religijom uopste? Gde ova zena prica o Arandjelovdanu?

Tema je za hroniku.

Poslednja izmena:
a sta kao pravoslavni samo jedu i piju i ne cine nista da pomognu..a mulimani su velike dobrice koje pomazu svima....:roll:
smrzavaju se deca i kod budista,muslimana,subotara,mormona,ateista.....a tebi je izgleda posebna satisfakcija da pljucnes po pravoslavnima.....

primer je iz naseg drustva, rec je o srbima, pravoslavcima.
brvno ti je u oku da bi mogao da pricas o trunki u tudjem.

?

ti nam sad ukazujes kao da mi ne znamo
nismo mi komuna, zato postoje razna udruzenja i organizacije koje se bave humanitarnim radom, e sad ako ja koliko je u mojoj moci podarim nesto toj org ili udr smatram da ce oni bolje znati gde to treba dati.

Kakve ovo veze ima sa slavom i religijom uopste?

Tema je za hroniku.
najupecatljivije u prilogu (meni) je bilo kada je majka rekla kako ju je sin pitao gde ce slaviti slavu i kako su prosle godine imali punu kucu gostiju a ove...nemaju ni kucu. i ja se pitam gde je sad taj pravoslavni duh tih gostiju da pomognu ljudima u nevolji, ljudima kod kojih su isli na slavu, sa kojima su bili deo srpske tradicije.
eto veze......

ti nam sad ukazujes kao da mi ne znamo
nismo mi komuna, zato postoje razna udruzenja i organizacije koje se bave humanitarnim radom, e sad ako ja koliko je u mojoj moci podarim nesto toj org ili udr smatram da ce oni bolje znati gde to treba dati.

:zcepanje|: pa da ovako si cist pred bogom...ti si dao pa nek rade sta hoce :roll:
ne interesuju mene komune vec hriscanski duh kod srpskog naroda!

najupecatljivije u prilogu (meni) je bilo kada je majka rekla kako ju je sin pitao gde ce slaviti slavu i kako su prosle godine imali punu kucu gostiju a ove...nemaju ni kucu. i ja se pitam gde je sad taj pravoslavni duh tih gostiju da pomognu ljudima u nevolji, ljudima kod kojih su isli na slavu, sa kojima su bili deo srpske tradicije.
eto veze......

Nigde se u tekstu ne pominje slava. Ali BAS NIGDE. To si ti izmislila ne bi li prebacila krivicu na hriscane i pravoslavce. Uostalom tekst je od 16. avgusta.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back