Dan kada je Džef Bek ostavio bluz

Sensei

Ne pušim, ne pijem, imam dobra primanja
VIP
Poruka
95.493
Krajem šezdesetih, bluz je bio sve. Klepton se kleo u njega. Pejdž je gradio carstva na njemu. Čak je i Hendriks imao korene u njemu. Ali kada je Džef Bek uzeo gitaru, nešto nije štimovalo. Mogao je da svira bluz, naravno, ali nikada se nije osećao kao kod kuće.

A onda je došao trenutak koji nikada nije zaboravio.

„Čoveče, tvoj bluz je dosadan“, rekao mu je Hendriks. „Idi dalje. U tome si dobar.“ Bek je bio zapanjen, ali je slušao. Onda se i Klepton umešao: „Ne petljaj se sa mojom muzikom.“ To je zapečatilo stvar.

Dve legende, dva upozorenja i jedna prekretnica.

1758130103908.png

Od tog dana, Bek je prestao da juri zvuk koji su svi ostali obožavali. Odbacio je bluz i zaronio glavom u divlje, futurističke svetove gitare - džez, fuziju, elektroniku, buku, svemir.

Dok su drugi ostajali prizemljeni, Bek je izabrao da leti. I udaljavajući se od žanra koji je „trebalo“ da savlada, postao je nešto sasvim drugo: nedodirljiv.

Ne znam kako se osecam prema tome. Licno bih voleo da je nastavio da svira bluz i da je ignorisao i Hendriksa i Kleptona. Ali to je moje (sebicno) misljenje. Mislim, on je na mnogim listama broj 1, ispred svih drugih.....Ako sam pravim listu 10 najboljih gitarista, Dzef Bek bi svakako bio na njoj, ali ako pravim listu 10 najboljih bluz gitarista da li bi se Dzef Bek takodje nalazio i na toj listi?.....Verovatno...ne bi.

Ne znam kako se osecam prema tome. Licno bih voleo da je nastavio da svira bluz i da je ignorisao i Hendriksa i Kleptona. Ali to je moje (sebicno) misljenje. Mislim, on je na mnogim listama broj 1, ispred svih drugih.....Ako sam pravim listu 10 najboljih gitarista, Dzef Bek bi svakako bio na njoj, ali ako pravim listu 10 najboljih bluz gitarista da li bi se Dzef Bek takodje nalazio i na toj listi?.....Verovatno...ne bi.
Evo ti ga ovde. Čak mu je i gitara pogrešna :)

Back