Dan divljih mačaka

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
66.176

Danas se u svetu obeležava dan divljih mačaka, ali ne onih krvoločnih koje su strah i trepet za ljude​


Svakog 16. oktobra obeležava se globalni dan populacija mačaka koje žive u divljini, a pokrenula ga je 2001. godine "Alley Cat Allies", neprofitna organizacija za zaštitu životinja iz SAD​

Divlja mačka

Foto: Pixabay/Indian spirits
Globalni dan divljih mačaka obeležava se u svetu svakog 16. oktobra.
Ovaj dan osmislili su i pokrenuli "Alley Cat Allies" 2001. godine kako bi skrenuli pažnju na mogućnost humane kontrole populacije divljih mačaka koje žive u prirodi.
"Alley Cat Allies" je neprofitna organizacija za zaštitu životinja koja se zalaže za reformu javne politike i institucija da bi bolje služili interesima mačaka. Sa sedištem u Bethesdiju (Merilend), ova grupa je najpoznatija po uvođenju metode "Trap-neuter-return" (Zamka-sterilizacija-oslobađanje) i ustanovljavanju globalnog dana divljih mačaka.
Mačke se podvrgavaju eutanaziji više nego druge životinje koje završavaju u azilima.
Ipak, programi poput TNR ("Zamka, sterilizacija i oslobađanje") omogućavaju ovim životinjama da žive dugim i zdravim životom u divljini.
Hvatanjem, sterilizacijom i vakcinacijom mačaka lutalica pod nadzorom veterinara, TNR program je efikasno smanjio broj azila i ukupnu populaciju kolonija divljih mačaka.
izvor Telegraf.rs

 

Back
Top