Krishna
Elita
- Poruka
- 20.527
Далматски језик је изумрли романски језик који припада групи италодалматских језика
Poslednja izmena:
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Slazem se i politicki podrzavam vracanje Dalmacije, velikog dijela, Italiji.
Slazem se i politicki podrzavam vracanje Dalmacije, velikog dijela, Italiji.
Jedno vreme me je veoma zanimao ovaj dijalekt, ali vrlo malo se o njemu pouzdano zna. Za moje pretke su istoričari govorili da su Morlaci, pa cenim da su ga u nekoj daljoj prošlosti i govorili... Romanofone skupine Balkana su zapravo latinizovani antički Srbi, jer je i Pavle Solarić u svojoj knjizi "Rimljani slovenstvujući" na stotinama primera argumentovano obrazložio kako je latinski nastao iz starosrpskog.
Spominješ romanofone Morlake, šta je od narodnog predanja ostalo zapisano iza njih? Koliko je očuvana njihova kulturna baština?
Ја кажем да неки историчари сматрају истарске Ћиће изворним романофоним Морлацима.
Они које су Млечани називали "Морлацима" од 16-ог до 18-ог века углавном у Далмацији али и ван Далмације никад нису били романофони. То су били Срби који су причали српски, који су имали српска имена и презимена и који нису знали ниједну латинску реч. Они себе никад нису звали "Морлацима" него су им тај назив ни кривима ни дужнима прикачили Млечани.
Морлаци су заправо измишљени у главама млетачких чиновника, у реалности.
ne preteruj. dalmatincima su žabari uzeli pamet pa su postali hrvatima. a ti bi da ih nagradiš primorjem za to zlodelo.
Meni najviše liči na albanski.
Verovatno su ga govorili Vlasi još kada je Rim izvršio romanizaciju, ali posrbljavanjem su polako zaboravili na taj jezik.
Не личи на албански. Звучи као мешавина италијанског, шпанског и румунског.
Далматски језик као што сам већ рекао припада групи италодалматских језика, а румунски, мегленски, цинцарски и истро-романски спадају у источнороманске језике.
У далматском се види јак изворни латински елемент, више него у источнороманским језицима.
Говорници далматског су живели на јадранској обали од Кварнера до Боке Которска и на неким јадранским острвима.
Далматски језик је био је имао више дијелеката, који су приказана на овој карти
Говорници далматског језика нису били Власи, јер се нису живели по планинама и чували овце. Они су живели по приморским градовима и били су не високом степену културног и друштвеног развоја.
У етничком смислу вероватно се радило о мешавини Илира и римских колониста, који су могуће добили словенске примесе током средњег века. Римљани су имали колоније на источној обали Јадрана.
У Дубровнику већина становништва је говорила далматски до 13-ог века, а у 13-ом веку је српски језик преовладао. Говорника далматског је у Дубровнику било све до 16-ог века.
ne preteruj. dalmatincima su žabari uzeli pamet pa su postali hrvatima. a ti bi da ih nagradiš primorjem za to zlodelo.
Далматски језик је изумрли романски језик који припада групи италодалматских језика
Пљуц. Квази историја.
Ти "жабари" су изградили све што вриједи у Далмацији у 95% случајева. Злодјела и узимање памети су локалци и Срби и Хрвати радили 100 и 1000 пута више него Талијани док год су били тамо и кад год су били тамо.
Талијани нијесу никад гњавили обичан народ, Србе не, а ни Хрвате.
Далматинци су постали Хрвати тек 1918-1941.
Баш због тога "наградити их приморјем". Замисли која кур чева поставка? Наградити их? А људи увели 6.5 милиона војника и имали 650 000 мртвих због тога, ратну штету и дугове санирали тек 1980. године.
Задар није био ни српски ни поготово хрватски. Данас у њему нема ни Срба ни Талијана ни за љек. Каква ли злодјела направише кад су јадни Хрвати морали истријебити и једне и друге до задњега, буквално?
Да, ја сам са једне стране поријеклом и Талијан и Србин Далматинац. Тако да знам СВЕ ТРИ стране, а не само једну или ниједну.
Koji je to narod Iliri? Ima li arheoloških dokaza da su Iliri kao narod postojali?
Ali bukvalno izgleda kao na pola puta između italijanskog i rumunskg.
Скорашњи је мит да се назив Власи односи на сточаре. Овај мит, да не кажем лаж, стоји на темељу стварања савременог српског етницитета, као и других балкансих ентицитета.Говорници далматског језика нису били Власи, јер се нису живели по планинама и чували овце. Они су живели по приморским градовима и били су не високом степену културног и друштвеног развоја.