Далмација и Далматинци

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Naša sam na jednom forumu raspravu o dijalektima. Neko je reka da su Srbi iz okoline Drniša govorili potpuno ili djelomično ikavski. Jedan forumaš se nadoveza i reka da mu je žena Srpkinja iz okoline Drniša ali da ona ne govori ikavski osim što kaže did, ali je reka da će je pitati kako su joj preci govorili. Kasnije je napisa da je pita ženu i da je rekla da joj je baba koja je bila iz Siverića govorila ikavski.

Prvi i drugi post na linku https://parapsihopatologija.com/forums/topic/21052-prekodrinski-dijalekti-naših-jezika/page/14/?tab=comments#comment-4538941
Meni je deda po majci iz Miočića a baba iz Siverića ali nisu pričali ikavski.

Kad smo već kod npr. Barišića. Zašto je po tebi nevjerojatno da je po nekom pravoslavcu imenom Bariša nastala pravoslavna obitelj, a po katoliku Bariši katolička obitelj. Zašto bi te obitelji bile u bilo kakvoj vezi?

Pravoslavnih i katoličkih Barišići je bilo na prostoru S. Dalmacije. Osim Dalmacije, pravoslavnih Barišića bilo u Donjem Vukovskom kod Kupresa, a katoličkih u okolini Duvna. Dakle radi se o istim prostorima, dok npr. u Zagorju ali i na jugu Srbije nema Barišića. Na šta ti to ukazuje?

Poslednja izmena:
To su dva susedna sela,možda 3 kilometra jedno od drugog,trebao bi biti isti govor.

Sasvim sigurno je govor Miočića i Štikova identičan.
Mada i u selima koja su jedna pored drugih more biti minornih razlika u govoru. Selo moga ćaće i selo moje matere su 6 km udaljeni. U ćaćinom mi selu su za objekat u kojem se suši meso govorili "vatrena kuća" a u materinom "pušnica", u ćaćinom selu kajmak je "slaka" a u materinom je "skorup", kod ćaće u selu je zviždanje "švikanje" a kod matere "ćukanje", u ćaćinom selu krem sir se zove "basa" a u materinom "baza", vrv. je bio još poneki različit izraz.

Pravoslavnih i katoličkih Barišići je bilo na prostoru S. Dalmacije. Osim Dalmacije, pravoslavnih Barišića bilo u Donjem Vukovskom kod Kupresa, a katoličkih u okolini Duvna. Dakle radi se o istim prostorima, dok npr. u Zagorju ali i na jugu Srbije nema Barišića. Na šta ti to ukazuje?

To ne ukazuje baš ni na što. Kakvi isti prostori? Udaljenost tamo-ovamo do 200 km. Ti iz Kupresa su mogli stići iz Crne Gore. Oni iz okoline Tomislavgrada su mogli prethodno imati neko drugo prezime i pripadati drugom rodu pa su u međuvremenu promijenili prezime prema nekom Bariši i tako je postalo istovjetno prezimenu Barišića s Kupresa. Oni iz Dalmacije su mogli tamo doći iz Bosanske Posavine ili iz Like. Svašta može biti! Ne možeš stvarati obiteljske veze među obiteljima s istim prezimenima bez ikakvih dokaza.

Onda se ja izvinjavam. Sad sam proverio u pravu ste nije dalmacija nikada bila deo vojne krajine a ja sam uvek mislio da jeste jer kad hoću nekom da kazem da sam iz dalmacije svi mi kažu znam tvoji su iz krajine..I čudno mi je zsšto nije bila vojna krajina kad je njena granica bila pod vlašću austrije samim tim bila je granična oblast uz tursku kao i kordun, banija, lika ali one su bile..Znam da je Kordun bio duže pod austrijom a dalmacija pod mletačkom ali opet bilo je i austrijske vlasti...

Dalmacija je pod austrijsku vlast došla prvi put 1797. godine, a drugi put 1809. godine. Druga vladavina trajala je do 1918. godine. Ime "krajina" za pojedine prostore Dalmatinske zagore potječe od mletačkog vojnog uređenja, a ne od habsburške Vojne krajine. Čak ni u trenutku dolaska Dalmacije pod austrijsku vlast, Habsburzi nisu sjedinili prostor Vojne krajine s Dalmacijom i te dvije pokrajine ostale su administrativno odvojene.

To ne ukazuje baš ni na što. Kakvi isti prostori? Udaljenost tamo-ovamo do 200 km. Ti iz Kupresa su mogli stići iz Crne Gore. Oni iz okoline Tomislavgrada su mogli prethodno imati neko drugo prezime i pripadati drugom rodu pa su u međuvremenu promijenili prezime prema nekom Bariši i tako je postalo istovjetno prezimenu Barišića s Kupresa. Oni iz Dalmacije su mogli tamo doći iz Bosanske Posavine ili iz Like. Svašta može biti! Ne možeš stvarati obiteljske veze među obiteljima s istim prezimenima bez ikakvih dokaza.

Каквих 200 км?
Од Дувна до Купреса има 37 км http://google.com/maps/dir/duvno/kupres

Dalmacija je pod austrijsku vlast došla prvi put 1797. godine, a drugi put 1809. godine. Druga vladavina trajala je do 1918. godine. Ime "krajina" za pojedine prostore Dalmatinske zagore potječe od mletačkog vojnog uređenja, a ne od habsburške Vojne krajine. Čak ni u trenutku dolaska Dalmacije pod austrijsku vlast, Habsburzi nisu sjedinili prostor Vojne krajine s Dalmacijom i te dvije pokrajine ostale su administrativno odvojene.

Далмација је други пут дошла под аустријску власт 1815, одлуком Бечког конгреса https://sr.wikipedia.org/wiki/Бечки_конгрес

Dalmacija je Dal Macija, ili Dio Mezije, kao i Dal Riata

https://en.wikipedia.org/wiki/Dál_Riata

tumblr_px0pmbotj81yrm2gxo1_500.jpg

Barišići i Barešići su jedna familija poreklom iz centralne Bosne, Bariša je srpsko ime izvedeno od Periša.

Back