Major_TOM:
Posto sam vise od dvadeset godina stanovnik raznih evropskin ,i nekih azijskih zemalja, a rodjen sam u Egiptu, mislim da se snalazim u stranim zemljama, a i ne krecem se ni privatno , ni poslovno u krugovima gubitnika, pa i na mogu da se osecam kao gradjanin drugog reda, sve i da hocu, Razumes ti?
razumem. stvarno nisam znao, sada evo znam i sgurno cu mirnije spavati.
Major_TOM:
Ovo sa ironijom je interesantno, mislim kao sklop reci, iako u sustini nista ne znaci...
Kako si ti zakljucio da se u Srbiji ne voli i ne upotrebljava ironija??
Na bazi koji primera???
pa nisam zakljucio da se ne upotrebljava. samo sam iz poslednjih minimum 100 godina istorije dedukovao. ne cini ti se da je previse ironicna? znaci, ne da ne mislim da je ne upotrebljavamo, nego tvrdim da u njoj nismo ni za pedalj iza engleza. kazem engleza a ne amerikanaca, jer je americki smisao za ironiju dosta jak, ali previse su kao i u svemu direktni, pa lako postaju prosto sarkasticni, a engleski manir da se ironija plasira kroz humor absurda /npr monti pajton/ je mnogo bliza nasem mentalitetu i istoriji u celini.
e sad, razlika je u tome sto oni ironiju obozavaju, smatraju je vrhunskim dometom nacionalnog karaktera, da ne kazem bica (sigurno znas kako je neguju i jedni i drugi i ne propustaju da se ponose time), a kod nas je ona prosto jedini nacin da se covek zastiti od nemoci pred vremenom u kojem zivi. znaci, jedni je koriste da demonstriraju svoje prevashodstvo (prva odlika engleskog aristokrate je da se ka svemu odnosi sa ironijom, to znas verovatno) nad svetom i ljudima, a drugi, tj mi, da izraze indiferentnost prema sudbini protiv koje svejedno, cini se, ne mogu da ucine nista. eto zasto je koriste i jedni i drugi, ali kao i oruzije, jedni se ironiji klanjaju a drugi bi zapravo voleli da ne moraju da je koriste.
Major_TOM:
E, moj prijatelju Jabuchilo...u zarkoj zelji da budes vidjenija daska, malo si se zaneo.lupetas
jesam, zaneo sam se. u pravu si. jednostavno, kolicina otrova i to jos u tolikim dozama kao ovih dana moze da izbaci iz koloseka. pa onda krene da lupeta o tome da to nije zdravo ako vec nije vazno koliko je covecno. izvini ako sam preterao. ali ja sam glup i nesavrsen, to smo vec utvrdili, pa racunam da i nemas posebnog razloga da se nerviras.