DALI SE MOZE ZIVETI OD POLJOPRIVREDE BEZ DODATNIH POSLOVA?????

• Začetnik teme Začetnik teme knez1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
sta ces za 90 000 koliko kosta traktor, berac i ostale masine, kopanje prskanje i zemljiste, sve da prodas i kupis gansonjeru (ili koliko ulazes radom tokom godina u poljoprivredu jos 2 gansonjere) u bg i da izdajes imao bi bar duplo vecu zaradu i negledas u nebo i crncis u njivi ceo dan....

Rekoh da nemamo svoje mašine, nego plaćamo. Što se tiče prodaje zemlje i kupovine garsonjere, ako bi neko ko ima mnogo zemlje to uradio bio ludak. Svavakva fukara se sjatila u Beograd , zato je izdavanje stanova rizični poduhvat i uopšte nije siguran prihod. Mnogo je sve složenije

ja sam razocaran jer u inostranstvu unapred ti planiraju otkup, planira sta ce da se proda i garantuje a mi imamo strucnjake samo za kradju, znaci znas da imas prodaju a u srbiji garantuju samo da nece da isplate i kao nebo bude na tvojoj strani.......

I ja sam vrlo razočaran, tim legalizovanim banditizmom , ali se ništa ne može promeniti

Dakle postavio sam ovo pitanje iz prostog razloga jer sam ostao bez posla otvorio privatnu radnju gde je posao stao i jedino resenje mi je da radnju preregistujem i pocnem da se bavim prodajom na pijacnim tezgama poljoprivrednih proizvoda koje cu sam da proizvodim a nesto bih i kupovao na kvantasu pa to preprodavao mada cu na tezgi drzati i ostalu robu za prodaju koja nije vezana za poljoprivredu tjst ovo sto imam sada u radnji zelim da rasprodam po pijacima ako iole to bude moguce.HVALA svima na odgovorima bili su od koristi!

Ti lupaš budalaštine. Prošlih godina su i ljudi sa mnogo zemlje bili ojađeni, jer su cenu kukuruza srozali do 6-8 dinara. Bilo je više puta na televiziji da ljudi koji su kupili i po 40 krava prodaju krave za klanje, jer ih država, tj ta skupina slučajno izabranih idiota ne brani zaštitinom cenom, kao i u slučaju kukuruza i suncokreta. Znači nije bila bašta i tele, nego po 20 lanaca zemlje i 40 krava. A ta praksa, zaštite poljoprivrednika, minimalnom propisanom cenom, je prisutna, baš na tom zapadu

Koliko ima amerikanskih rančera zaštićenih minimalnom propisanom cenom, i sa 40 krava i 20 lanaca?

Ja i dalje pričam o sitnoj boraniji.

Žalosno je što se ovde boranija uzima za prosperitet.

Pre tri godine nas cetvorica smo ulozili po 1000 eura i kupili 50 ovaca sorte romanov iz dva razloga da imamo jagnje za Bozic,Uskrs,Djurdjevdan slavu i kada dodje ekipa iz Amerike ostatak da se proda i od toga da se pokriju troskovi .
Ovce zive na jednoj planini cuva ih lokalac deda koga placamoo u jaganjcima ,stoka je na stalnoj ispasi za zimu prodajemo jagnjad i kupujemo seno,kukuruz .Medjutim ispostavilo se da smo naleteli na ekstar rasu ovaca brojno stanje stade je uvecano u medjuvremenu dvojica partnera su otisal u USA i poklonili nam svoj deo .Stado sada ima 100 ovaca ove godine smo imali 210 jaganjaca ,troskova je bilo za 70 jaganjaca ,a i deda sto nam cuva ovce se lepo sredio (malo sam ubedjen da je neko jagnje manje prijavljeno ali hajde).
Dakle 60 jaganjaca sam imao cisto pa racunajte .Jedna porodica moze da zivi od 100 ovaca jako lepo ali ne bilo kojih ovaca i ne bilo gde .Nase ovce zive na planini nema bolesti nema vakcina nema nicega .
Druga stvar moj drugar ima plastenik ima zemlju koju uzima u arendu svaki dan iz centra grada putuje na njivu gde radi ,proizvodi bio hranu prodaje je u Hrvatskoj ima izvoznicku dozvolu .
da li se isplati pa on je do ovoga radio u banci ,zena mu je radila kao ekonomista u socijalnom ,sada rade vise ,ali su za novu godinu bili na safariju ,pa opet idu u Juznu Ameriku za 7 godina su proputovali svet i kupili svoj stan i svoj salas i da golf petica

Koliko ima amerikanskih rančera zaštićenih minimalnom propisanom cenom, i sa 40 krava i 20 lanaca?

Ja i dalje pričam o sitnoj boraniji.

Žalosno je što se ovde boranija uzima za prosperitet.
to je i problem nasima su otimali sitnili to se sada nastavlja, i sada prodaju nemcima, kod nas se neisplati imati mnogo, jer si ga najebo u drzavi srbiji, samo mali poljoprivrednici opstaju, zato sto nemaju sta da im otme drzava, i da mnogo njbu, razmisli dali je bolje imati 100 hektara kukuruza, ili hektar plastenika jagoda, pa ce da izracunas, ako njbes sa kukuruzom nema ti nazad, a sa plastenikom uvek mozes da se provuces, nije veliki gubitak.

Druga stvar moj drugar ima plastenik ima zemlju koju uzima u arendu svaki dan iz centra grada putuje na njivu gde radi ,proizvodi bio hranu prodaje je u Hrvatskoj ima izvoznicku dozvolu .
da li se isplati pa on je do ovoga radio u banci ,zena mu je radila kao ekonomista u socijalnom ,sada rade vise ,ali su za novu godinu bili na safariju ,pa opet idu u Juznu Ameriku za 7 godina su proputovali svet i kupili svoj stan i svoj salas i da golf petica

Cek, a sto uzima u arendu ako vec tako dobro ide (stan, kola, putovanja, ...)? I sta gaji, ako nije tajna?

Uzgoj svinja moze da bude sasvim korektan, ali iskljucivo na veliko, naravno, pod tim mislim na debele svinje. Za domacinstva koja imaju svoj kukuruz, po svinji od 150kg, zarada je negde oko 4000 do 5000 dinara... dakle, na "nekoliko" se ne isplati, ali ako pricamo o masovnoj proizvodnji, onda zarada moze da bude sasvim pristojna...
Takodje, znam par domacinstava u Macvi koja zive odlicno od uzgoja bikova. E sad, imaju svoje njive, mehanizaciju i stale, tako da su im troskovi zaista minimalni. Zarada po biku im je od 200 do 500 evra, sto je zaista sasvim pristojno...

Evo kako je meni opisao covek koji zivi od poljoprivrede: Kaze da je to kao da si ceo zivot u kreditu. Kaze, cele godine placas hranu zivotinjama. Ali, prednost je sto to nije mnogo, odnosno, ne placas odjednom (kao sto je ljudima lakse da daju svaki dan 100 dinara za cigare, nego odjednom 100 evra za mesec dana). Tako se krpis, kupujes hranu, ulazes, i onda ti kapne 1500 evra od bika. E sad, on kaze da je odavno prestao da racuna da li je u plusu. Kaze da je tih 1500, a mozda i vise, mozda i manje, utrosio u ulaganja u tog bika, ali da mu vise nije bitno, jer je mnogo dobro kad ti tako kapne solidna suma odjednom. Zato se njemu isplati, i on solidno zivi od toga. Nekad imas vise, nekad manje. Sustina je da je jako tesko napraviti racunicu. Ovo je pricao vezano za stocarstvo, ali uglavnom vazi za sve u poljoprivredi..

Da mi je dinar za svaki put kada sam čuo takvu priču od poljoprivrednika. Ne zna čovek da li je u plusu ili u minusu? Pa jel živi, jel jede, jel mu gori sijalica u kući? Ako je odgovor na sve to "da", a ne padaju mu pare sa neba onda ja mogu da mu kažem ovako preko foruma da je u plusu.

jel si ti video nekog, ili cuo za nekog, posle 90 tih ko se obogatio od poljoprivrede,

Prve komsije do mojih matoraca na selu, imali su ljudi dosta zemlje, ali se nisu zadovoljili da seju žito i predaju u zadrugu pa šta dobiju (iako bi i tako imali dovoljno za život), prešli su na povrće (kupus najviše), počeli sami da ga pakuju, prerađuju, sada i izvoze, zapošljavaju gomilu ljudi. Da ne nabrajam sve što su zaradili evo samo nekretnine: stan u Ljubljani i stan u Beogradu (pošto poslovno često idu u ta dva grada pa da imaju gde da budu kada su tamo), dva stana u Novom Sadu (ćerke dok su studirale da ne putuju tih 15 km), apartman na Havajima (ne time sharing već u vlasništvu) i dve velike porodične kuće u selu. Dosta?

Da mi je dinar za svaki put kada sam čuo takvu priču od poljoprivrednika. Ne zna čovek da li je u plusu ili u minusu? Pa jel živi, jel jede, jel mu gori sijalica u kući? Ako je odgovor na sve to "da", a ne padaju mu pare sa neba onda ja mogu da mu kažem ovako preko foruma da je u plusu.

Prve komsije do mojih matoraca na selu, imali su ljudi dosta zemlje, ali se nisu zadovoljili da seju žito i predaju u zadrugu pa šta dobiju (iako bi i tako imali dovoljno za život), prešli su na povrće (kupus najviše), počeli sami da ga pakuju, prerađuju, sada i izvoze, zapošljavaju gomilu ljudi. Da ne nabrajam sve što su zaradili evo samo nekretnine: stan u Ljubljani i stan u Beogradu (pošto poslovno često idu u ta dva grada pa da imaju gde da budu kada su tamo), dva stana u Novom Sadu (ćerke dok su studirale da ne putuju tih 15 km), apartman na Havajima (ne time sharing već u vlasništvu) i dve velike porodične kuće u selu. Dosta?

Znas sta ja pretpostavljam da se od poljoprivrede moze ziveti ali toliko legalno da se stekne neverujem i to od kupusa......ma daj covece to nedrzi vodu!

Znas sta ja pretpostavljam da se od poljoprivrede moze ziveti ali toliko legalno da se stekne neverujem i to od kupusa......ma daj covece to nedrzi vodu!

Kupus kupiš za5- 10 din kg a prodaješ ga ukišeljen za 110 u marketu pa sad ti računaj.

Od opreme ti trebaju kace za kišeljenje i vakuumirka za pakovanje.

Ideja je najvažnija a odma za njom i plan koji se dosledno sprovede.

Gledam večeras na tv prilog o uzgajivačima muva to jest proteinskih hraniva iz larvi muva koje rastu u đubrivu.

Em proteini, em humus.

I jedno i drugo prodaješ za pare a đubre dobijaš za džabe gde god oćeš.

Ja rekoh već negde, od poljoprivrede tipa "imam jutro zemlje, komšija mi dao neko seme što mu ostalo, dva puta u sezoni okopam kukuruz, na kraju pokupim i dam državi pa kolko daju" se lagano živi ali se slabo zarađuje.
Ovo su ozbiljni ljudi, koji imaju dosta zemlje, znaju da koriste glavu i rade mnogo, svaki dan, celu godinu.

Naslov teme je pitanje.

Може. Највећи пример је узгајање дувана. Људи се разбијају од лове. Знам лика који сваке године од дувана заради чисто 30 хиљада евра. Говорим о Србији. Почни од дувана и нећеш се покајати.

Taj se nije obogatio od duvana nego od Gandzolaje koja se poseje u sred parcele dok okolo "manekenise" duvan i skriva Gandzolaju.
Uzeo je on mnogo vise samo nece da ti kaze .
Duvan je fantastican jer se za njega takodje koriste susare pa niko ne sumnja sta susis i beres a uz to i gandzolaja se savija i secka poput duvana , pa kad zapalis svoj "duvan" niko ne sumnja sta to radis i sta valjas konzumentima koji vole domaci proizvod.

Може. Највећи пример је узгајање дувана. Људи се разбијају од лове. Знам лика који сваке године од дувана заради чисто 30 хиљада евра. Говорим о Србији. Почни од дувана и нећеш се покајати.

marihuana je mnogo unosnija

Има ли неко идеју шта посадити на 3ха земље која је каменита...земља се налази поред реке и доста је хладно у Пролеће ,тако да неке врсте које рано цветају не би могле дају плод...

Kamilica.

Back