potpisao sam ugovor sa poslodavcem u nemackoj sad ostaje procedura u beogradu u nemackoj ambasadi imam potvrdu da sam upisan na kurs nemackog u nemacku u stadt der fernuniversitat der oberburgermeister dali ce to da prihvati ambasada jer nemam zavrsen kurs poznavanja jezika ovde u srbiji hvala
Upisan (nekakav) kurs nije isto što i položen nemački jezik na određenom nivou - ovde A1, od
priznate institucije (tu spadaju Goethe Institut certifikati, TELC, ÖSD, TestDAF).
Ovi (priznati) kursevi se ne moraju pohađati ili polagati u Srbiji, mogu i u Nemačkoj, USA, Kini ili Zimbabveu, važno je da položen nivo (A1, A2, B1, B2, C1, ...) odgovara minimalnim zahtevima boravišne dozvole za koju se konkuriše, i da institucija bude priznata od strane konzulata.
Još jedna stvar - da li je u pitanju posao za pozive sa deficitarne liste zanimanja? Ako nije, potpisivanje ugovora sa poslodavcem je tek pola posla, jer poslodavac i ti morate da kontaktirate nadležni
Arbeitsamt (
Bundesagentur für Arbeit) tmao gde je sedište/centrala poslodavca, jer Arbeitsamt mora da napravi proveru i da ti izda potvrdu da za to mesto nema zainteresovanih Nemaca ili građana EU.