dali je normalno

kad sam ja išla u vrtić, nisam mogla da spavam, jednostavno nikad nisam bila pospana u to vreme, ali sam obavezno morala da ležim i pravim se da spavam. par puta sam ustala za vreme odmora i bila kažnjena, kad bi me uhvatili da šapućem s nekim detetom, grdili su nas, a ponekad kad bi negovateljica bila posebno nadrndana išla je od kreveta do kreveta i proveravala da li spavamo, ja bih se tad pravila da spavam, a ona bi prosiktala "ne spavaš!!! vidim!!!" i stalno su me mučili da spavam. mada, sećam se da su roditelji i mene i brata jedno vreme terali da i danima kad smo kući spavamo za vreme odmora i ulazili bi u sobu da provere da li spavamo, i isto nas grdili ako ne spavamo. sećam se da smo jednom prilikom i dobili batine zato što nismo spavali nego pričali. - mislim, grozote! ja moje dete sigurno neću maltretirati sa tim spavanjem!

Ne treba dete da maltretiras, ni spavanjem ni hranjenjem ni necim trecim. Odrastao moze i ne mora da spava ili ruca, dete mora, ranije ili kasnije, na foru, na obecanje, treba ga motivisati da nesto uradi a ne maltretirati i prisiljavati. Sve je teorija dok ti se ne desi praksa... a tada samo hladne glave, nervozna mama=nervozno dete, nervozno dete=nervozna mama i to je onda zacarani pakleni krug.

pa, saglasni smo da se tema odnosi na metode vaspitacica.
Samo to je diskutabilno.
Sigurna sam (jer ne moze biti drugacije, ni lekari ne uce kako da pendzetiraju cipele nego nesto drugo) da u skoli (akademija, fakultet) vaspitacice uce kako da postupaju sa decom. Zatim, ne moze poistovetiti "cuvanje" dece sa poslom vaspitacice. Ovo "cuvanje" moze da obavlja i tetka iz komsiluka koja vam usput i ispegla ves. Vaspitacica cuva i vaspitava, kvalifikovano. Dakle, sve dok ona to radi tako kako su je ucili, stvar je OK.
Problem nastaje kada izneveri norme pravilnog, profesionalnog, kvalifikovanog ophodjenja prema detetu.
E, ja sad samo hocu da naglasim da (naravno, ako nije rec o necemu drasticnom, npr. udaranje, lepljenje usta selotejpom, ostavljanje dece bez nadzora, zatvaranje u mracnu prostoriju isl) roditelj bi pre nego sto posumnja u njen rad morao PRETHODNO da se informise, onako u osnovnim crtama, sta odredjeni metodi znace i zasto se primenjuju.
Po meni je to odgovoran roditelj.
To je ono sto je Ren pomenuo - dvosmerna komunikacija, za dobro deteta

-deca su nevaspitana i nemoguća.
-za sve to su krivi roditelji koji su , takođe nevaspitani.
-roditelji ne komuniciraju sa vaspitačima...ali vrisnu kada se ovi usude da na neki način ukrote decu...sramota.
-to što su trogodišnjaci ne opravdava da su neartikulisani, besni i nevaspitani.
-ništa loše ne vidim u pozitivnim tačkicama. to je dovoljno. negativne su suvišne.
svako želi da ima ono što nema;)
hvala auditorijumu što me pročita.

Back