Дали би и нама требао један Лех Валенса?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Strela:
Нисам о томе говорила (Del Vale de los Kaidos), говорила сам о гробу Благоја Паровића, комунисте, шпанског борца, чија је родбина одлазила и за време Франка на гроб, који је био уредно одржаван. Е видиш то је за свако поштовање, када и гробове својих противника одржаваш. А за то сам сазнала сасвим случајно, приватно.
Добро.
Али, зар то икако може "опрати" једног - фашисту, (е, ТО, је један од оних ПРАВИХ фашиста, не ово што наоколо лдп-овци и слични свакоме деле етикете) и сва зла која је његов режим учинио?

Почев од - самог започињања грађанског рата.

Strela:
Нама би требао један генералисимус Франко.
Ако сам те добро схватио, Србији је потребан неко ко ће овде направити грађански рат, бесомучно бомбардовати своје противнике, увести диктатуру фашистичког типа, али ће ипак одржавати гробове својих жртава.

Norma Kampl:
Добро.
Али, зар то икако може "опрати" једног - фашисту, (е, ТО, је један од оних ПРАВИХ фашиста, не ово што наоколо лдп-овци и слични свакоме деле етикете) и сва зла која је његов режим учинио?

Почев од - самог започињања грађанског рата.

Мислим да ми овде користимо неке прејаке речи. И то је све последица Брозове индоктринације. То је типичан комунистички жаргон.
Шта значи то фашиста у Франковом случају? Шпанија је пре избијања грађанског рата, била дубоко подељена земља. Чак су и уметници били подељени. Пикасо је био за комунисте, Дали за Франкову опцију. Није Франко изазвао поделу, то би била крајња симплификација.
Франко је након грађанског рата Шпанију увео у дуготрајан миран и стабилан период и као што сам већ рекла препородио привреду и економију. Обичан народ је под Франком живео добро.
По мени је најбитније за државу и народ, да се живи у миру, да народ има посла и да од тог посла може да издржава породицу, наравно и нацонално достојанство је такође од изузетног значаја. Све је то Франко обезбедио. Такође је обезбедио миран прелазак на монархију.

Pijanista:
Ако сам те добро схватио, Србији је потребан неко ко ће овде направити грађански рат, бесомучно бомбардовати своје противнике, увести диктатуру фашистичког типа, али ће ипак одржавати гробове својих жртава.

Ниси ме добро схватио, јер полазиш од погрешних премиса.

Strela:
Ниси ме добро схватио, јер полазиш од погрешних премиса.
Неће бити, мени се чини да си ти у заблуди. Када су га толико волели, зашто су склонили све његове споменике? Зашто је Шпанија почела економски да напредује тек под монархијом?

[B:
Strela[/B]]Мислим да ми овде користимо неке прејаке речи. И то је све последица Брозове индоктринације. То је типичан комунистички жаргон
.

Молим те немој мени, чија је породица у доброј мери управо и жртва тог Броза, и комунизма, импутирати комунистички жаргон, молим те.

Шта значи то фашиста у Франковом случају? Шпанија је пре избијања грађанског рата, била дубоко подељена земља.
Јесте. Али је историјска истина, да је Франко НАСИЛНИМ ПУТЕМ срушио, како се то каже "легитимно изабрану власт". Која се није састојала само из комуниста. Која јесте била, упрошћено речено "левичарска". И, могу ја мислити о њој шта год хоћу, али је била, дакле - легална. А Франко ју је оборио.

Није Франко изазвао поделу, то би била крајња симплификација.
Није. Изазвао је "само" грађански рат, како малочас рекосмо.

Франко је након грађанског рата Шпанију увео у дуготрајан миран и стабилан период и као што сам већ рекла препородио привреду и економију. Обичан народ је под Франком живео добро.
Е, ово је симплификација, и мало... хм... легенда.
И под Хитлером је било доста оних који су "живели добро", још и боље него под Франком, ако баш хоћемо тако.
Али, како знамо, није и не може то бити мерило, узето изоловано.

По мени је најбитније за државу и народ, да се живи у миру, да народ има посла и да од тог посла може да издржава породицу, наравно и нацонално достојанство је такође од изузетног значаја.
То је, наравно тачно. Али, узето ван конкретног контекста може навести и на неке погрешне закључке.

Све је то Франко обезбедио
Хм..

. Такође је обезбедио миран прелазак на монархију.
Ја рекох да је то једино што му признајем као позитивно.

Али, у односу на остало, како рекох, то је - премало.

П. С.
Да ли волиш Лорку?

Strela:
Волим Лорку, волим и Пикаса и Далија и Буњуела...
"Ђе ме нађе". Слажемо се у укусима. :)

Али, на тему Франка...

Ко је убио Лорку? Зашто су Буњуел и Пикасо живели ван Шпаније?

Знаш и за "Гернику", то јест, шта је била инспирација Пикасу.

Дакле, ја Франка никако не могу да назовем позитивним ликом.
Рекох - обезбеђивање монархије је једино, премало.

Че Гевара:
Kao drzavnik,koji bi se ponasao onako dok nije bio na vlasti.I njega je nazalost kupio onaj Ronald Regan za par milionceta kao i Gorbacova.

Е само ми још 'фали Лех Валенса..... све ми је потаман..... :roll: :roll: :roll:

Нити нам треба Лех нити било који други ВОЂА - народ мора да уложи напор да заиста створи владавину закона и праву демократију - нисмо стока и не треба нам предводник крда. :evil: :evil: :evil:

Bošnjak:
66% Bošnjaka, a 25% Srba!
I sada fino recite ko je najviše stradao u zadnjem ratu!?

Поштеди нас тих прича. Војнике Армије БиХ облачили сте у цивиле, како би изазвали америчко бомбардовање српских положаја...
Било како било, најважније је да постоји Република Српска на 49% територије! :lol:

AltinaD:
Поштеди нас тих прича. Војнике Армије БиХ облачили сте у цивиле, како би изазвали америчко бомбардовање српских положаја...
Било како било, најважније је да постоји Република Српска на 49% територије! :lol:

и тачка....

у ствари, узвичник !!!!!!!

Че Гевара:
Ne znam tačno ko je ovo izjavio,dal Hektorijus ili Bošnjak,a to je da su Srbi pobili 5 miliona Bošnjaka! Pa bre ljudi toliko stanovnika nema ni cela Hrvatska,a će ima jedan deo one sprčkane,planinske Bosne.
Ima vas manje od 2 miliona i već ste zaokruženi na oko 35% teritorije BiH.
Prihvatite realnost!!!!
Živi i pusti druge da žive!!!
Nije tzačno da sam to ja naveo jer Bošnjaka nema ni pola od toga broja!
Ali vjerovatno je to onaj čuveni "genije" Aleksandar3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back