[B:
Strela[/B]]Мислим да ми овде користимо неке прејаке речи. И то је све последица Брозове индоктринације. То је типичан комунистички жаргон
.
Молим те немој мени, чија је породица у доброј мери управо и жртва тог Броза, и комунизма, импутирати комунистички жаргон, молим те.
Шта значи то фашиста у Франковом случају? Шпанија је пре избијања грађанског рата, била дубоко подељена земља.
Јесте. Али је историјска истина, да је Франко НАСИЛНИМ ПУТЕМ срушио, како се то каже "легитимно изабрану власт". Која се није састојала само из комуниста. Која јесте била, упрошћено речено "левичарска". И, могу ја мислити о њој шта год хоћу, али је била, дакле - легална. А Франко ју је оборио.
Није Франко изазвао поделу, то би била крајња симплификација.
Није. Изазвао је "само" грађански рат, како малочас рекосмо.
Франко је након грађанског рата Шпанију увео у дуготрајан миран и стабилан период и као што сам већ рекла препородио привреду и економију. Обичан народ је под Франком живео добро.
Е, ово је симплификација, и мало... хм... легенда.
И под Хитлером је било доста оних који су "живели добро", још и боље него под Франком, ако баш хоћемо тако.
Али, како знамо, није и не може то бити мерило, узето изоловано.
По мени је најбитније за државу и народ, да се живи у миру, да народ има посла и да од тог посла може да издржава породицу, наравно и нацонално достојанство је такође од изузетног значаја.
То је, наравно тачно. Али, узето ван конкретног контекста може навести и на неке погрешне закључке.
Све је то Франко обезбедио
Хм..
. Такође је обезбедио миран прелазак на монархију.
Ја рекох да је то једино што му признајем као позитивно.
Али, у односу на остало, како рекох, то је - премало.
П. С.
Да ли волиш Лорку?