Dal je narod svugde isti?

Naši uglavnom kukaju kako je kod nas diktatura a na zapadu teče med i mleko.

Na zapadu takođe kukaju i voleli bi socijalistički sistem.

Ko će narodu da ugodi?
Pa i nije isti.
Neki drugi narodi vole red, postenje i rad a i gledaju svoja posla. Te se u skladu sa tim i ponasaju.

Na Zapadu ni ne znaju sta je socijalisticki sistem, nisi imali prilike da fga iskuse kao mi i ostali iza gvozdene zavese. A kad sretnes nekog starijeg Zapadnjaka koji je poreklom iz bivsih socijalistickih drzava te je iskusio deo zivota i u blogodetima realnog sicijalizma onda tek naletis na odbojnost ka tom neuspesnom drustvenom eksperimentu koji je sy.ebao generacije ljudi (napomena, pogledaj samo Srbe u Srbistanu, oni se jos nisu otreznili od tog eksperimenta).

Dakle, nemoj namapmet da pises, socijalizam vole samo neradnici koji su u njemu uzivali.

Ne znaju, ali vole takvo uređenje: džabe zdravstvo, džabe škole...
Pa nije dzaba, sve to placas/placao si kroz poreze. I tvom caletu/kevi u SFRJ/SSSR su oduzmali znatan deo plate za drustveni standard, zdravstvo, prosvetu, penzijsko i ostale stvari u drzavnom budzetu. Nista ni u socijalizmu nije bilo dzaba, nista nije padalo sa neba, neko je to morao da plati - sama radnicka klasa na Istoku je imala znatno nize plate od kolega sa Zapada, ne samo zbog daleko manje produktivnosti, nego i zbog velikih davanja drzavi/sistemu.

U vecini zapadnih drzava (EU, Kanada, Australija, Novi Zeland) je zdravstvo i skolstvo dzaba. Ne znam da li si upucen u to?

Pa nije dzaba, sve to placas/placao si kroz poreze. I tvom caletu/kevi u SFRJ/SSSR su oduzmali znatan deo plate za drustveni standard, zdravstvo, prosvetu, penzijsko i ostale stvari u drzavnom budzetu. Nista ni u socijalizmu nije bilo dzaba, nista nije padalo sa neba, neko je to morao da plati - sama radnicka klasa na Istoku je imala znatno nize plate od kolega sa Zapada, ne samo zbog daleko manje produktivnosti, nego i zbog velikih davanja drzavi/sistemu.

U vecini zapadnih drzava (EU, Kanada, Australija, Novi Zeland) je zdravstvo i skolstvo dzaba. Ne znam da li si upucen u to?
Nije većina već pojedine. Kanada je totalna socijalističko liberalna zemlja i to će da joj se olupa o glavu narednih desetak godina.

Nije većina već pojedine. Kanada je totalna socijalističko liberalna zemlja i to će da joj se olupa o glavu narednih desetak godina.
Cela EU, cela Kanada, cela Australija i Novi Zeland. Samo USA nije u tom fazonu. Znaci vecina zapadnog sveta. No, i na Zapadu se za besplatno obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zastitu uzima iz poreza. Nema ekonomskog perpetum mobilea, moda da se radi i zaradi.

Koliko država "otima" od bruto prihoda u EU i u Kanadi?
Zavisi od prihoda. Nije isto za kompanije i za individualce (to je licni prihod). Za individualce, imas provincijalnu + federalnu taksu, pa ti je njihov zbir taksa koju ukupno placas. Evo ti koliko se placa LINK, LINK <----- , recimo za one u Alberti koji imaju godisnji prihod od 150 hiljada provincijalna taksa je ukupno 15,4k a federalna ukupno 32,1k tako da je ukupna taksa na tih 150k celih 47,5k ili oko 31,7% (ono sto tebe interesuje u %). U drugim provincijama je to i vise ali najvise guli federalna vlada, zato i postoje pozivi za referendumima za otcepljenjem.

Manji prihodi nose i manje poreze, veci vece, naravno.

Edit.
U nordijskim drzavama su porezi na licne prihode i veci, zato imaju i veca socijalna davanja ugrozenima.

Edit #2
U Alberti nemas provincijalnu taksu na proizvode i usluge ili ono sto mi u Srbiji zovemo PDV. Postoji samo federalna. A u drugim provincijama se placa i provincijalna taksa (ili PDV) na federalnu u iznosu 5-8%. Te ispada da je Alberta najbolje mesto za zivot u Kanadi i bolje od EU. Sa finansijske strane. Sa klimatske, otpadaju yaya kako je zimi hladno.

Poslednja izmena:
Zavisi od prihoda. Nije isto za kompanije i za individualce (to je licni prihod). Za individualce, imas provincijalnu + federalnu taksu, pa ti je njihov zbir taksa koju ukupno placas. Evo ti koliko se placa LINK, LINK <----- , recimo za one u Alberti koji imaju godisnji prihod od 150 hiljada provincijalna taksa je ukupno 15,4k a federalna ukupno 32,1k tako da je ukupna taksa na tih 150k celih 47,5k ili oko 31,7% (ono sto tebe interesuje u %). U drugim provincijama je to i vise ali najvise guli federalna vlada, zato i postoje pozivi za referendumima za otcepljenjem.

Manji prihodi nose i manje poreze, veci vece, naravno.

Edit.
U nordijskim drzavama su porezi na licne prihode i veci, zato imaju i veca socijalna davanja ugrozenima.
Ali je i poslodavac mora da plati dažbine i poreze za tebe?

Ali je i poslodavac mora da plati dažbine i poreze za tebe?
Naravno, poslodavac ti placa penzijsko i socijalna davanja (porez za nezaposlene, bolovanja itd). Zdravstveno se placa iz budzeta tj ne placa ni poslodavac ni zaposleni (ili nezapsoleni) ali, sto bi rekli sio mi ga Djura, placas ga kroz veci licni porez i PDV (ovde se zove drugacije, PST i GST, P je od provincija a G je od govermment iliti federacija).

Satnica odnosno godisnja plata se daje bruto, ne neto ili ono sto ces primiti na ruke.

Naravno, poslodavac ti placa penzijsko i socijalna davanja (porez za nezaposlene, bolovanja itd). Zdravstveno se placa iz budzeta tj ne placa ni poslodavac ni zaposleni (ili nezapsoleni) ali, sto bi rekli sio mi ga Djura, placas ga kroz veci licni porez i PDV (ovde se zove drugacije, PST i GST, P je od provincija a G je od govermment iliti federacija).

Satnica odnosno godisnja plata se daje bruto, ne neto ili ono sto ces primiti na ruke.
Koliko je ovo ostalo?

Koliko je ovo ostalo?
Na sta konretno mislis pod "ostalo"? Napisao sam ti kolika su davanja za nekoga iz Alberte ko ima prihod od 150 hiljada na godinu dana, odokativno 31,7%. Postoje i tu neke olaksice tipa placanje vrtica detetu, neki tipovi skola, novcani prilozi verskim zajednicama, humanitarnim organizacijama itd ali je to ograniceno na maksimalne fiksne sume a moras i da prilozis validna dokumenta koja to i dokazuju.

Ako si mislio na PDV evo tabele po provincijama ( negde se racuna federalna+provincijlna taksa a u nekim provincijama imaju samo provincijalnu a posle sama provincija namiruje sa federacijom njihov dug) LINK, LINK <-----
Ukupan PDV je od od 5% (u eskimskim provincijama) do 15% (u najnaseljenijim provincijam, citaj: sa boljom klimom).

U Srbistanu je 20% i dalje?

Na sta konretno mislis pod "ostalo"? Napisao sam ti kolika su davanja za nekoga iz Alberte ko ima prihod od 150 hiljada na godinu dana, odokativno 31,7%. Postoje i tu neke olaksice tipa placanje vrtica detetu, neki tipovi skola, novcani prilozi verskim zajednicama, humanitarnim organizacijama itd ali je to ograniceno na maksimalne fiksne sume a moras i da prilozis validna dokumenta koja to i dokazuju.
Samo je SS 12,4%, Medicare 2,9%, pa onda State i Federal unemployment tax...

Neka globalna računica je da su dažbine za poslldavca od 20% do 40% preko onoga što tebi plaća. A porez na prihod je ono što ti sam plaćaš i to je od 14,5% do 33%.

Kad se sve sabere, od onoga što si zaradio ti uzmu od 34,5% do 73%

Ako si mislio na PDV evo tabele po provincijama ( negde se racuna federalna+provincijlna taksa a u nekim provincijama imaju samo provincijalnu a posle sama provincija namiruje sa federacijom njihov dug) LINK, LINK <-----
Ukupan PDV je od od 5% (u eskimskim provincijama) do 15% (u najnase;ljenijim provincijam, citaj: sa boljom klimom).

U Srbistanu je 20% i dalje?

U Grčkoj 24%, Španiji 21%...

Standardno kroz EU je 20%

Samo je SS 12,4%, Medicare 2,9%, pa onda State i Federal unemployment tax...

Neka globalna računica je da su dažbine za poslldavca od 20% do 40% preko onoga što tebi plaća. A porez na prihod je ono što ti sam plaćaš i to je od 14,5% do 33%.

Kad se sve sabere, od onoga što si zaradio ti uzmu od 34,5% do 73%
Poslodavac je "oslobodjen" toga sto placa drzavi i tebi, boli ga uvce kome placa jer se njemu u ukupnim troskovima poslovanja racuna celokupna suma kao trosak poslovanja. Tebi nije svejedno koliko ti legne na racun.

Ako radiš za sebe, onda te briga i te kako jer ti sve plaćaš
Pa i nije, neko mora drzavi da plati porez ako je posao legalan.
Ja imam firmu u kojoj je jedini uposleni moja malenkost. Posle svih odbitaka (pa i na moju platu) moja firma placa neki porez da dobitak. A i sam ja kao individualac placam porez na licni prihod, jbg. Vec 15 godina stalno kalkulisem sta mi se vise isplati.

Tako rade i ljudi u Srbiji koji imaju svoja privatna preduzeca. Svugde je isto.

Pa i nije, neko mora drzavi da plati porez ako je posao legalan.
Ja imam firmu u kojoj je jedini uposleni moja malenkost. Posle svih odbitaka (pa i na moju platu) moja firma placa neki porez da dobitak. A i sam ja kao individualac placam porez na licni prihod, jbg. Vec 15 godina stalno kalkulisem sta mi se vise isplati.

Tako rade i ljudi u Srbiji koji imaju svoja privatna preduzeca. Svugde je isto.
Poentra ovog preispitivanja je da je na kraju priče svugde manje više isto. Jedino što je na zapadu veća ukupna cifra, ali mi nikada ne možemo da se merimo sa tim ekonomijama.

Zemlje sa najvišim stopama poreza na dohodak građana

Na osnovu najviše marginalne stope poreza na dohodak:

1. Obala Slonovače: 60%.
  2. Finska: 57,3%, ili 56%, 56,95%.
  3. Japan: 55,97%.
  4. Danska: 55,9%.
  5. Austrija: 55%.
  6. Belgija: 53,7%.
  7. Švedska: 50%, ili 52%

Back