Daju dete od 5 godina na usvajanje strancima, usledila zastrašivanja-krivične prijava

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
Daju dete od 5 godina na usvajanje strancima, usledila zastrašivanja i krivične prijave!

Шездесетогодишња Љиљана Радуловић из Зрењанина примила је тромесечно дете у свој дом као хранитељ, где је било до петка, 23. септембра. Радници из Центра за социјални рад су Љиљану одвели прошле недеље у Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, где је упознала будуће потенцијалне усвојитеље из Шведске. Она је истакла да ће главни проблем бити језичка баријера, као и болест. Међутим, петогодишње дете од петка није у њеном дому, од кад настају проблеми.
Љиљана истиче да Центар за социјални рад има став да хранитељи нису добри као потенцијални усвојитељи. Странци су били код ње у стану, где су видели и упознали дете. У среду су били у парку, где се играло са њима, док су послеподне потенцијални усвојитељи одвели дете у Авив Парк. Они су долазили у стан са радницима Центра по дете, док су га враћали гладно и превише физички исцрпљено, говори забринуто хранитељка.
Нормално, дете је изузетно везано за хранитељку, јер њу зна као мајку. Из тог разлога је оно рекло да у петак не жели да иде без ње, за шта постоје сведоци. Из Центра за социјални рад су му рекли да ће се вратити док мајка скува ручак, али није дошло у петак кући.
“Кривичну пријаву сам поднела данас овде у СУП-у против Центра за социјални рад, јер ја немам наравно никакав папир, а они кажу да могу да узму дете било кад… Међутим, ја немам никакав папир да су они дете одузели. Замислите од петка да се њему нешто десило, ја још увек имам решење”, наводи хранитељка.
sl11.jpg
фото: РТВ Сантос
Она претпоставља да су они у хотелу Војводина смештени. Дете је видела јуче, 25. септембра у Авив Парку, на позив познанице и мајке другог детета, која се у том тренутку нашла у популарном тржном центру. Како наводи, било је само са преводиоцем и старатељима, без радника Центра, који су дошли на позив преводиоца. Нису јој, како каже, дозволили да приђе детету и напоменули су јој да није смела да дође.
“Синоћ ми је запрећено чак од господе из Центра, пошто је звао преводилац, а речено је да треба да буде са дететом, неко из Центра, да ли социјални радник или прихолог, али никог није било. Не може само преводилац, јер је он ту да преводи”, прича у неверици хранитељка.
Захтев за усвајање је, како каже, вероватно муж поднео, који је преминуо 2014. године, али никакав одговор није добила. Да су мало успорили, можда би пустила дете да оде, без обзира како би се она осећала.
“Ја се из петних жила трудим да пробам, да бар мало укочим, њима је криво, и овај…има застрашивања. Чак ми је рекла у лице да се на овоме неће завршити. Мени је само сумњива брзина удомљавања. Имам сведока да су ми претили из Центра за социјални рад. Хранитеље посматрају као да смо шугави”, револтирано и очајно напомиње Љиљана.
Наводно је дотадашњој хранитељки у загрљај дете потрчало са речима: “Мама, дошла си по мене!”, а они су га дали странцима са преводиоцем да га воде у хотел…
Љиљана Радуловић се обратила свим министарствима, док је за сада добила одговор само од Заштитника грађана да су примили њен захтев.
Наводно су странци до 27. септембра у Зрењанину. Ипак је само ово једна страна приче. Центар за социјални рад не ради увече, па ћемо се потрудити да добијемо одговоре на многобројна питања у току сутрашњег дана.

На интернету је покренута петиција тим поводом.

Аутор: Драган Првуловић
ИЗВОР: РТВ САНТОС

- - - - - - - - - -

da li je tu nesto sumnivo :think:

Pa cekaj jesu li ti stranci zvanicno usvojili to dete,postoji papir da je da kazem njihovo ili?
Ne slazem se Kami,zena se emotivno vezala za to dete,naravno da joj je bitno da ono ode u neku hraniteljsku drugu BOLJU porodicu gde ce da se brinu o njemu kao sto se brinula ona,i njen pokojni muz.
Nije to sebicnost,to je majcinski instikt.
A i pise da je dete gladno i da ne brinu staratelji ti stranci o njemu na adekvatan nacin!
Sta treba,da posle toliko godina starateljstva nad detetom,pusti dete eto tek tako olako,pa ne bih psa tek tako dala nekome narocito ne nekome ko mi ne uliva poverenje a ne dete,mislim..

Pa cekaj jesu li ti stranci zvanicno usvojili to dete,postoji papir da je da kazem njihovo ili?
Ne slazem se Kami,zena se emotivno vezala za to dete,naravno da joj je bitno da ono ode u neku hraniteljsku drugu BOLJU porodicu gde ce da se brinu o njemu kao sto se brinula ona,i njen pokojni muz.
Nije to sebicnost,to je majcinski instikt.
A i pise da je dete gladno i da ne brinu staratelji ti stranci o njemu na adekvatan nacin!
Sta treba,da posle toliko godina starateljstva nad detetom,pusti dete eto tek tako olako,pa ne bih psa tek tako dala nekome narocito ne nekome ko mi uliva poverenje a ne dete,mislim..

Majcinski instinkt je sebicnost.

Ja ne kazem da to nije ultra-tesko i najteze, ali poenta nesebicnosti je da bas radis nesto sto ti je najteze u zivotu, jer je to bolje za one koje volis.

Majcinski instinkt je sebicnost.

Ja ne kazem da to nije ultra-tesko i najteze, ali poenta nesebicnosti je da bas radis nesto sto ti je najteze u zivotu, jer je to bolje za one koje volis.

Znaci ako se ophode prema detetu neadekvatno tipa,bezbrizno znaci nema veze,dacu ga toj prodici pa eto neka mu rade sta hoce bice srecan jel'?
a i ti stranci da su normalni imali bi prvenstveno postovanja prema toj zeni koja ga je odgajala tih par godina i dozvolili bi da zena da na lep nacin podrsku detetu da ono lakse ode u tu porodicu.
Kakav je jbt to i sok za dete! Niti ih razume,preplaseno je i uplaseno!
Ovde treba da se razmislja prvenstveno o osecanjima DETETA jer poenta je da TOM DETETU bude dobro!

Znaci ako se ophode prema detetu neadekvatno tipa,bezbrizno znaci nema veze,dacu ga toj prodici pa eto neka mu rade sta hoce bice srecan jel'?
a i ti stranci da su normalni imali bi prvenstveno postovanja prema toj zeni koja ga je odgajala tih par godina i dozvolili bi da zena da na lep nacin podrsku detetu da ono lakse ode u tu porodicu.
Kakav je jbt to i sok za dete! Niti ih razume,preplaseno je i uplaseno!
Ovde treba da se razmislja prvenstveno o osecanjima DETETA jer poenta je da TOM DETETU bude dobro!

Pazi ovako, posto niko ne moze da zna konkretno i kakvi su to odnosi, i to ne moze da se vidi iz price u novinama, mozemo samo da pretpostavljamo.

I ja pretpostavljam, na osnovu onoga sto znam o ljudima i zivotu, da je ova starija zena ta koja se ponasa iracionalno u ovom slucaju. Siguran sam da su usvojitelji bili relativno OK, i da ona ne moze da prihvati nesto sama sa sobom, i da je sibaju hormoni i emocije sada, i da to ne moze da kontrolise, i da tako pravi problem i sebi, i detetu, i svima.

- - - - - - - - - -

uzas je kako nase socijalne sluzbe resavaju neke stvari

to dete je vec izgubilo roditelje ,

taman se naviklo na hraniteljku i sad ga otimaju

ako je hraniteljka radila dobro posao onda dete treba ostati do punoletstva

a ako nije podneti i tuzbu protiv nje

za usvajanje nuditi nezbrinutu decu

Hraniteljka ima 60 godina, i sigurno nema bas zavidnu materijalnu situaciju. Gde bre dete da ostaje kod nje jos 12 godina, ako ima nesto bolje?

Mislim, ok ako nema nista bolje, to je bolje nego da odrasta u Domu ili kod nekih ko zna kakvih hranitelja, ali odlazak u Svedsku je SIGURNO bolji za to dete.

ova prica se vrti i po drustvenim mrezama. nesto jeste cudno.
ako sam ja dobro razumela, dete ide u vrtic i roditelji sve druge dece iz grupe u vrticu su protiv ovog usvajanja. da ne govorimo koliko je cudno da novi roditelji, koji to jos i nisu, setaju sa detetom bez socijalnog radnika.
ispravno se pita hraniteljka - sta ako se detetu nesto desi? ona je jos uvek zvanicni staratelj.

Cekaj, jel ovo zemlja Srbija, jeste.
Jel u Srbiji reseno i postavljeno odavno da se uspostavi ciganski mentalitet, jeste (ovde ne mislim nista pogrdno nego kulturoloski, uostalom i nemam averzije prema romima, a i ne ljute se kad ih zovem i zvao ih ciganin)

Jel cilj drzave da je sto manje kosta? (Jel vi stalno zaboravljate sta vam dragi premijer prica na TV?)

Kako god da okrenes, detetu je bolje nego da je cigance.
Drzavi je bolje ako ne placa hraniteljku.
Decija prava su podignuta na svemirski nivo po drzavnim dokumentima i novinama.
I tu prica o detetu prestaje...

Prica o institucijama tu pocinje, jer ovo je Srbija (I u istoimenoj emisiji na RTS cujes svakakve nebuloze).
Drzavne institucije maksimalno ne ebu gradjane, a kamoli da pisu potvrde, da racunaju kamate kad duguju, da se secnu kad naplate neovlasceno nesto ili kamatu....

Prica o hraniteljki tek ovde pocinje....
Ona nije smela nijednog trenutka da prepusti dete dok se to ne evidentira i dok nadlezni socijalni radnik za DETE, a to postoji uvek, jedna osoba, ne potpise prijem, pa posle nek ga baca u Moravu ako hoce...
Ali hranitelji su nekad i nepismeni , a nekad samo pravno nepismeni....
U svakom slucaju, cak i da je okrenula 192, policija bi morala, znaci morala da dobije izvestaj na njen zahtev....ne telefonski , nego izvestaj nadredjene osobe u socijalnoj sluzbi...
Socijalne sluzbe su ozbiljne organizacije u BG, a i u nekim drugim sredinama, ali siromasne....

Tako da ako zezaju i ne znaju da rade, a desava se da kad neki seronja zasedne kao sef neke ustanove, tipa PIO ili socijalna sluzba u nekom gradu, evo ovde je to Zrenjanin, onda se sve radi ilegalno , nelegalno ili polulegalno jer konj ne zna da radi posao , a ima neki staz pa ga i mrzi da shvati sta je sistem rada i sta treba da radi i niko mu ne moze nista...

A prihvati se posla i titule jer mu sleduje po godinama staza...

Da se ja pitam, lepo bih sad nategao instituciju socijalne sluzbe debelom kaznom, iako to ustvari placa drzava, ali bi onda svi zaposleni imali 10% snizenje plate do unedogled...pa nek se cesu....
Nek daju otkaz, ko ih .......

Za pare su svi kolektivno za, a za odgovornost nikog nigde...

ova prica se vrti i po drustvenim mrezama. nesto jeste cudno.
ako sam ja dobro razumela, dete ide u vrtic i roditelji sve druge dece iz grupe u vrticu su protiv ovog usvajanja. da ne govorimo koliko je cudno da novi roditelji, koji to jos i nisu, setaju sa detetom bez socijalnog radnika.
ispravno se pita hraniteljka - sta ako se detetu nesto desi? ona je jos uvek zvanicni staratelj.

pa da, jeste cudno i jeste ona u problemu, pravno, ako se nesto djetetu desi

Pazi ovako, posto niko ne moze da zna konkretno i kakvi su to odnosi, i to ne moze da se vidi iz price u novinama, mozemo samo da pretpostavljamo.

I ja pretpostavljam, na osnovu onoga sto znam o ljudima i zivotu, da je ova starija zena ta koja se ponasa iracionalno u ovom slucaju. Siguran sam da su usvojitelji bili relativno OK, i da ona ne moze da prihvati nesto sama sa sobom, i da je sibaju hormoni i emocije sada, i da to ne moze da kontrolise, i da tako pravi problem i sebi, i detetu, i svima.

- - - - - - - - - -

Hraniteljka ima 60 godina, i sigurno nema bas zavidnu materijalnu situaciju. Gde bre dete da ostaje kod nje jos 12 godina, ako ima nesto bolje?

Mislim, ok ako nema nista bolje, to je bolje nego da odrasta u Domu ili kod nekih ko zna kakvih hranitelja, ali odlazak u Svedsku je SIGURNO bolji za to dete.

U ovoj prici se slazem sa tobom samo u tome sto dete ne moze da ostane do punoletstva sa zenom zbog njenih godina.
kao prvo,to je sukob generacija,kao drugo,ako zeni pozli a njih dvoje sami,ne moze dete da vodi brigu o zeni. tu se slazem.
Ali se ne slazem da se zena ponasa iracionalno,mozda tako ispada,ali je u svakom slucaju veliki naboj emocija i straha.
i ne slazem se da dete treba da ide STRANCIMA. Pobogu,zar ne postoji ni jedna srpska familija?
Treba udomiti dete da,ali opet kazem,kako ce se to dete privici na nove roditelje,na jezik?
Hoce li ti staratelji imati zivaca da uce i objasnjavaju detetu?
Hoce li imati strpljenja kada se dete sklupca i povuce jer mu fale roditelji?
Vodice sa sobom svo vreme prevodioca? ha! hoce sipak.. :besna:

A da... Da dodam samo..
Novi ''staratelji'' brane da dete vidi zenu koja se svo vreme brinula o njemu..
Znaci tu je vec pocelo grubo i nerazumno ponasanje.
Znaci,dete ce sigurno plakati za majkom,da kazem,ovi nece imati zivaca,jer brane svaki kontakt sa njom..
Vec vidim ''happy end'' ..
Ja sam potpisala onu peticiju sto se vrti na fejsu,ne znam koliko to ima udela,mogu samo da se nadam da ima.
i opet kazem,slazem se da treba u novu porodicu,ali ne medju STRANCE !

pa da, jeste cudno i jeste ona u problemu, pravno, ako se nesto djetetu desi

kako ona da bud u problemu kad je pustila dete sa socijalnim radnicima...hocu da kazem oni bi valjda odgovarali, jer su ostavili dete.

- - - - - - - - - -

logicno bi bilo da socijalni radnik odgovara u tom slucaju.

kako ona da bud u problemu kad je pustila dete sa socijalnim radnicima...hocu da kazem oni bi valjda odgovarali, jer su ostavili dete.

ona mu je zakonski staratelj tj hranilac
sto znaci da odgovara za njega
od njih, kaze, nije dobila nista napismeno - sto joj i jeste bilo sumnjivo, ako sam dobro skapirala

ona mu je zakonski staratelj tj hranilac
sto znaci da odgovara za njega
od njih, kaze, nije dobila nista napismeno - sto joj i jeste bilo sumnjivo, ako sam dobro skapirala

ako nije dobila napismeno onda jeste sumnjivo. morali bi da daju neku potvrdu da su preuzeli dete i odveli ga u setnju.

- - - - - - - - - -

ona se dobro snasla koliko toliko sto je prijavila ove iz socijalnog. moraju da joj daju napismeno da vise nije hranitelj.

- - - - - - - - - -

mogu da se kladim da je mala, plava i svetla, cim su je svedjani pozeleli

ako nije dobila napismeno onda jeste sumnjivo. morali bi da daju neku potvrdu da su preuzeli dete i odveli ga u setnju.

- - - - - - - - - -

ona se dobro snasla koliko toliko sto je prijavila ove iz socijalnog. moraju da joj daju napismeno da vise nije hranitelj.

- - - - - - - - - -

mogu da se kladim da je mala, plava i svetla, cim su je svedjani pozeleli

djecak je
hraniteljka ima 60 godina
garant jeste bilo neke muljaze jer su to procedure koje bas traju
al njena dob izgleda stvarno moze biti formalna prepreka usvajanju
vjerojatno je zato u statusu hranitelja
sve je to strasno tuzno
odgaja ga od pet mjeseci i onda ga ovako izgubi

djecak je
hraniteljka ima 60 godina
garant jeste bilo neke muljaze jer su to procedure koje bas traju
al njena dob izgleda stvarno moze biti formalna prepreka usvajanju
vjerojatno je zato u statusu hranitelja
sve je to strasno tuzno
odgaja ga od pet mjeseci i onda ga ovako izgubi

Da,sigurno je zbog starosne dobi.
Ali,da je zena imucna,ja verujem da ne bi dete preuzeli drugi ''roditelji'',novac je cudo,zapravo,sve se i vrti oko novca. Detetova osecanja su ovde zanemarena. Jadnicak mogu da zamislim koliko je prestrasen..

TUGA U ZRENJANINUHraniteljka dečaka kojeg usvajaju Šveđani: Potpisana odluka, pustite me da patim u miru!

V. C. S. | 30. septembar 2016. 14:40 |
Ljiljana Radulović u policiji saznala da je potpisana odluka o usvajanju: Optužena sam da sam emocionalno labilna i da sam želela promociju. Ništa od toga nisam htela. Želela sam samo još jednom da ga vidim...

- - - - - - - - - -

ČULA sam u policiji da je potpisana odluka o usvajanju mog mališana. Ovo je bila bitka sa vetrenjačama i ja sam je izgubila. Nemam više snage i molim javnost da me pusti da patim u miru - rekla je za "Novosti", plačući, Ljiljana Radulović, hraniteljka petogodišnjeg dečaka iz Zrenjanina koji je prošlog petka dat bračnom paru iz Švedske na adaptaciju pre usvajanja. Zbog toga su Zrenjaninci održali u sredu miran protest. - Optužena sam da sam emocionalno labilna i da sam želela promociju. Ništa od toga nisam htela. Želela sam samo još jednom da ga vidim. Pokušala sam da ga zaštitim. Sada je za sve kasno.

- - - - - - - - - -

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna...a-patim-u-miru

da li je stvarno moguce da drzava oduzima decu roditeljima koji nemaju finansijskih mogucnosti da brinu o njima, a da za istu tu decu placa hranitelje. razumem da hranitelj mora da ima platu, ali te kriterijume po kojima se deca oduzimaju od bioloskih roditelja ne razumem.
da mi neko kaze da nije istina da se u srbiji deca oduzimaju zbog siromastva pa da mi bude lakse.

da li je stvarno moguce da drzava oduzima decu roditeljima koji nemaju finansijskih mogucnosti da brinu o njima, a da za istu tu decu placa hranitelje. razumem da hranitelj mora da ima platu, ali te kriterijume po kojima se deca oduzimaju od bioloskih roditelja ne razumem.
da mi neko kaze da nije istina da se u srbiji deca oduzimaju zbog siromastva pa da mi bude lakse.

Nije istina da se u Srbiji deca oduzimaju zbog siromastva. Svaki roditelj koji zeli da se brine o detetu, u 99,999% on to i radi, izuzev nekih bas ekstremnih primera.

Ne znam samo po kojoj logici si iz ovog slucaja zakljucila da se deca oduzimaju roditeljima zbog siromastva? :dontunderstand:

Hranitelju su samo hranitelji sa razlogom. Da su usvojitelji, ne bi dobijali pare od drzave. UVEK je poenta naci detetu usvojitelje, ako moze, a ne da se vucara po hranitetljskim porodicama ceo zivot.

Poslednja izmena:
Dete se odvaja od primarne porodice skoro uvek samo i iskljucivo uz saglasnost roditelja. Ima izuzetaka, naravno, kao i za sve.

- - - - - - - - - -

A idiotizam da se hranitelj buni kada se detetu nadju usvojioci, tu je vec rec o iracionalnosti i hormonima, koji joj ne dozvoljavaju racionalno da razmislja. Mozda kada prodje taj prvi nalet hormona od nekoliko dana, sedne i racionalno razmisli.

Mora tako kada su zene u pitanju.

Back