Dajte deci njihovo

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
74.524
Da ste djeci posvetili dovoljno pažnje, ne bi bili razmaženi i neposlušni" - Profesor Bojanin
Đorđe
Profesor Bojanin naglašava da je fenomen slušanja kod djece često zanemaren u savremenom društvu koje je sve više zasićeno vizuelnim sadržajem, poput televizije, interneta i video igrica.

U današnjem digitalnom dobu, djeca su izložena neprestanim vizuelnim stimulacijama, što može uticati na smanjenje njihove sposobnosti da slušaju, pažljivo obraćaju pažnju i razvijaju svoju maštu. To može imati negativne posljedice na njihovu koncentraciju, kreativnost i emocionalni razvoj. Razumjevanje svijeta oko sebe i komunikacija s drugima zavise ne samo od vizuelnih doživljaja, već i od sposobnosti djeteta da sluša i usvaja informacije kroz zvuk i govor.

Odrasli su ključni u razvijanju ove vještine kod djece. Preporučuje se roditeljima da uspostave kvalitetnu verbalnu komunikaciju s djecom, često im pričajući priče, postavljajući pitanja i podstičući ih na razmišljanje. Takođe, važno je da roditelji provode vreme s djecom u prirodi, u šetnjama ili igri, jer to pruža priliku za razgovor, povezivanje i deljenje iskustava.


Prof. Bojanin ukazuje na značaj svestranog razvoja djeteta, gde se podstiče kreativnost i maštovitost. Crtanje i slikanje su odličan način da djeca izraze svoje misli, osećanja i doživljaje na vizuelan način. Kroz ove aktivnosti, djeca razvijaju mentalno i asocijativno polje, što može imati pozitivan uticaj na njihovu sposobnost da izraze sebe i razumiju druge.

Važno je istaći da roditelji trebaju voditi računa o količini vremena koje djeca provode ispred ekrana. Prekomjerno gledanje televizije i igranje video igrica može negativno uticati na dječiji razvoj, ometajući njihovu pažnju, socijalne vještine i maštu. Umesto toga, roditelji bi trebali pružiti djeci kvalitetne sadržaje i podsticati ih na čitanje knjiga, igru i druženje sa vršnjacima.

Još jedan važan aspekt koji prof. Bojanin naglašava je važnost ljubavi, pažnje i podrške koju djeca dobijaju od svojih roditelja. Djete koje se oseća voljeno i važnim ima veće šanse da razvije pozitivan odnos prema sebi i drugima. Ljubav i pažnja roditelja su temelj zdravog emocionalnog razvoja djeteta, što ih čini manje razmaženim i agresivnim prema drugima.

Konačno, prof. Bojanin savetuje roditelje da postanu primer svojoj djeci. Njihovo ponašanje, reakcije i emocije mogu uticati na dete mnogo više nego reči. Roditelji bi trebali biti svesni svog uticaja i nastojati da pokažu djeci poštovanje, razumevanje i ljubav u svakodnevnim situacijama.

Ukupno uzevši, važno je da roditelji shvate značaj slušanja i pažljive komunikacije s djecom kako bi im pomogli u razvoju njihovih kognitivnih, emocionalnih i socijalnih veština. Pružanje ljubavi, pažnje i podrške omogućava deci da izgrade zdrav odnos prema sebi i drugima, što će im koristiti u celokupnom životnom putu.
 
Zbog uslova u kojim živimo, zbog mekoće kojom pristupamo deci, ona postaju kasno zrela. Aleksandar Makedonski je već sa 20 godina preuzeo kontrolu nad grčkom i ostvario nekoliko velikih pobeda protiv persijanaca.
Balduin IV je već sa 16 godina izvojevao veliku pobedu protiv Saladin-a.

Decu ne treba uvek tretirati kao decu. "Mali si ti da razumeš to", "Nije to za decu, pričaću ti kad porasteš".
 
Decu ne treba uvek tretirati kao decu. "Mali si ti da razumeš to", "Nije to za decu, pričaću ti kad porasteš
jedan od najgorih odgovora što može jedno dete da dobije na svoje pitanje
ako je sve u tolikoj žurbi , a nije i ne treba da bude kada su deca u pitanju, odgovoru bi treba da bude na nivou uzrasta kako bi dete dobilo jasnu sliku i razumljiv odgovor
 
Ovo sto nas pokojni deciji psihijatar kaze donekle se poklapa sa recima jednog spanskog pedijatra koji kaze da danasnjoj deci ne trebaju igracke, telefoni, razne igrice i sta sve ne, treba im ljubav i paznja i da su ta deca ne razmazena nego nedovoljno pazena.
 
i današnja deca rano sazrevaju , ali društvo ih usmerava onamo gde im nije mesto , niti onamo gde postoje nekakve vrednosti
Na sreću, nije ceo svet takav. Videla sam mnogo roditelja koji svoju decu bukvalno gaje, vaspitavaju i vole pravilno. Posrnuće u roditeljstvu je evidentno, ali plašim se da je kod nas dosta uočljivije nego u nekim drugim predelima koje sam posetila. Da li je do životnog standarda, šta li je?
Imaju lepe hobije i vrlo zdrava razmišljanja. To su deca koja imaju slične prohteve od života kao i ja-zato su mi zapravo bila poverena, a sa njihovim roditeljima sam imala srdačne susrete i kvalitetne razgovore-o njihovoj deci.
 
Ne treba ih previše maziti. Treba ih naučiti nekim veštinama,nesto rukicama da rade,baviti se nečim zajedno. Da se umore, da budu radoznali. Dozvoliti da im bude dosadno,tako će razvijati maštu. Dozvoliti da se igraju ,uprljaju,budu gladni.
Ne sve na tacni.
Naša deca relativno slabo usvajaju ikakve veštine.
Bazgaju po parkovima, što nije potpuno loše, ali po mom mišljenju je toga previše. Vreme se treba iskoristiti, a ne potrošiti.
Iz tih parkova gledaju čist sunovrat među odraslima. Posedala "gospoda" da im konobar usluži kafu, jedni trče u kladionicu, drugi traže 100din za autobusku kartu, treći zevzeče bez ikakvog smisla.
Još pre deceniju je bilo šokantno videti biće u autobusu sa otvorenom knjigom i udubljenu u čitanje, a sad već...
 
Screenshot_20240527-091217-737.png
 

Back
Top