DS i SNS ne mogu bez mene da formiraju vladu
Tanjug
Prdesednički kandidat Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić poručio je biračima da ne rasipaju glasove na Demokratsku stranku i Srpsku naprednu stranku jer one bez SPS ne mogu da formiraju novu vladu.
"Oni kažu - nemojte da bacate glasove i glasate ni za koga osim za DS i SNS. Evo, i ja mogu da pošaljem poruku građanima - zašto biste glasali za DS i SNS kada oni ne mogu da naprave vladu bez mene", rekao je sinoć Dačić gostujući na RTS u emisiji "Oko". "Zašto da glasate za njih, kad odmah možete da podržite nas koji odlučujemo o tome ko će da vlada u Srbiji?", dodao je predsednik SPS i ocenio da je "takva vrsta političkog bezobrzluka prevršila sve mere".
On je ponovio da očekuje da koalicija oko SPS dobije dvostruko veći broj glasova i da ima što veći uticaj na donošenje odluka, istakavši da se on bori da pobedi (predsednika DS Borisa) Tadića i (lidera SNS Tomislava) Nikolića. "Ako to ne budem mogao, ipak će moja reč biti više cenjena nego do sada. Zašto mi moramo da budemo na vlasti? Neka Tadić i Nikolić naprave koaliciju, a ako neće neka poštuju one bez kojih ne mogu", poručio je Dačić.
Kako je rekao, ima mnogo stvari oko kojih se SNS i DS slažu, što je čudno s obzirom da su suprotstavljenje stranke, i navodi na zaključak da su oni, ustvari, dve strane istoga. "Zar vi stvarno mislite da se DS i SNS svađaju?", zapitao je Dačić i upozorio građane da ne nasedaju na već viđeno, navodeći da je "sve ovo predstava za njih i da su sve to bajke".
Lider SPS je dodao da to što su se Tadić i Nikolić saglasili da na Kosovu i Metohiji ne treba da budu održani izbori pokazuje da "postoji neki centar iz inostranstva gde oni idu na brifing".
On je dodao da Evropska unija hoće Srbiju, ali pod njihovim uslovima, koji su teško prihvatljivi, ocenivši da će korak po korak Srbiju pitiskati da sušitnski svojim potezima sama otpiše Kosovo i Metohiju. "Ako mislite da se sa EU ne sme razgovarati i pregovarati ne treba da rukovodite državom", rekao je Dačić i dodao da je bio izložen različitim pritiscima - između ostalog da natera predsednicu parlamenta Slavicu Đukić Dejanović da ne raspiše izbore na Kosovu.
On je poručio da Srbija ne može držati pognutu glavu i pozvao Tadića i Nikolića da kažu gde su granice Srbije. "Iz demagoških razloga reći će tamo gde piše u Ustavu, a u formalno-pravnom smislu smatraju da je u Jarinju i Kuršumliji. Ja smatram da je u realnom životu granica kod Kosovske Mitrovice i da svaki napad preko te linije označava napad na Srbiju", kazao je Dačić.
On je dodao da Srbija mora jasno da kaže sta hoće, šta joj je politika i budemo spremna da donosi odluke, jer nema pravo da se prema Srbima na Kosovu i Metohiji ponaša kao da ne zna šta su joj ciljevi. Dačić je svojim protiv kandidatima zamerio jer se, prema njegovim rečima, slikaju po štalama, trče maraton ili dovode strance, a ne pričaju o suštinskim problemima - kako će rešiti problem Kosova i Metohije.