Dacia Nova

Cro_čvarak

Domaćin
Poruka
4.752
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dacia_Nova

Radi se o prvom automobilu kojeg je Dacia pustila u prodaju (1995-e)nakon sloma socijalizma. Sam naziv je trebao sugerirati nešto posve novo u gami njihovih vozila, novo vozilo za novo doba. Dacia je radila čak 10 godina na razvoju ovog vozila, ne zbog posvećenosti detaljima nego zbog totalnog kolapsa firme. Već 80- ih Dacia se našla u problemima jer je bizarni Čaušeškov režim prekinuo veze s zapadom pa tako i Renaultom. Rumunji su se odlučili osloniti samo na vlastite mogućnosti koje i nisu nešto. Slom socijalizma je takodjer još više otežao situaciju i odgodio početak prodaje

Napokon 1995 Nova je krenula u prodaju, koštala je nekih 4- 5000 današnjih evropskih novaca, kasnije se nudila i na diskontu od nekih 3000 eura. Za pogon je bio zadužen samo jedan motor, 1.6 benzinac koji je svojom tehnologijom bio znatno primjereniji 1975-oj nego 1995-oj. Mnogo je trošio a slabo išao, ali motor iako loš nije bio najgori dio automobila. U unutrašnjosti plastika se ljuštila, kvake ostajale u ruci, limarija je izgleda bila bez ikakve antikorozijske zaštite, sigurnost kako aktivna tako i pasivna nepostojeća. Ali ni sve to nisu bili najveći problemi nego prodor vode u unutrašnjost. Voda je tolika ko prodirala ne da se nije smio ostavljati vani nepokrivenog nego doslovno Nova nije mogla biti vožena na kiši niti 5 minuta jer bi voda počela ulaziti. Pranje automobila je dolazilo u obzir jedino da ga brišete spužvom i da svaki pojedinačni dio vozila zalijevati vidim iz sila pazeći da ne poprskate spojeve stakla i lima kroz koje je najviše prodirala voda, mada ne samo tuda. Na duže staze najveći problem je bila korozija koja bi ih posve tijela pa tako već godinama ne postoji niti jedan primjerak na cesti niti ih itko prodaje u oglasima, a radi se o vozilu koje se prodavalo do 2002- e.

1999- e Renault kupuje Daciu, postojeći jedini model Novu pokušao je malo upristojiti pa su uz malčice kozmetičkih izmjena i ugradnju mnogo boljih Renaultoviih motora izbacili Daciu SupeRNovu. Ova dva velika RN su trebala svijetu obznaniti da je Dacia sad dio Renault svijeta. Motori su bili mnogo bolji, nešto su poboljšani i kederi pa je nešto manje upadala voda unutra ali nije to bilo posve riješeno ni redizajnom. Ali boljka korozije nije riješena ni rezidajnom pa tako ne postoji niti jedan RN model na cesti iliu oglasniku, kao i orginal Nova. Proizvodnja je trajala do 2002, kada Novu nasljeđuje Solenza, nešto bolji automobil ali opet ne baš dobar. 2005- e ispisuje se posve nova stranica puštanjem u prodaju Dacie Logana, vozilo razvijenog pod e pod Renault kapom.
 
Dačija nova bila odličan auto, moj komšija je kupio novu i godinama vozio na taksiju i to na plinčugu. Zamenio je tek kada je imao potrebu za klima uređajem i opet kupio novu dačiju. Da je toliko bila loša kupio bi neki nemački auto ili nešto levo. Ne kupio je dačiju jer je bio zadovoljan.

Ta tvoja priča je ista kao ovi što su kupovali polovne raspale zastave za par stoja i kukali kako ne valjaju ništa. Kupi nemački raspali auto pa da vidiš koje su cene popravke.

Mi koji smo kupovali nove zastave nikakvih problema po 200.000 km. Mi smo našim išli i na bliski istok bez ikakvih problema. Jednom je bio problem sa razvodnom kapom, kupljena od arapina fiat 128 original.
 
Dačija ko lutkica za 3-4.000 evra ganc nov auto!

dacia-super-nova-ledu-a7674507e73085b02c-656-368-2-85-1.jpg
 

Back
Top