Nikodim Ljutic
Zainteresovan član
- Poruka
- 193
Lua:Супротстављање различитих мишљења може да буде веома корисно и поучно за онога ко је опредељен да учи и шири своје видике. Међутим, колико год да слушам или читам расправе на ову и сличне теме, никако се не могу отети помало агностичком утиску да се права истина у вези овога и не може заиста сазнати. Превише је добрих и логичних аргумената и са једне и са друге стране. И атеисти, као и теисти, често могу доћи до потпуно истих закључака следећи потпуно различите токове мишљења (ово се често дешава и у науци приликом откривања нпр. неких фундаменталних закона, што је јако занимљиво, бар мени). Ако Бог уопште постоји, чини ми се као да му је стало да будемо морални, без обзира на који начин смо дошли до тог закључка. Као да је оставио више путева да бисмо ми, колико нас год има, могли на различите начине који су нам најближи, доћи практично до истих закључака (бар по питању морала).
У читавој овој ствари мислим да атеисти имају велику предност. Они нису оптерећени теретом лицемерја, што је веома честа карактеристика теиста (историја је препуна записа о теистима чије се понашање и веровање никако нису могли ускладити). Чини ми се да су атеисти много искренији у својој етици од теиста који су у обавези да своје високе моралне стандарде примене у стварном животу. Ту не помаже много силно мудровање и чистоћа пута логичог доказивања. Оно у шта верујеш, или бар тврдиш да верујеш, треба да се, исто тако јасно као твоје речи, види у твом понашању. Није то мали задатак, а теисти показују да му нису дорасли.
Када сам покретао ову тему о моралу, намера ми је била да досегнемо до одговора, одакле потичу моралне норме, где им је извориште, који су критеријуми за постављање истих... то да постоје добри и морални људи међу атеистима, нисам ни стављао под сумњу... тврдња да се у понашању види оно што верујемо је и библијска тврдња, тако да се ту апсолутно слажемо... то да ли су теисти томе дорасли или не, не могу да се изјасним док не дефинишемо шта се упоређује... ако су то иделани примерци, могу да замислим како би изгледао идеали примерак теисте, док идеални примерак атеисте не могу, јер просто не знам који су критеријуми... добрих и моралних људи има међу једнима и другима, као и лоших и неморалних... међутим, када се посумња у морал неког теисте, аутоматски се посумња и у његову веру у Бога, док када је неморал атеисте у питању, нико тај неморал не доводи у везу са, евентуалном, вером у Бога, што би га искључило из атеизма...
Стога, генерализовање ових ствари није тако једноставно и, опростићеш ми, мало је преслободно, ако немамо све критеријуме и полазне основе. Ако су узорци случајно одабрани или по неким, личним критеријумима, могуће је да погрешимо због укључених емоција, предрасуда, позитивних или негативних искустава и много чега што нас може довести у ситуацију да процена буде лоша.