Da popricamo malo o cenzuri na internetu

Obrisan post na jako velikom stranom forumu,sa pretezno americkom populacijom. Cenzura osetljivih tema. Sto ce reci,nastavi da spavas i da ti nije palo na pamet da se probudis i bunis protiv naseg sistema koji smo mi sami sebi stvorili i koji nama odgovara.
Lepo je što su te oslobodili iluzije o slobodi govora. To nije nikad nigde realno postojalo, niti će.

Lepo je što su te oslobodili iluzije o slobodi govora. To nije nikad nigde realno postojalo, niti će.
Mi smo ovde znaci svi ko Big Lale.Iluzionisti.

Na internetu postoji potpuna sloboda govora na usenetu.
Mozes da kazes u kompjuter sta hoces,ali kada napises,onda ti se brise post.
z:)

Ali, za razliku od drugih društvenih mreža, trolovi, spameri i ludaci isto postoje, ali se 'pametni' brišu... a na usenet OSTAJU i 'pametni' komentari?
E pa u tome je fora. Nista nije cenzurisano, ali ljudi ne znaju kako da nadju usenet server i da podese. Google to zove google
groups, ali to je bezobrazno prisvajanje tudje intelektualne svojine.

E pa u tome je fora. Nista nije cenzurisano, ali ljudi ne znaju kako da nadju usenet server i da podese. Google to zove google
groups, ali to je bezobrazno prisvajanje tudje intelektualne svojine.
Nekada sam na ugovoru sa provajderom imao i 'adresu' za usenet grupe. Sada bih trebao da kontaktiram korisničku podršku, za slučaj da su nešto promenili...

Nekada sam na ugovoru sa provajderom imao i 'adresu' za usenet grupe. Sada bih trebao da kontaktiram korisničku podršku, za slučaj da su nešto promenili...
Da dok su provajderi nudili svoje servere, i upustvo za konfiguraciju. Onda je dolaskom BB interneta jednostavno usluga ugasena,
pa sad moras da ili sam da pronadjes besplatne ili one koji se placaju, ili da koristis broken interface gugle :P

Da dok su provajderi nudili svoje servere, i upustvo za konfiguraciju. Onda je dolaskom BB interneta jednostavno usluga ugasena,
pa sad moras da ili sam da pronadjes besplatne ili one koji se placaju, ili da koristis broken interface gugle :P
Sećam se da mi je mobilni operater nudio i prostor za web-stranicu. Kada sam ih tražio upute za pristup tome prostoru, pitali su: Koji ku*ac vam to treba?:zcepanje:

evo ti cenzura. ovu sliku sam par puta stavljao u neke politicke teme ovde na Krsti. svaki put obrisana slika. ma ko se to nama uvlaci u dupe wucicu? :)

262811817_4758893100824690_1794871752817458905_n.jpg

Kako si to zakljucio?
Cekao sam da pitas :)

Evo ovako, malo je nategnuto, ali nategnuto je i ono drugo. Tako da je vise zezanje...

Krenucu od toga da je recenica:

'Placaju ovce za sisanje, no nisu svi ovce'
sastavljena od 2 premise:

'Placaju ovce za sisanje' (a) i 'nisu svi ovce' (b)

Logicki izraz je:
a, b -> c

implicitno resenje je:

c = nisu ovce -> ne placaju

ali c nije nigde navedeno u recenici, drugi deo je izjava, znaci, moze da se trazi se dublje znacenje...

izraz b kaze - nisu svi ovce

sto znaci da je skup C (svi oni koji nisu ovce)

e sad...

1. resenje (nisu svi ovce je implicitno i naturalno) => ne placaju

2. resenje ('nisu svi ovce' nije explicitno vezano za placanje, tako da je moguce, jer nije zabranjeno nicim u recenici...) => odnosno oni koji nisu ovce, a ipak placaju

Konacno:

izbor resenja 1 se namece ali nije eksplicitno razresen

izbor resenja 2 se ne namece, ali je moguc (nije iskljucen)

ti biras 1 (ne uzimajuci u obzir 2)
ja biram 2 (iz zezanja, jer 1 se namece sam po sebi, pa da se nasalim)

-- zabavni deo na temu --

1. Krokodil je širok i kad leži na stomaku i kad leži na leđima, a zelen je samo kad leži na stomaku => krokodil je širi nego zeleniji

2. Krokodil je zelen i po dužini i po širini kad leži na stomaku, a dugačak je samo po dužini => krokodil je zeleniji nego duži

Iz 1. i 2. pošto je krokodil širi nego zeleniji i zeleniji nego duži => krokodil je širi nego duži

povodom internet cenzure:

1. Retroshare - ima forum i chat i file excange - zasniva se na kljucevima sve je enkriptovano, a sadrzaj se distribuira preko 'trusted peers'

2. Zero net - distributivni web hosting, chat i svasta jos nesto.
ima jos jedan 'stariji' na istu/slicnu temu ali ne mogu sad da se setim imena

3. Diaspora - federated sistem foruma (privatni serveri u federaciji - slicno usernetu i nekadasnjem fido-netu, svako moze da podigne svoj server)

4. Mastodon - federated twitter like - twitter inspired - system - za kratke poruke i diskusije (poruke su vece nego na twiteru ali ne mnogo vece)

kad bi se malo vise bavili decentralizovanim internetom umesto centralizovanog bilo bi mnogo teze cenzurisati sadrzaj.

na ovom sistemu isto postoji cenzura, ali je koliko ja osecam manje vise benevolna, tako da je to u principu vise dogovor izmedju ucesnika preko 'pravila'. Ima nas svakakvih sto jes jes.

Back