Da nema inerneta u Srbiji?

Не морају да буду видео игрице онлајн. То не играм. Шта су пентомино и сокобан? Заборавила сам правила преферанса. Тетрис је занимљив. Свиђа ми се твој избор игара јер показује да имаш разгибан мозак.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pentomino
ne pominje se u clanku ali moze da se naprave pentomini koji se po meri gadjaju sa velicinom polja na sahovskoj tabli, onda moze a se igra tako sto se podele pentomini i igra stavljanjem oblika dok neko ne izgubi zato sto nema gde da uglavi pentomino na tablu.

U moderno vreme ima derivata (igrica za telefon i slicno) koji nisu bas uvek matematicki osmisljeni. Samim tim malo gluplji.

Sokoban je jedna od najizazovnijih logickih igara mislim da je potekla iz Japana, kao i obicno sa genijalnim izumima, pravila su jednostavna - mozes da poguras sanduk samo ako iza njega ima slobodno mesto.

Nivoi pocinju sa nekom vrstom vodjenja sta mozes a sta ne a onda se komplikuje. Originalni je imao 50 nivoa - mesecima smo resavali neke nivoe jer ce nekad cini kao da resenja nema.

Evo ovde: https://www.mathsisfun.com/games/sokoban.html

Tetris je Ruski, razvija brzu kogniciju i motoriku (slicno: Boulderdash, Lemmings)

Preferans - imam pricu - modernu. Nekad je bio imperativ da se zna da se igra preferans - mentalno/socijalni izazov.

Ali nekad se igralo karata, i saha, i raznih igara (tipa monopol, riziko) takodje jamb

Ne pominjes mice? Znas li kako se igra mice? https://sr.wikipedia.org/wiki/Mica

Poslednja izmena:
Hvala internetu što je pokazao kakav smo narod u suštini. Da ga nema i dalje bi verovali da smo potomci časnih i poštenih, ovako saznasmo da ima potomaka i onih koji su Turcima drukali svoje komšije zarad šake srebrenjaka a onda avanzovali na namesničke funkcije. I eto dokaza, tada nije bilo interneta ali su takvi zapamćeni u narodu. To me pomalo teši.

"Сејвнула" сам овај линк. Тешко да ћу сад да мислим јер ме боли глава.

Preferans - imam pricu - modernu. Nekad je bio imperativ da se zna da se igra preferans - mentalno/socijalni izazov.
Каква је то модерна прича?
Ali nekad se igralo karata, i saha, i raznih igara (tipa monopol, riziko).

Ne pominjes mice? Znas li kako se igra mice?
Немам појма како се играју мице. Заборавила сам и да то постоји. Нисам мислила да ми наводиш игре, него ако ти падне на памет неки логички проблем. Нешто, што има употребну вредност.

Каква је то модерна прича?

U porodici ima stuident masinstva, prosireno student tehnike.
Pitam ga - igrate li Preferans (studenti tehnike koji ne znaju ili ne zele za znaju za preferans nekako su bili nizeg ranga)
Kaze on: ne i nemam pojma sta je to?
- pa igra sa kartama
- ne, niko to ne zna!

ja: ???? kakvo je to vreme doslo kad studenti tehnike ne igraju preferans ?

Немам појма како се играју мице. Заборавила сам и да то постоји. Нисам мислила да ми наводиш игре, него ако ти падне на памет неки логички проблем. Нешто, што има употребну вредност.

Good grief (recenica koju izgovara Charlie Brown kad ga neko nadmudri)

Neke igrice su dobre zato sto se vezba mozak, prakticno - mozda primena u drustvu - shvatanje necijeg misljenja, strategije i slicno.

Praktican logicki problem? Pa ima i to - i prakticno je

prica:

Postavljam lim na terasi, lim ide ravno sa poda a onda je savijen pod uglom od 30 stepeni.

Problem:

na cosku gde se spajaju limovi - jasno je da po podu 45 stepeni spojka ali pod kojim uglom odseci lim tako da kad se savije pod 30 stepeni pada tako da jedan lim tacno dotice drugi? naravno pod 90 stepeni coska (da pojednostavimo prostornu geometriju). A moze i komplikovanije.

Pokusaj resenja:

Pitam kolege gradjevince - jeste li nekad ovo racunali? Situacija se desava svuda gde se koristi lim.
Kazu: mora da vidimo kako se to izracunava i niko mi jos nije izracunao. Kazu - to gadjaju majstori ?!?!!!
Sto je jos gore nisam ni ja nikad resio taj problem.

Hvala internetu što je pokazao kakav smo narod u suštini. Da ga nema i dalje bi verovali da smo potomci časnih i poštenih, ovako saznasmo da ima potomaka i onih koji su Turcima drukali svoje komšije zarad šake srebrenjaka a onda avanzovali na namesničke funkcije. I eto dokaza, tada nije bilo interneta ali su takvi zapamćeni u narodu. To me pomalo teši.
jel to spada u ono: mi svojim potomcima nikad necemo biti slavni pretci?.

Back