Да нам Русија није забила нож у леђа - не би пропала..

Родитељ Три

Primećen član
Poruka
736
Пројекат моравске Србије са главним градом Београдом је аустријски, они су то направили још у 18. веку.
Такође и пројекат Бугарске мора да се уклапа са тим.

Тек касније на српској земљи, од српског народа, Русија прави бугарску цркву, државу и нацију.

Прича да су нам "Бугари забили нож у леђа" служи само да сакрије истину да су нам Руси забили нож у леђа.

Да је створена јужнословенска држава од Дрине до Црног мора, у њу би можда ушла и Влашка и Молдавија, као по визији Кнеза Михајла.
Али ни то није битно, и да су Влашка и Молдавија остале посебно, таква јужнословенка држава би у 19. веку ослободила цео Балкан од турака и могла би за разлику од Русије да заузме и Истанбул, јер западне државе не би могле да се артикулишу по том питању као што су могле према Русији.

Тако би Аустрија на југу добила младу националистичку, либералну државу мотивисаног становништва које би се брзо индустријализовало у индустрији оружија.
Таква држава би била деструктивна за аустријски поредак који се распадао.
Аустрија не би могла да уђе у рат истовремено са том државом, Италијом и Русијом, па без Аустрије у рат не би могла да уђе ни Немачка на два фронта.
Не би могло бити Првог светског рата и Немци би остали паралисани.

Оно чега би било је даља либерализација и национализам који би уништио Аустрију, али не и Русију јер у Русији су Руси огромна већина.
Тако би Русија преживела, а овако је пропала.

Пропали су јер су уништили нас.

Нисмо ми уопште ратовали 90-их. Зато смо и ту где јесмо.

А Русија нам није забијала никакав нож у леђа, ми смо њима због Македоније забијали нож у леђа када су ратовали против Британаца, Француза и Турака заједно. Као, ми хоћемо Македонију по цену тога да им упропастимо излазак на Средоземље. А видим како смо се борили за њу деведесетих ...

Poslednja izmena:
Нисмо ми уопште ратовали 90-их. Зато смо и ту где јесмо.

А Русија нам није забијала никакав нож у леђа, ми смо њима због Македоније забијали нож у леђа када су ратовали против Британаца, Француза и Турака заједно. Као, ми хоћемо Македонију по цену тога да им упропастимо излазак на Средоземље. А видим како смо се борили за њу деведесетих ...

Ako neko loše ratuje, ne znači da ne ratuje. :D

Може се и тако рећи. Ја у тој изјави пре стављам акценат на то да СР Србија није ратовала. Срби свакако јесу и то је у глобалу било лоше ратовање.

Пројекат моравске Србије са главним градом Београдом је аустријски, они су то направили још у 18. веку.

Тек касније на српској земљи, од српског народа, Русија прави бугарску цркву, државу и нацију.

Прича да су нам "Бугари забили нож у леђа" служи само да сакрије истину да су нам Руси забили нож у леђа.

Да је створена јужнословенска држава од Дрине до Црног мора, у њу би можда ушла и Влашка и Молдавија, као по визији Кнеза Михајла.
Али ни то није битно, и да су Влашка и Молдавија остале посебно, таква јужнословенка држава би у 19. веку ослободила цео Балкан од турака и могла би за разлику од Русије да заузме и Истанбул, јер западне државе не би могле да се артикулишу по том питању као што су могле према Русији.

Тако би Аустрија на југу добила младу националистичку, либералну државу мотивисаног становништва које би се брзо индустријализовало у индустрији оружија.
Аустрија не би могла да уђе у рат истовремено са том државом, Италијом и Русијом, па без Аустрије у рат не би могла да уђе ни Немачка на два фронта.

Оно чега би било је даља либерализација и национализам који би уништио Аустрију, али не и Русију јер у Русији су Руси огромна већина.

Замисли кад би неко цијелу државу Србију и сав њен народ, кроз сто година, идентификовао са политком њеног данашњег пресједника и/или њене данашње елите - прилично гадно, зар не? Такође мислим да оваква шпекулација и поједностављивање не чини част ни нама ни Русима, а посебно не Черњајеву и погинулим руским добровољцима који су гинули са интересе Србије!

jedino tu sto je tachno u osnovnoj postavci da je Rusija skrpilla novo Bugarsku naciju u 19 veku na slican nacin kako je Kpj od svega i svacega skrpila nekakve tzv.Makedonce 1945-46 god.. i josh do prvog ustanka negde 1804 god...Srbi su bili pro Austrijski orijentisani spletom raznih istorijskih okolnosti jednostavno ta daleka zemlja-Rusija im nije bila dovoljno poznata..

Једини који су Србима икада забили нож у леђа су домаћи издајници. Историја нас Срба је пре свега једна велика прича о издаји. Руси су нам увек били већа браћа него што смо то ми некад међу собом били. Класична "реинкарнација" приче о Каину и Авељу.

Не. Заиста нисмо ратовали 90, са изузетком 99, године. Е тад јесмо, али је било касно. Дапаче, велики борј београђана, био је заправо на Туђмановој страни, и ако је могуће да тога нису били свесни. Наравно, уводни пост је потуно необјективан и претпарчки.

Шта би било, кад би било, нико не може ни приближно да предвиди, готово никад. С друге стране, читајући руске изворе оног доба, дошао сам до закључка, да је Русија сматрала Србију назависном државом, која се сама ослобађа од турака и која је самодовољна и самосвојна. С друге стране, Бугарску су сматрали руском територијом, обзиром да су је они ослободили војном силом, и да је у сваком смислу њихово чедо. Нама су помагали, кад су могли, а Бугарску су направили ниодчега. Све су им они направили. Сматрали су да ће Бугарска бити исто што и Малорусиија или Белорусија. С друге стране, Србија без руске помоћи, ипак не би постојала у опште, обиром да су против Србије били Аустрија, Турска, Енглеска, већи део немачког народа, сем ретких интелектуалаца, а ни Француска нешто није била много далеко од тога.

Sad neko malo baš preteruju..
ispade da su Rusi došli, okupirali prostor i nametnuli narodu e od sad ste Bugari svi, prema nekima.

Kao da nije uopšte ni bilo ustanka 1876. godine, iza kojeg su ostala neka od najatraktivnijih stradanja koje je poznavao tadašnji svet.
Знаш ли колико је Руских војника погинуло приликом ослобађања Бугарске?

A kako to menja ono što sam ja napisao?
Једноставно, Руси су сматрали Бугарску својим просторим и својим поседом. Нас не. Нас су сматрали назависном државом, која се ослобађа отоманског јарма, уз њихову подршку и помоћ. Бугарску сасвим другачије. Као нешто своје, што су они ослободили од Турака. У томе је рзлика, и у томе је разлика у руском посматрању Бугара и Срба. Што се тиче Бугарске, они су заиста имали веома слаб национални идентите јако дуго. Наравно не свуда. Нису били сигурнои к су тачно, у Софији, а у Трну јессу и те како, на пример. Бугарску националну свест су заиста продубили Руси, будећи бугарску Егзархију и будећи њене националне организације. Чак су и Турској више одговарали бугарски националисти него српски. Српске су сматрали и утемељенијим и са далеко више основа, па самим тим и за далеко веће непријатеље. Уосталом, у Србији су и те како осетили снагу српског оружја. У Бугарској никад. У Бугарској су упознали наново снагу руског оружја, за коју су и онако знали да је јака. И уопште, шта су то Бугари? Од Бугара који су дошли и освојили 7 српских пленама, ништа осим имена није остало.

Заправо истина је да Милан Обреновић није ни дорастао таквој улози као његов стриц Михајло.
Друго Бугарска је била на мети ватиканског интереса као и Румелија , Руси покушавају да је преузму и направе себи штит уместо непријатеља односно зону Римског интереса.

Што се тиче територијалног проширења усрећили би се Влашком и Молдавијом као и са Хрватима.
Више пута смо видели кроз историју како се завршава кад изађемо далеко изван етничког простора.
Константин Бодин
Цар Душан
Регент Александар/краљ Петар

Једноставно, Руси су сматрали Бугарску својим просторим и својим поседом. Нас не. Нас су сматрали назависном државом, која се ослобађа отоманског јарма, уз њихову подршку и помоћ. Бугарску сасвим другачије. Као нешто своје, што су они ослободили од Турака. У томе је рзлика, и у томе је разлика у руском посматрању Бугара и Срба. Што се тиче Бугарске, они су заиста имали веома слаб национални идентите јако дуго. Наравно не свуда. Нису били сигурнои к су тачно, у Софији, а у Трну јессу и те како, на пример. Бугарску националну свест су заиста продубили Руси, будећи бугарску Егзархију и будећи њене националне организације. Чак су и Турској више одговарали бугарски националисти него српски. Српске су сматрали и утемељенијим и са далеко више основа, па самим тим и за далеко веће непријатеље. Уосталом, у Србији су и те како осетили снагу српског оружја. У Бугарској никад. У Бугарској су упознали наново снагу руског оружја, за коју су и онако знали да је јака. И уопште, шта су то Бугари? Од Бугара који су дошли и освојили 7 српских пленама, ништа осим имена није остало.
Rusija je bila protiv stvaranje Bugarske egzarhije,vrsili su jak pritisak nad sultanom,da ne dozvoljava da imamo bugarsku crkvu.

Дјечацима који су се "упецали" на теми, само да скренем пажњу да је у питању троловање постављача тема. Није му то први пута ни на овом потфоруму, али ето, увијек се неко "упеца".

Ja sam samo dodao da je suludo tvrditi da su to sve Rusi stvorili; brojka stradalih Rusa ne utiče na to, kakva god da je. Zaboravljaš možda da su Turci i Srbe pregazili potpuno 1877. godine i da tu nije bilo spasonosne uloge Rusa, ne samo da ne bi bilo nezavisne srpske države, nego ni pitaj boga šta bi bilo od Srbije.

Što se tiče poslednje rečenice, pretpostavljam da je to ono na konto da Sloveni ne postoje već to sve samo Srbi? Pa onda bi i Rusko carstvo trebalo da je srpska država, zar ne? :lol:

Ja sam samo dodao da je suludo tvrditi da su to sve Rusi stvorili; brojka stradalih Rusa ne utiče na to, kakva god da je. Zaboravljaš možda da su Turci i Srbe pregazili potpuno 1877. godine i da tu nije bilo spasonosne uloge Rusa, ne samo da ne bi bilo nezavisne srpske države, nego ni pitaj boga šta bi bilo od Srbije.

Što se tiče poslednje rečenice, pretpostavljam da je to ono na konto da Sloveni ne postoje već to sve samo Srbi? Pa onda bi i Rusko carstvo trebalo da je srpska država, zar ne? :lol:
Види, то ја мислим, ( а мислим), да је инстистирање на нашим посебностима и различистима, управо једна од најважнијх ствари у опште, сасвим је небитна у овим стварима. Једна од битних разлика је управо у томе, што смо се ми Срби, ( по Русима), ослобађали сами, уз њихову несебичну помоћ. како дипломатску, тако по некад и војну, док је Бугарску директно ослободила руска војска. Добровољци који су из Русије долазили у Србију, морали су прво да се одрекну своје професије, ако је војна, па и свог држављанства, неретко. Никад нисма тврдио да су сви словени заправо Срби, нео сасвим је могуће да је име Србин, старије од имена Словен. У сваком случају, са осталима, мало, или ни мало везе немамо. Но они словени, који себа данас зову Бугарима, ( мада су Бугари татарско племе), највероватније имају и те како везе са нама. Уосталом, некад је Ниш сматран за више бугаски град, а Софија за више српски. И тога је било. Непознаница о томе, шта су то бугари и ко су они, однела је територију данашње северне Грчке у неповрат. Бугари тврде да је Солун заправо Бугарски град. Наши старији историчари исто тако. Наши млађи историчри се слажу да је Бугарски. Широка је то тема. Уосталом, ово што сам овде изнео, је директно руско објашњење, одкуд различит однос Царевине Русије, према Србима и према Бугарима. ОНи кажу, па сам ја написао, јер мени то није далеко од памети.

kakva bi bila reakcija Beča, na potpuni slom Srbije...da li bi onda mogli da dobiju BiH na nekom mirovnom kongresu...da li bi u tom slučaju i BiH,ostala u turskom posedu

Back