Da li zna neko ko se bavi u Beogradu sa ADHDom?

Covek SaProblemom

Početnik
Poruka
7
Pozdrav, naime vec duze vreme imam problem sa fokusom generalno i impulsivnoscu. Posle tromesecnog istrazivanja mislim da imam ADHD i zeleo bih da odem kod neurologa/psihijatra/kliniku stagod na dijagnostiku. Elem, bio sam vec kod psihijatra i on mi je dao Prozac/Clonazepam da pijem. Medjutim imao sam jos vece pogorsanje simptoma i sada ne koristim nista. Rekla mi je da ADHD ne postoji i da sam lenj. Sto zapravo bas i nije istina jer ako iko u mojoj okolini radi, onda sam to ja. Ironicno kada treba da radim stvari koje nisu stimulisuce sve sto traje duze od minuta= ludilo za mene= rvanje sa bikom u mislima.

Zavrsim 2 strane za 2 sata jer ne mogu da skrasim um. Ovo je samo jedan od simptoma, i zamolio bih ljude koji hoce da me odvrate od ovoga da napuste forum.

Pokusao sam sa CBT, pokusao sam sa organizacijom i vise ne znam sta da radim. Depresija mi je sve gora i gora.

Ako iko zna nekoga ko se bavi ADHDom i farmakoterapijom, bio bih mu neizmerno zahvalan ako moze da me uputi.

Pozdrav. :)

Ako zaista mislis da postoji problem, onda moras da menjas lekara. Mozda privatno?
Ima raznih lekova, samo treba naci dobru kombinaciju.
Da li dovoljno spavas, i da li se hranis pravilno? Setaj sto vise, ikljuci tv i compjuter, idi na trcanje.
Pomoci ce ti ,bar malo ti razbistri um.

Pa ne mogu da nadjem nijednog, ovi drzavni su boz' sacuvaj.

Inace, ovo mi se desava od detinjstva i moji su nalazili razne razloge.

Sto se tice spavanja, telo klone, ali um vlada. A moj um je kao ferari bez kocnica. Dakle kad legnem ne mogu da zaspim od raznoraznih misli i ideja koje iskacu ko varnice. Problem je sto kada ustanem, imam osecaj da mi se spava i ne mogu da se fokusiram.

Kada kazem fokusiram, znaci sve sto je tema mog fokusa ne moze da traje duze od 5 minuta. Non stop se menja fokus, skoro pa da nemam kontrolu.

Niko mi ne veruje i misle da sam lenj, ali zapravo nisam. Ja mnogo mentalnih stvari odradim u toku dana, i keva me naziva hodajucom enciklopedijom.

Ali nikad nisam uspeo da dovoljno odrzim fokus na necemu na duze staze, ne dao bog rutinu. Pa i sam prijemni za fakultet sam ucio 3 dana. Nema sanse da mene neko posadi i da radim.

Kad sam bio mali i radio domace iz matematike, najlakse zadatke bih radio PO 3-4 SATA. U tom rasponu od 3-4 sata ja bih mastao o ko zna cemu ( ako nisam bio za racunarom )

Majka je mislila da sam glup dok ne bih imao onaj 'hiperfokus' gde bih resavao teze zadatke. Od onda misli da sam 'samo lenj'.

Svestan sam da treba nesto da uradim, i krenem, i medjuvremenu mom umu nesto padne na pamet ( sto uopste nije tesko ) i gotovo kao da nesto preuzima kontrolu nad amnom i ide dalje. Tako sam ja umesto izracunavanja povrsine citao o atomskim bombama u sestom razredu osnovne. I dobio jedinicu iz fizike milion puta iako objasnjavanje teorija mi nije bilo tesko.

Sto se tice fizickog vezbanja, idem u teretanu 3x nedeljno i dizem velike tezine. Ovo mi daje donekle blagu pomoc jer tu bistrinu koju dobijem od adrenalina traje nekih 30 minuta, onda opet padam u stanje polusna polustvarnosti.

Interesantna stvar je sto retko kada pijem kafu, a kada sam je prvi put uzeo, tj kada mi je majka dala ' jaku dozu' kafe, ja sam postao POSPAN.

Jedino megadoziranje ( 4-5 jake kafe ) me mogu 'stimulisati'.

Sada kada sam malo vise cuo stvar od prijatelja iz Kanade koji izgleda isto ima simptome kao ja, otisao sam da izucim o ovom ADD/ADHDu. Naravno ni ovde nisam dok sam citao provodio normalno vreme citajuci vec sam na svakih 1-2 nesto drugo paralelno citao i vracao se nazad.

Bilo bi ironicno da nazovem multitaskingom, jer ljudi koji rade multitasking zavrse poslove. Ja sve zapocnem impulsivno i ostavim na pola.

Sto se tice ishrane, jedem veoma pravilno, dakle kompleksne ugljene hidrate, 0.7g proteina po svakom lbs-u tezine i gledam da unosim sto vise mono-poli nezasicenih masti uz zasicene. Trans masti izbegavam. Gledam i dovoljno vlakna iz biljaka da nabavim.

Sto se tice setanja, dnevno ispesacim 14-15km , a jedino u ovim hladnim periodima ne trcim. Inace radim HIIT danima kada ne treniram.

Pa ne znam, zaista nikoga u BG za odrasle. Zao mi je. Inace imam dete sa adhd, i potpuno te razumem.Na zalost ni on ne moze da odrzi paznju, i jako lose napreduje u skoli. Lekove smo probali, medjutim iako su odlicno delovali i makar je mogao da uci, imali su mnogo nuspojava i zato ih ne moze da pije.
I nama je ostala zdrava ishrana, i najvise mu pomaze duge setnje. Vodim ga i na plivanje. U skoli je potpuno izgubljen.I on je ili premoren, i ne moze da fokusira ili je navijen pa samo skace. Nema tu nekog resenja. Samo puno strpljenja...
Jesi bio kod psihologa?

Pa ne znam, zaista nikoga u BG za odrasle. Zao mi je. Inace imam dete sa adhd, i potpuno te razumem.Na zalost ni on ne moze da odrzi paznju, i jako lose napreduje u skoli. Lekove smo probali, medjutim iako su odlicno delovali i makar je mogao da uci, imali su mnogo nuspojava i zato ih ne moze da pije.
I nama je ostala zdrava ishrana, i najvise mu pomaze duge setnje. Vodim ga i na plivanje. U skoli je potpuno izgubljen.I on je ili premoren, i ne moze da fokusira ili je navijen pa samo skace. Nema tu nekog resenja. Samo puno strpljenja...
Jesi bio kod psihologa?

Jesam, i kod psihijatra, i kazu da to prolazi kad odrastem i da sigurno nije ADD/ADHD jer bih kao mali zavrsio na lecenju a da kod odraslih ne postoji vec je to 'americki kapitalizam'. :|

Kod koga ste ga vodili povodom ADHDa ? Da li vam je problem da mi napisete u inboxu ime lekara ?

Back