Da li vidite "mušice" u oku?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
377.860
MG_3547.jpg

U prevodu, to su mutnine koje lebde unutar oka, u staklastom telu i mogu da budu opasne – ali je to procena oftalmologa.
Pomenuto staklasto telo je prozirni gel unutar našeg oka. Obavijeno je membranom, preko koje se pripaja za unutrašnji sloj oka - mrežnjaču ili retinu. Procesom starenja se staklasto telo razvodnjava, kolagena vlakna se odvajaju od vodene faze, prave se lakune u centralnom delu koje se stapaju i u jednom momentu staklasto telo - kolabira.Tada dolazi do odvajanja staklastog tela od retine.

Famozne mušice stoga nastaju fiziološkim procesom razvodnjavanja staklastog tela u procesu starenja, a nekada i ranije, na primer kod kratkovidih osoba. Međutim, kada dođe do odvajanja staklastog tela, dolazi i do pojave "sevanja" u oku. Ukoliko je pritom došlo i do krvarenja, pacijenti imaju još izraženije tegobe kao što su čitav roj tamnih, čak i crnih mušica, končića, traka, senki koje su pomične u vidnom polju i dolazi do pada vida.
Ukoliko se dogodi simptomatsko odvajanje staklastog tela, praćeno velikim brojem tamnih mušica, to je obavezno indikacija za detaljan oftalmološki pregled kontaktnim staklom - panfundoskopom, uz maksimalno širenje zenica.

Cilj detaljnog pregleda kod ovih pacijenata je da oftalmolog pronađe često zastupljeno oštećenje retine, na koje upućuje i krvarenje. Ovakva oštećenja (rupture) dovode do ablacije retine što rezultira potpunim gubitkom vida.
Ukoliko stručnjak otkrije rupturu ili rizičnu degeneraciju koja prethodi rupturi na vreme, preporučuje se laserski tretman koji će sprečiti krajnju komplikaciju. Naročito su pod rizikom sledeći pacijenti: kratkovidi (naročito kod srednje i visoke kratkovidosti), odlubljenje retine na drugom oku, postojanje ovih oftalmoloških tegoba u porodici, operacija katarakte (naročito komplikovana otvaranjem zadnje kapsule), stanje nakon povrede oka...
(preuzeto sa 021)

Kad zmirkam nekad, po oku mi idu okrugle loptice, podsecaju me na streptokoke koje sam gledao pod mikroskopom kao mali.
Imao sam epizode da mi se oci zestoko umore kada citam nesto sitnije sa telefona i kompa i moram da ih ostavim, odmorim i izmasiram kapke i mogu da nastavim da citam jos neko vreme.

Šta su plutači i bljeskovi?

Plutači su relativno prozirni, nejasni, obično zakrivljeni objekti koje povremeno možete videti kako plutaju u vašem polju vida. Najbolje se vide kada se gleda u beli papir, plavo nebo, plafon svetle boje ili zid. Ponekad izgledaju kao paučina, crvi, krugovi, linije, oblaci, tačke ili mrlje. Pokret očiju čini plutače vidljivijim dok se kovitlaju kao morske alge u surfovanju okeanom. Plutači mogu izgledati kao da "beže" kada pokušate da ih pogledate.

Bljeskovi su, s druge strane, kratko sevanje svetlosti, i mogu da ukažu na ozbiljan problem kao što su odvajanje zadnjeg staklastog tela ili retinalna suza. Plutači i bljeskovi su česti simptomi koji su obično, ali nisu uvek bezopasni. I plutači i bljeskovi se obično javljaju kako starimo.

Može li se išta uraditi da se zaustave problematični plutači?

Ne, ništa ne može da se uradi da se spreče plutači. Plutači mogu biti smetnja ako nastave da se pojavljuju u vašem polju vida. Možete pokušati da pomerate oko okolo (gledajući gore-dole) da biste ih pomerali sa puta. Većina plutača će vremenom izbledeti. Ako vam mnogo smetaju dok čitate, pokušajte da utišate svetlo ili trepnete. Ovo obično pomaže.

Ako jedno oko razvije bljeskove ili plutače, da li može i drugo razviti njih?

Vrlo verovatno. U slučaju posteriornog razdvajanja, veoma je uobičajeno da se isto stanje pojavi u drugom oku u roku od godinu dana. Iz tog razloga, i zbog toga što su bljeskovi i plutači ponekad uzrokovani retinalnim pauzama, oba oka bi trebalo da imaju adilirani fundus pregled što je pre moguće kada se bljeskovi ili plutači razviju u oba oka.

Da li plutači i bljeskovi na kraju nestanu?

Bljeskovi će skoro uvek potpuno nestati. Obično traje oko mesec dana, ali ponekad može da potraje i do šest meseci. Plutači će postepeno biti sve manji i manje primetni kako nedelje i meseci odmiču, ali obično nikada ne nestaju u potpunosti.

Mogu li plutači i bljeskovi da izazovu potpuno slepilo?

Ne sami po sebi. Međutim, plutači i bljeskovi mogu biti povezani sa odvajanjem mrežnjače ili mnoštvom vaskularnih stanja kao što je dijabetička retinopatija, što može rezultirati slepilom ako se ne leči.

Kakav je tretman za bljeskove i plutače?

Iako su dosadni, plutači obično nisu opasni po vid i ne zahtevaju lečenje. Često plutači se smanjuju i vremenom postaju manje problematični. Ako se plutač pojavi direktno na liniji vida, pomeranje oka će često pomoći. U slučajevima kada plutači ukazuju na ozbiljnije stanje kao što je suza retinal, laseri se mogu koristiti za sprečavanje gubitka vida.

Kao i plutači, ukoliko ne predstavljaju simptome ozbiljnog stanja, bljeskovi ne zahtevaju lečenje. Bljeskovi koji su posledica energičnog povlačenja iz mrežnjače će na kraju prestati. Međutim, bljeskovi mogu biti upozorenje za odvajanje mrežnjača kojem je potrebna hitna medicinska pomoć.

Tema je stara,ali meni se isto dešavalo još u srednjoj školi ali manje.Sada u srednjim godinama više. Kada gledam naročito u belu svetlu površinu jasno vidim kako mi ispred vidnog polja jedre kao vlakna i kao nekakve mrlje crne tačkaste a nekada i providne.Nekada je manje ali kada zamorim oči ispred računara kao da ih više primećujem ili kada veoma loše spavam.Na očnom su mi rekli da imam blaži oblik asigmatizma i da za koju godinu bi trebalo da mi urade dioptriju jer na daljini kao slabije vidim, dok blizu vidim perfektno.

Back