Da li vi podrzavate Krvnu Osvetu?

Da li podrzavate Krvnu Osvetu?

• Da

glasova: 10 38,5%
  • Ne

glasova: 16 61,5%

• Ukupno glasova
    26

ZabranjeniLegenda

Buduća legenda
Poruka
35.796
Kod nas u Crnoj Gori, u ponedje u sjevernoj Albaniji, vjekovima se praktikuje obicaj Krvne Osvete, "krv za krv" "glava za glavu" po zakoniku "Kanun Leke Dukadjinija" iz srednjeg vijeka.

Obicaj je kad neko ubije nekog tvog rodjaka ili plemenika, da imas pravo ubiti njegovog najblizeg muskog rodjaka. Dok je osveta je toku, cuva se krvava kosulja zrtve, ponekad i vijori na kucu ka barjak, dok se ne vraca dug u krvi. Zene i djeca su zabranjeni.

Da se prekine krv, mora biti "Umir krvi" kada krvnik dodje pred osvetnika na koljenima sa puskom/sabljom oko vrata i moli se za oprost pred svjedocima, tu se pobratime i krv je oprostena.

I dan danas ima nekoliko bratstava i porodica u CG koji su decenijama u aktivnoj krvnoj osveti.

Da li podrzavate krvnu osvetu? Da li je efikasan nacin pravde, efikasniji i bolji od sudova i advokata?

Poslednja izmena:
osvetu kao takvu mogu da razumem ne zagovaram ništa niti sam kategorički protiv iste sve zavisi od situacije i okolnosti i još mnogo faktora ali kategorički sam protiv krvne osvete gde se ti svetiš nekome preko ljudi koji nemaju direktne veze sa događajem zbog kojeg se svetiš nego su prosto u srodstvu sa tim koji ti je učinio nešto nažao,srednjovekovna tekovina i bukvalno u najgorem mogućem smislu

Kod nas u Crnoj Gori, u ponedje u sjevernoj Albaniji, vjekovima se praktikuje obicaj Krvne Osvete, "krv za krv" "glava za glavu" po zakoniku "Kanun Leke Dukadjinija" iz srednjeg vijeka.

Obicaj je kad neko ubije nekog tvog rodjaka ili plemenika, da imas pravo ubiti njegovog najblizeg muskog rodjaka. Dok je osveta je toku, cuva se krvava kosulja zrtve, ponekad i vijori na kucu ka barjak, dok se ne vraca dug u krvi. Zene i djeca su zabranjeni.

Da se prekine krv, mora biti "Umir krvi" kada krvnik dodje pred osvetnika na koljenima sa puskom/sabljom oko vrata i moli se za oprost pred svjedocima, tu se pobratime i krv je oprostena.

I dan danas ima nekoliko bratstava i porodica u CG koji su decenijama u aktivnoj krvnoj osveti.

Da li podrzavate krvnu osvetu? Da li je efikasan nacin pravde, efikasniji i bolji od sudova i advokata?

ne podrzavam, al ako mi neko ubije dete, ili zenu, nemam problema sa time da se opasem sa semteksom i da ga dignem u vazduh....

Ne, naravno. Podrzavam pravdu, da ubica i cela njegova familija do kraja zivota strepe za svoj zivot.
Da se to postuje ne bi bilo ubica po zakonu, vec bi im sudio moralni zakon i familija.
Kakve sudije, tuzioci i policajci niko ko ubije ne sme da bude siguran do poslednjeg u familiji inace nam se ne bi desavalo da svakih 50 godina ponovo ginemo zbog ludaka.
Isto i za kradju, pljacku i prevaru ne treba da postoji zastarevanje i oprastanje, za lopova odgovara cela familija, a ucena bilo kakva treba da se odnosi takodje na familiju. Familija je odgovorna za ucenjivaca, pa pravilo "sta zna dete sta je 200 kila " ili " Ne znam ja nista, mi se razvodimo" treba resavati oduzimanjem ili zaduzivanjem zene i dece da vrate dugove.

Poslednja izmena:
Освета да, али не по правилима Дукађинија.
То је болест пар екселанс.
Tu moram da te razočaram: Kanon Leke Dukađinija je (naročito Skenderbegova varijanta) uglavnom albanski prevod Dušanovog Zakonika i srpskih feudalnih zakona koji su regulisali prava i obaveze Vlaha - stočarskog sloja stanovništva (propisi srednjovekovne Srbije i okolnih feudalnih zemalja se preklapaju toliko da nije jasno ni ko je od koga prvi prepisivao), čak je i stil isti, u oralnoj tradiciji severne Albanije je sačuvan i ceo albanski prevod uvoda Dušanovog Zakonika sa obrazloženjima, inače se smatra da je to uglavnom nasleđena pravna normativa indoevropske rodovske zajednice još iz bronzanog doba - rimski opisi germanskih i keltskih zakona i običaja, kao i sačuvani pisani propisi istočnogermanskih Burgunda (Lex Burgundionum) su praktično identični običajnom pravu Crne Gore - zakoni srednjevekovne srpske države su propisivali isto što propisuje i Zakonik Leke Dukađinija. Lex Talionis je samo krivični zakon indoevropskog bronzanog doba, poznat po celoj Evropi.

Poslednja izmena:
Ne podržavam. Familija ubijenog nije kriva, a i ubica ne mari mnogo za familiju.
Ali kapiram osvetu samom ubici, kad nema kazne za njega.
Мислим да је поента тога да натера породицу да исправно васпита децу и одржава ред у свом дворишту.

Back