Da li ustupate mesto starijim osobama u autobusu?

BettyBlue

Aktivan član
Poruka
1.482
Mene ovo stvarno zanima. Izvinjavam se grupaciji. Nisam više tinejdžer, ali baš me zanima odgovor.
možemo i da proširimo temu: ako to ne činite, zašto to ne činite? Da li čiate neku knjigu ili novine (koje) dok se vozite autobusom, dok čekate u redu, bilo gde? Kako popunjavate dokolicu i da li to činite ili uglavnom mobilni u ruke pa udri po tetrisu?

Ustajem uvek mladim majkama s decom i trudnicama.

Starijama uglavnom da, ali ako sam imala težak i naporan dan, pravim se da ne vidim nikoga i ništa jer tad uglavnom ne bih bila ni fizički ni psihički sposobna da stojim pola sata (dobro, sad sam se preselila pa mi treba 15 minuta vožnje, to nije strašno).

Ali čak i u tom slučaju ustala bih kad bi me zamolili. Iako niko to ne radi. Mislim, ne zamoli.

Ustajem uvek mladim majkama s decom i trudnicama.

Starijama uglavnom da, ali ako sam imala težak i naporan dan, pravim se da ne vidim nikoga i ništa jer tad uglavnom ne bih bila ni fizički ni psihički sposobna da stojim pola sata (dobro, sad sam se preselila pa mi treba 15 minuta vožnje, to nije strašno).

Ali čak i u tom slučaju ustala bih kad bi me zamolili. Iako niko to ne radi. Mislim, ne zamoli.

Uglavnom ni ne koristim prevoz, preferiram pesice, kad sam bas primoran, onda uglavnom ni ne sedim, ali kad zasednem, ne ustajem ni za sveto trojstvo...

zavisi.....ako bas ono stakama onda svakako....a ako ne zabole me....ako me zamoli ok....ali drskost ne podnosim....svakako ne zelim da se svadjam i ustanem....ae *** sta....samo skodim sebi....kidam zivce bez veze....e sad uvek ali uvek ustajem trudnicama....ali naravno dobro pamtim situacija kad sam bio mali....da u punom busu....ja idem sa roditeljima drze me za ruku....niko nije pogledao dal sam tu...gusio sam se....pa tek posle nek izvesnog vremena tek neko primeti da klinac stoji i gusi se....mnogo puta bre gledam ljudi trce guraju se udaraju se za mesto....strasno bre....uglavnom mozda nekad novine samo citam novine....ali muziku slusam obavezno(mada to svuda hehehe :D )mozda samo nekad drndam mobilni a to samo ako saljem poruke....

Trudnicama i osobama sa malom decom- uvek. I ako je neko, sto ste rekli gore, bas na stakama.
Ovo ostalo- zavisi. Zavisi pre svega od toga koliko sam umorna i da li ja mogu da stojim sat vremena i da li imam uz sebe neku torbu koja bi, ako ustanem, svima vise smetala neko kad sedim.
Drskim babama/dedama- Nikad.
Kad neko lepo pita da li moze da sedne- To je ok.

Filozofija ustupanja mesta treba da bude jasna.... Ustupa se mesto onome kome je teze da stoji nego sto je to vama. Niko nije sam po sebi povlascen za sedenje, osim, recimo, trudnica. Kao sto je neko gore rekao, stojis 8 sati na poslu i ocekuje se od tebe da ustanes nekoj babi samo zato sto je starija. A da ne pominjemo situaciju iz vica, "sta je brzina svetlosti- kad baba vidi slobodno mesto u autobusu". i, najjace je kad im ustupis mesto, ali to je ono za dvoje, pa one odmah lete da se premeste na neko od onih gde ima samo jedno sediste. Malo je samozivo. Sad, znam ja da su stariji ljudi kao deca, ali opet, nije fer da te samo na osnovu uzrasta podizu sa sedista. Znam mnogo devojaka koje jedva na nogama stoje kad dobiju, i jos im se neka tetka drzne da kaze, mlada si, ustaj!

Inace, jednom sam uvredila zenu koja je izgledala kao da ima oko 40 godina, ali sva je delovala kao da joj je lose. Pitam ja nju da li hoce da sedne, a ona se uvredila, ju, zar ja izgledam kao baba?

Poslednja izmena:
Mene ovo stvarno zanima. Izvinjavam se grupaciji. Nisam više tinejdžer, ali baš me zanima odgovor.
možemo i da proširimo temu: ako to ne činite, zašto to ne činite? Da li čiate neku knjigu ili novine (koje) dok se vozite autobusom, dok čekate u redu, bilo gde? Kako popunjavate dokolicu i da li to činite ili uglavnom mobilni u ruke pa udri po tetrisu?

Uvek,ali uvek ustanem starijim.Stvarno bi me bio blam da to ne radim:neutral: To je osnovna kultura.

Ali me izludjuje kad se neko fino zahvali i nece da sedne,a onda dodje klinka od 20god.i ona bi da sedne.:roll:E toj bih samarcinu lupila.

A uvek imam slusalice u usima dok sam u busu,ne bih podnela prevoz inace.

Da, osnovna kultura kao što reče Sibil Vejn,a i uvek se setim....kad sam bila mala i putovala busom do Bg-a sa babom i dedom, naravno svi su sedeli, a mi stajali, kad smo već stigli do Beogradske arene ustaje jedan lik koji se celo vreme nije ni mrdnuo i kao sad on fini nudi da sednemo na njegovo mesto pošto on silazi...koji licemer, takve ne podnosim.

Bila je tema...

I meni se čini... oh, well

@tema:
pa baš ako neko pita, mada u principu ne... zašto?! mislim, ko prvi devojci njemu devojka, i ja provedem 8 sati na nogama pa jos treba da odstojim i u busu sat i po da bi neka baba zasela... kad se vozim duže nabijem mp3 na uši i ne primecujem narod... od citanja u busu nema vajde...

Takođe... i ja, kad sam radio u magacinu, bio sam bukvalno osam sati na nogama... čoveku se baš i ne ustaje posle toga.

I što reče Klarisa, to je i stvar raspoloženja...

Gotovo uvek....I=Sto znaci da gotovo nikad i ne sedim,posto se uvek nadje neka baka,deka..Na trudnice jos nisam naisla((; Aaa ja mnogo volim da sedim:mrgreen:

Kad sam bila mala,znala sam da je to osnovna kultura,i idem ja prvi--drugi put sama autobusom,koji je gotovo prazan, ulazi neka zena,ja joj ustajem sva ponosna,ona me gleda cudno i ode na drugi kraj:lol:

Back