Trudnicama i osobama sa malom decom- uvek. I ako je neko, sto ste rekli gore, bas na stakama.
Ovo ostalo- zavisi. Zavisi pre svega od toga koliko sam umorna i da li ja mogu da stojim sat vremena i da li imam uz sebe neku torbu koja bi, ako ustanem, svima vise smetala neko kad sedim.
Drskim babama/dedama- Nikad.
Kad neko lepo pita da li moze da sedne- To je ok.
Filozofija ustupanja mesta treba da bude jasna.... Ustupa se mesto onome kome je teze da stoji nego sto je to vama. Niko nije sam po sebi povlascen za sedenje, osim, recimo, trudnica. Kao sto je neko gore rekao, stojis 8 sati na poslu i ocekuje se od tebe da ustanes nekoj babi samo zato sto je starija. A da ne pominjemo situaciju iz vica, "sta je brzina svetlosti- kad baba vidi slobodno mesto u autobusu". i, najjace je kad im ustupis mesto, ali to je ono za dvoje, pa one odmah lete da se premeste na neko od onih gde ima samo jedno sediste. Malo je samozivo. Sad, znam ja da su stariji ljudi kao deca, ali opet, nije fer da te samo na osnovu uzrasta podizu sa sedista. Znam mnogo devojaka koje jedva na nogama stoje kad dobiju, i jos im se neka tetka drzne da kaze, mlada si, ustaj!
Inace, jednom sam uvredila zenu koja je izgledala kao da ima oko 40 godina, ali sva je delovala kao da joj je lose. Pitam ja nju da li hoce da sedne, a ona se uvredila, ju, zar ja izgledam kao baba?