Да ли умете да се зауставите, исконтролишете?

Обилић

Elita
Banovan
Poruka
17.205
У кући се посвађамо, извређамо,
али оног тренутка кад ми "противник" каже претерао си, престајем !

Насмејем се и кажем нешто типа, ма све је ок.

Али нису сви такви.
Неки не могу да се зауставе већ сатима чантрају, куну, псују ...

Prava tema da napisem jednu pjesmu o samokontroli ,ovo je za sve ljude kratkih zivaca,sada cete da vidite sta je pjesnik

Pjesma o znacaju mira i samonontrole u zivotu

Kada emocije i razum susret zakazu
I oci cakle ispod obrva tamnih
tad bijesu i sile neba nalazu
puno mira i emocija pravih

Polja vatre vode gase bolje nego grom
I sva blaga ovog svijeta nama nista ne znace
kada mira nemamo,nemamo ni dom

Nemiri i nocne bure sad nas okomise
kao da miru nasem spasa nema
bozje sile nemir nas otklonise
i svaka briga sada na put se sprema

Susret svaki svoj svoj epilog ima
da zavlada bijes i nije za to klima
a minuti bijesa vec uzurbano odlaze
nek momenti mira nikada i ne prolaze

@analiticki 12 Pesma nije pravi odgovor 🙂 Da li možeš da kontrolišeš svoj nemir, svoj bes kada se svađaš sa nekim?

Али нису сви такви.

Ne volim da se svađam i retko mi se dešava da se posvađam, ne u samoj kući, već u najbližem okruženju ( komšiluk ).

Pamtim svađu i razlog svađe sa komšijom iz stare zgrade. Nisam mogla da se zaustavim jer čovek apsolutno nije bio u pravu..i na to su mu, pored mene, ukazale i ostale komšije.

Zbog toga ne idem na sastanke Kućnog saveta.

U nekim drugim situacijama i u komunikaciji sa drugim ljudima mogu da kontrolišem svoja osećanja.

@analiticki 12 Pesma nije pravi odgovor 🙂 Da li možeš da kontrolišeš svoj nemir, svoj bes kada se svađaš sa nekim?

Ne volim da se svađam i retko mi se dešava da se posvađam, ne u samoj kući, već u najbližem okruženju ( komšiluk ).

Pamtim svađu i razlog svađe sa komšijom iz stare zgrade. Nisam mogla da se zaustavim jer čovek apsolutno nije bio u pravu..i na to su mu, pored mene, ukazale i ostale komšije.

Zbog toga ne idem na sastanke Kućnog saveta.

U nekim drugim situacijama i u komunikaciji sa drugim ljudima mogu da kontrolišem svoja osećanja.

Pa nije odgovor ali pisanje pjesama je odlican motiv da se izlijeci bijes, probaj u danu kada te neko iznervira i to dobro da uzmes olovku i papir i napises naljepsu pjesmu o tome ja ti garantujem da ces osjetiti milinu i srecu u sebi

Bijes treba transformisati u nesto a ne boriti se protiv njega

Mnogi kantautori znaju da napisu i pjesme kada im se nesto dogodi u zivotu kod mene je uticaj Riba u natalu dao smisao za pjesmu kod tebe je mozda nesto trece cime treba da transformises bijes,mozda znas da sviras neki instrument itd

Bora Corba je preko pjesme opisao sve muke i brige jednog obicnog napacenog covjeka u svakodnevnici

A pjesma kaze

Pravila,pravila neka glupa pravila....

A sta mislis da taj dan nije dosao bijesan,kuci mozda bila kisa skvasio se, cekao na nekom salteru satima da dodje na red,dosao kuci bijesan ne zna sta ce od sebe uzeo vjerovatno hemijsku olovku i napisao cuvenu pjesmu,ko ce znati,a imas uvijek i opciju da se svadjas sa nebom sto pada kisa ili sa ljudima ili na silu da otjeras bijes i to je sve pogresno

@analiticki 12 Pišem prozu tako da znam kako pisanje pomaže kada smo ljuti, povređeni, loše volje..

Onda znas sve,a i sama znas da boriti se protiv necega sto je vise sila je nemoguce ali transformisati nesto je moguce itekako

Mnogi ljudi kazu covjeku tek tako smiri se ili meditiraj to je po meni privid ne resenje

Imam bas ekstremnu samokontrolu i bas retko ulazim u svadju (desava se ali veoma retko, bukvalno mogu da nabrojim te situacije na prstima) . Bas ne volim povisen ton i svadju. Ja ne mogu nikoga da "disciplinujem" vikanjem kao sto niko ne moze ni mene, stvarno nema svrhe za tim, svadjaces se na kraju sa zidom.

Ako imas nesto da kazes, reci normalno u cemu je problem i saslusacu ili saslusaj i ti mene, niko nije malouman da mu vices na uvo, u suprotnom ne zelim da slusam.

A inace svadja i bes su isto kao i da si pijan, reci ces verovatno neke stvari koje nikad "normalan" ne bi rekao, tako da je uvek dobro raspravljati se "hladne glave".

Али нису сви такви.
Ne volim svadju i gledam da sebe ne dovedem u takvu situaciju, što znaci da umem da se kontrolišem
A ako se desi da nastane rasprava umem da se zaustavim jer ne postoji smislena svadja..svaka je gubljenje vremena i zivaca
Bolje je zaustaviti se i prespavati pa sutra kada se smire strasti pokušati resiti normalnim razgovorom problem koji je nastao

Али нису сви такви.

Kontrola sopstvenog ponašanja u svim zamislivim sutuacijama mi je neka elementarna stvar i ne mogu da prihvatim to da se prepirem i grdim sa članovima porodice. Sebe sam lično isprogramirala u osobu kakva volim i želim da budem, i to ne može da promeni nikakav kavgadžija. Ne vređam i ne kritikujem nikoga, ali očekujem da to ni meni niko ne radi, posebno ne u porodici.
Pošto u svakom žitu bude kukolja, sa dežurnim prgavcima, histericima, maliciozima, vređačima i kritičarima ne diskutujem apsolutno ni o čemu.
Znate, postoje oni ljudi koji bi "i dva oka u glavi posvađali", i takve otvoreno izbegavam i zaobilazim. Eto, tolerancije imam za izvoz, i ti "neki" u mom životu su jedna jedina osoba na svetu koja je tri decenije kivna jer uopšte postojim, a kao gromoglasan odgovor na svaku njenu opasku imam mrtvi muk, pogled u daljinu i ništa više. Taj muk znači:"Za mene si niko i ništa, ne plašim te se više uopšte, pa ti trubi za mnom šta god hoćeš!"
Izvinite na poruci ovako lične prirode. :confused:
Retko ko se može pohvaliti idilom i divnom harmonijom u svom domu u današnjici, i to je poražavajuće.
U porodici bi trebalo imati najviše slobode, ljubavi, podrške i toplih reči, a ono... neretko drvlje i kamenje umesto toga, nažalost, a po crnim hronikama zapažamo i mnogo gore stvari.
"Ubi me prejaka reč.", nezgrapno citiram svakodnevno u sebi jer delić jedne od najdivnijih pesama na svetu nije pisan za to što osećam, već za nešto drugo.
Mora makar malo da zaboli ružna reč, čak i kad dolazi od strane onih koje smo izbrisali iz srca, kao onom grubom, plavom stranom gumice iza koje nam ostane ošmirglan papir, brljotina i pocepotina, plus trajno i gadno sećanje.

Постоје "хроничне" свађе.
Сетимо се филма "Тесна коже 1"
где Пантић кад год види сустанарку
упути неку отровну стрелицу.

Она му често одговори
и не може све да амортизује мишљу "матора будала".

Филм је уствари екстремно реалан !

Kontrola sopstvenog ponašanja u svim zamislivim sutuacijama mi je neka elementarna stvar i ne mogu da prihvatim to da se prepirem i grdim sa članovima porodice. Sebe sam lično isprogramirala u osobu kakva volim i želim da budem, i to ne može da promeni nikakav kavgadžija. Ne vređam i ne kritikujem nikoga, ali očekujem da to ni meni niko ne radi, posebno ne u porodici.
Pošto u svakom žitu bude kukolja, sa dežurnim prgavcima, histericima, maliciozima, vređačima i kritičarima ne diskutujem apsolutno ni o čemu.
Znate, postoje oni ljudi koji bi "i dva oka u glavi posvađali", i takve otvoreno izbegavam i zaobilazim. Eto, tolerancije imam za izvoz, i ti "neki" u mom životu su jedna jedina osoba na svetu koja je tri decenije kivna jer uopšte postojim, a kao gromoglasan odgovor na svaku njenu opasku imam mrtvi muk, pogled u daljinu i ništa više. Taj muk znači:"Za mene si niko i ništa, ne plašim te se više uopšte, pa ti trubi za mnom šta god hoćeš!"
Izvinite na poruci ovako lične prirode. :confused:
Retko ko se može pohvaliti idilom i divnom harmonijom u svom domu u današnjici, i to je poražavajuće.
U porodici bi trebalo imati najviše slobode, ljubavi, podrške i toplih reči, a ono... neretko drvlje i kamenje umesto toga, nažalost, a po crnim hronikama zapažamo i mnogo gore stvari.
"Ubi me prejaka reč.", nezgrapno citiram svakodnevno u sebi jer delić jedne od najdivnijih pesama na svetu nije pisan za to što osećam, već za nešto drugo.
Mora makar malo da zaboli ružna reč, čak i kad dolazi od strane onih koje smo izbrisali iz srca, kao onom grubom, plavom stranom gumice iza koje nam ostane ošmirglan papir, brljotina i pocepotina, plus trajno i gadno sećanje.
Daj sebi nekad malo oduska mmmm

Али нису сви такви.
Ne, nikad nisam umeo, ne umem, niti imam u planu.

Znate onu bosansku narodnu:
"gdje nije bilo ubistva nije bilo ni strasti" :heart:

Mislim da mi je prvi post bio nejasan. Ne svađam se nikada sa porodicom, ili su to neke sitne nesuglasice koje su potpuno nevažne. I te nesuglasice ne spadaju pod pojmom svađa.

Mislim da mi je prvi post bio nejasan. Ne svađam se nikada sa porodicom, ili su to neke sitne nesuglasice koje su potpuno nevažne. I te nesuglasice ne spadaju pod pojmom svađa.

Знаш ти врло добро шта ради тиха вода која планине поткопава, знаш, знаш ! :deda2:

Али нису сви такви.
Ne mogu ili, češće, ne žele.
Ponekad su u pitanju sati, ponekad to traje mnogo duže. Poznajem ljude koji godinama ne pričaju zbog stare svađe ili uvrede. Celoživotna netrepeljivost, skoro mržnja. Verujem da često ni sami ne znaju kako je sve počelo, zaboravili su razlog ili je on bio nesrazmerno mali za tolike grube reči.

Back