Da li umete da razlikujete ono što jeste od onoga što želite biti?

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
moje iskustvo je da cesto ne mozes uopste bas da sagledas sve jer je to slozenije cak iako si sklon tome da se samokritikujes najjacim kritikama, tek u nekim uslovima, da li tezim ili ako ponires vidis ponesto. cak iako volis da kazes da si prljava mrcina i argumentujes, i to mozda radis da bi pred sobom ispao faca. a druigo sto to sto si sada ne mora biti zauvek nesto je zauvek tipa boja ociju a nesto se menja

Ne i drzim do toga da niko sebe ne poznaje toliko dobro. Jednostavno mozak nije organ koji je potpuno jasan, u afektu ljudi razlicito reaguju i pri nekom gadnom suzenju svesti iskreno ni najmanje nisam sigurna sta bih bila u stanju da uradim a sta nikako ne ide uz mene. Nekada sam u zivotu od sebe nesto ocekivala pa nisam uradila dakle precenila sam se i nisam dobro razlucila sta mogu a sta sam nadobudno smatrala da mogu, nekada sam mislila da bih po redovnom toku stvari trebalo da se raspadnem pa sam isplivala kao robot, dakle mislila sam da sam nize nego sto sam bila. Dakle, idem gore dole, napred nazad i bas nista u mom karakteru nije pitanje aksioma.

moje iskustvo je da cesto ne mozes uopste bas da sagledas sve jer je to slozenije cak iako si sklon tome da se samokritikujes najjacim kritikama, tek u nekim uslovima, da li tezim ili ako ponires vidis ponesto. cak iako volis da kazes da si prljava mrcina i argumentujes, i to mozda radis da bi pred sobom ispao faca. a druigo sto to sto si sada ne mora biti zauvek nesto je zauvek tipa boja ociju a nesto se menja

postoje namenske vezbe za sagledavanje svojih slabosti, kao meditacija, zato kazem da ne mozes spontano i sam, bez ikakve prethodne pripreme i metode da dodjes do toga.
ne mislim ja na onu verbalnu samokritiku nego kad sam sa sobom, bez svedoka i bez publike rascistis sta imas.
ideja i jeste da se promeni to sto ti smeta ali ne potiskivanjem nego upravo prihvatanjem, znaci neces da racionalizujes u smislu - jeste lenja sam al' sam zato pametna i sposobna i bolje radim pod pritiskom - nego, lenja sam i samoj sebi sam stvorila pritisak bespotrebno, kako, zasto, odakle mi to... pocinje se tako sto sastavis listu osobina koje te najvise nerviraju kod drugih, pa listu osobina koje najvise cenis isto kod drugih, pa teras dalje. postoji ceo program, ne radi se napamet, mada pretpostavljam da ima i ljudi koji sami nekako dodju do svojih istina. mozda ne do svih, ali bar do nekih.

kad sastavis prvu listu, onda treba da se setis nekih situacija u kojima si ispoljila te osobine - a garantujem ti da jesi i da nije lepo ni prijatno setiti se sebe u tako nekom svetlu. onda trazis te glasove u sebi, tj licnosti koje ponekad progovore, ili iskoce a nose te negativne osobine i zamislis kako bi izgledali da su zivi. bas trazis one svoje najruznije strane a da znas da nema direktne koristi i to ne pricas naokolo, to je nesto sto se tice samo tebe.
meni ta lista stoji kod kompa, sa pozitivnim i negativnim osobinama, sa ljudima koje postujem, ljudima koje ne podnosim, mojim zlim malim trolovima i onim love & light delovima... ali to je samo pocetak, ima tu puno posla.

i kad sastavljas tu prvu listu lepo izlistas ono sto ti kod ljudi koje ne podnosis najvise smeta, recimo zla, destruktivna, jadna, glupa, nekompetentna, sebicna, droljasta, zavidna, neodgovorna, materijalista, nezrela, prostakusa, arogantna, lazljiva, podla, kucka... sta god bilo u njima sto ti instinktivno ne podnosis.
ima sigurno vise mogucnosti ali program koji sam ja odradila tako pocinje, nije to ono kad lazes sebe ili tesis ili jos gore prikazujes sebe u negativnom kontekstu da bi te drugi razuverili.

sta znam, mislim da za dosta stvari znam ko sam sta sam
naravno, uvek postoji i neki momenat koji te iznenadi kad ti neko kaze da te vidi potpuno drugacije
to su valjda i neke licne nesigurnosti ili delovi karaktera koji su u izgradnji li procesu promene pa ni sam nekad ne mozes da ih dozivis pravilno
ali najbitnije je prihvatiti se sa svim dobrim i losim stranama nasih licnosti
i kad znas sta ne valja, pokusati promeniti to....prihvatanje je zapravo mozda i bolniji proces od promene, ali jednom kad se prevazidje sve je lakse...valjda ide i sa godinama...

i kad sastavljas tu prvu listu lepo izlistas ono sto ti kod ljudi koje ne podnosis najvise smeta, recimo zla, destruktivna, jadna, glupa, nekompetentna, sebicna, droljasta, zavidna, neodgovorna, materijalista, nezrela, prostakusa, arogantna, lazljiva, podla, kucka... sta god bilo u njima sto ti instinktivno ne podnosis.
ima sigurno vise mogucnosti ali program koji sam ja odradila tako pocinje, nije to ono kad lazes sebe ili tesis ili jos gore prikazujes sebe u negativnom kontekstu da bi te drugi razuverili.

Verovatno se i dopunjuje. Sumnjam da bi neko mogao instant da se seti svih situacija i svih ljudi gde su te neke grozne osobine ostale bitne. Ovo zvuči zanimljivo, volela bih da nađem na internetu makar neko uputstvo :think:

I zapravo je baš to tema.

prvi put sam odradila vezbe pre mozda 8 meseci i pomoglo mi je malo u tom momentu mozda jer nisam bas bila otvorena prema ideji da mi tako nesto pomogne, nisam imala ocekivanja, samo sam bila radoznala. kako su prolazili meseci, videla sam da mi je u stvari donelo vise nego sto sam mislila ali nisam imala potrebu da im se vratim. mislim da treba vremena da se neke stvari sto mentalno, sto emotivno slegnu i prociste.
pre nekih 10/15 dana sam se probudila bas sa tim vezbama u mislima, uradicu ih opet jer mi prijaju, regenerisu me nekako iznutra iako ne osetim efekat odmah.
program koji sam ispratila je uradila debbie ford, to je rad sa senkom baziran na jungovskoj psihologiji i mogucnosti promene. ona drzi seminare u centru deepak chopra-e, izdala je knjigu "the dark side of the light chasers". mozda mozes da je skines sa neta - nece da ti promeni zivot ali mozda ces biti svesnija nekih procesa u sebi pa ces posle traziti dalje, sto je uvek dobro. ako je ne nadjes ali govoris engleski, mogu da ti dam moju da procitas ako zelis.
samo jedna stvar - za tu vrstu vezbi treba da budes otvorena prema ideji da je moguce uraditi nesto van neelasticnih obrazaca klasicne psihologije / psihoanalize (isla sam uporedo i na psihoanalizu, znam sta ona moze da pruzi) i da zelis da probas bez mentalnog ogradjivanja kako je sve to new age djubre i kako su ljudi koji rade na tom polju lopovi koji naivnim ovcama izvlace pare, prosto jer ako to mislis ovakvi kursevi i programi nisu dobro resenje za tebe licno. u tom slucaju treba da nadjes put koji bas tebi lezi, za sta uvek treba vremena.

KLjuc uspeha u svemu je u pronalaženju RAVNOTEŽE! Umerenost u davanju, primanju, razmisljanju, izrazavanju osecanja...
Cim se pocne rusiti koncept ravnoteze tela i duha, posledice su vidljive u razlicitim bolesnim stanjima.
Ono sam sto zelim biti. Moja dela i razmisljanja formiraju moj karakter sa svim manama i vrlinama. Mane je nemoguce ukloniti pa zato i ne ulazem energiju u uklanjanje, vec nastojim postici ravnotezu.
Ista se moze postici bez meditacije i drugih tehnika samopomoci.

prvi put sam odradila vezbe pre mozda 8 meseci i pomoglo mi je malo u tom momentu mozda jer nisam bas bila otvorena prema ideji da mi tako nesto pomogne, nisam imala ocekivanja, samo sam bila radoznala. kako su prolazili meseci, videla sam da mi je u stvari donelo vise nego sto sam mislila ali nisam imala potrebu da im se vratim. mislim da treba vremena da se neke stvari sto mentalno, sto emotivno slegnu i prociste.
pre nekih 10/15 dana sam se probudila bas sa tim vezbama u mislima, uradicu ih opet jer mi prijaju, regenerisu me nekako iznutra iako ne osetim efekat odmah.
program koji sam ispratila je uradila debbie ford, to je rad sa senkom baziran na jungovskoj psihologiji i mogucnosti promene. ona drzi seminare u centru deepak chopra-e, izdala je knjigu "the dark side of the light chasers". mozda mozes da je skines sa neta - nece da ti promeni zivot ali mozda ces biti svesnija nekih procesa u sebi pa ces posle traziti dalje, sto je uvek dobro. ako je ne nadjes ali govoris engleski, mogu da ti dam moju da procitas ako zelis.
samo jedna stvar - za tu vrstu vezbi treba da budes otvorena prema ideji da je moguce uraditi nesto van neelasticnih obrazaca klasicne psihologije / psihoanalize (isla sam uporedo i na psihoanalizu, znam sta ona moze da pruzi) i da zelis da probas bez mentalnog ogradjivanja kako je sve to new age djubre i kako su ljudi koji rade na tom polju lopovi koji naivnim ovcama izvlace pare, prosto jer ako to mislis ovakvi kursevi i programi nisu dobro resenje za tebe licno. u tom slucaju treba da nadjes put koji bas tebi lezi, za sta uvek treba vremena.

Kapiram čemu upozorenja :) Debbie ima svoju stranicu. U principu sam otvorena za ovakve stvari, jedino što mi eventualno može smetati su neki religijski momenti. A probaću i knjigu da skinem.

mislim da to nezreli ljudi sebi postave pitanje a upoznao sam ih dosta koji beze od obicnog u nesto nerealno..izgleda da su mami i tati na grbaci ako se ne opasulje do 25e-30e..oni koje pak zivot ne mazi i pocnu raditi kao tinejdzeri nemaju vremena da mastaju vec se suoce sa zivotom realno..onda imaju neke ideale uzore sta ti ja znam smor bre

Počeo sam da radim kao tinejdžer, dobrovoljno, a pre toga su me terali.
Ipak, uvek sam voleo da maštam.

Da imam odgovor, ne bih pitala "vas". A sve ostalo "MI" s jedne i "TI, LEXA" s druge strane, ćemo podvesti pod tvoju manipulaciju, nešto slično onoj priči o devojci prisutnoj u postu. Niko, očigledno, nije savršen. Ako ti kažem da si to napisao da bi sam sebi dodao na važnosti, da li bi bio u stanju to da prihvatiš?

Zašto moram bilo šta da postignem ovim? Forum je da se piše.

Bojim se da se nismo dobro razumeli u pogledu toga na sta su se moje reci odnosile i samim time koji je bio njihov smisao.

Ali nije to vazno, nego sam se setio da pripisivanje odredjenih sopstvenih osobina drugima, ne mora automatski da se odnosi na one negativne, koje potom kod drugih osudjujemo. Cest je slucaj da u komunikaciju ulazimo s odredjenim pozitivnim podrazumevanjima, da bi se potom nazalost pokazalo da su bez pokrica. Pozitivna i negativna projekcija lice i nalicje su istog fenomena, na bazi kog nastaju mnogi neposrazumi.

Uostlaom, ljudi se nekad raduju kad zapaze da je neko u necemu kvalitetniji od njih samih, i zato odnos s takvom osobom vide kao oplemenjujuci. Dok se nekad „trazi dlaka u jajetu“, mrlja koja ce drugog iskopromitovati, kako bismo ga sveli na nesto vise obicno, bliskije nama samima, sto nece zadirati u nase komlekse, pa se onda medjuljudski odnos svodi na kranje zivotno osiromasujucu kompeticiju.

A pitanja poput toga da li neko recimo moze realno da sagleda velicinu sopstvenog dupeta su trivijalna. Nerealno sagledavanje sebe nije uvek skopcano s negativnom usmerenoscu na drugog. Nekad neosvrtanje na sekundarne mane moze da pruzi preko potrebno samopouzdanje. Isto tako, ne mislim da je prevashodno resenje u introspekciji i obuzetosti sobom, jer nikada necemo postici savrsenstvo, i uvek ce se vuci nekakvi licni nedostaci, i covek ce biti gori ili bolji u po necemu u poredjenju s drugima, vec pre svega u prihvatanju kako sopstvenih, tako i tudjih mana, i umserenost na ono sto je pozitivno.

Back