Da li u Srbiji po zakonu smete da ubijete kriminalca u svojoj kuci

... otprilike. Po našem zakonu, samoodbrana čevog auta!)na sopstvenoj teritoriji, dakle... recimo u tvom dvorištu... došao baja, posilovao ti ženu, vezao decu da ih kidnapuje i krenuo tebe da bije, pa ako si bio žilav, on te upuca. E, sad ako te taj ubije a ti zadnjim atomima snage uspeš da odgurneš svog ubicu i ako on, padajući, udari glavu u ivičnjak i mre načisto, onda ti, dok umireš, najbolje da moliš boga da baš umreš, inače ćeš se narednih godina akati po sudovima zbog ubistva. Ako ipak na tvoju nesreću ne umreš, neko imaš teške povrede i život ti je ugrožen, onda ćeš odgovarati za ubistvo u samoodbrani ali pod uslovom da njegov advokat ne krene da objašnjava kako tvoje povrede uopšte nisu od napadačevog noža, pesnica, šutiranja... nego si se ti... jureći da ubiješ čoveka koji ti je ženu MOŽDA silovao (šta ako je to njen ljubavnik, i ona mu dala, ti naišao... pa oni izscenirali silovanje, ona se nabrzaka sama izgrebala, a deca... da bi spasila majku, se sama zatvorila u gepek napadačevog autoa)... dakle, da si se ti skotrljao preko ivičnjaka i sam se izubijao u sopstvenom travnjaku i povrdio na kosilicu za travu preko koji si pao...
E, tako izgleda naš pravosudni sistem kada pričamo o samoodbrani.
Kada pričamo o kriminalcima, izgleda isto.
Ukoliko se pod hitno ne promeni akatuelna politička vlast, desiće se da će svi optuženi za ubistvo Đikijevo, biti pušteni na slobodu, jer će advokati odbrane optuženih dokazati da je Điki sam sebi pucao u... negde... jer se sapleo o sopstvenu nogu koja mu je inače bila bangava... jer nije više mogao da podnese sramotu svoje sopstvene kriminogene biografije. Kako je bio sujetan, svestan da je sam sebe loše upuca, padajući je šapnuo svom obezbeđenju: Smislite neku dobru priču, da ne ispadne da sam nesposoban da se sam ubijem.

Betty, svaka čast...Još ako je neko u ovoj zemlji svestan da i KRIMOSI ovo sve znaju, onda ne kapiram šta čekaju ovi konyi u skupštini... :evil: E, da...Čekaju da zaduže po lap-top, pa da... :roll:

Zakoni su nam, ne liberalni, već anarho-liberalni...Uskoro ćemo se vratiti krvnoj osveti, a moj predlog je da se primeni i Hamurabijev zakonik, a do qrca više! :evil:

Nužna odbrana
Član 19.
(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.
(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad.
(3) Učiniocu koji je prekoračio granice nužne odbrane može se kazna ublažiti. Ako je učinilac prekoračio granice nužne odbrane usled jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom može se i osloboditi od kazne.
Krajnja nužda
Član 20.
(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.
(2) Krajnja nužda postoji kad je delo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugoga istovremenu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pri tom učinjeno zlo nije veće od zla koje je pretilo.
(3) Učiniocu koji je sam izazvao opasnost, ali iz nehata ili je prekoračio granice krajnje nužde, može se kazna ublažiti. Ako je učinilac prekoračio granice krajnje nužde pod naročito olakšavajućim okolnostima može se i osloboditi od kazne.
(4) Nema krajnje nužde ako je učinilac bio dužan da se izlaže opasnosti koja je pretila.

Krajnja nužda
Član 20.
(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.
(2) Krajnja nužda postoji kad je delo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugoga istovremenu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pri tom učinjeno zlo nije veće od zla koje je pretilo.

"...učinjeno zlo nije veće od zla koje je pretilo..." :roll:

Spavaš u svojoj kući, neko obije bravu i upadne, ti ustaješ probuđen (da li bukom obijača ili vriskom svoje žene, nebitno) i mahinalno posežeš za oružjem koje ti je prvo na pameti (ili pri ruci) i u (verovatno) mrklom mraku se na'ebeš keve provalniku/napadaču...

Oružje - sve što je izazvalo smrt provalnika/napadača (pepeljara je dovoljna :wink: ), ali se ispostavi da napadač nije imao pištolj, nož ili nekakvo klasično oružje već samo šrafciger ili neku vrstu klešta...

Ti si ubio čoveka. U startu si kriv...Za dalje ćemo razmotriti.

Pepeljarom ili pištoljem, ubistvo si počinio, svejedno...

Ko odlučuje o nameri provalnika/napadača? Da li je imao oružje/oruđe kojim se može počiniti ubistvo ( ...učinjeno zlo nije veće od zla koje je pretilo) - jeste.

Svedoci?

Žena i deca kojima si verovatno spasao živote, uključivši i sopstveni...

:roll:

Zakoni su nam, ne liberalni, već anarho-liberalni...Uskoro ćemo se vratiti krvnoj osveti, a moj predlog je da se primeni i Hamurabijev zakonik, a do qrca više! :evil:[/QUOTE]

Da... ali ja zaista mislim da nam je pravosuđe groteskno. Da nam je zastarelo i sa namerno pravljenim nelogičnostima da bi "plivao" ko treba. Počev od toga da lopov ide u zatvor ali bez obzira što mu je kuća puna plazma televizora, a žena brendiranih stvari... niko neće da dođe da mu konfiskuje deo imovine, da pravi licitaciju i da oštećenom nadoknadi šetetu. Pa o kom mi pravu i pravdi pričamo.... U pravu si, Hamurabi je jedini lek ovde.

А како човек кога нападају да зна какво му зло прети, односно хоће ли га провалник "само" пребити, или ће га и убити?!

Знам за случај једне жене, која је побегла од мужа и вратила се у родитељску кућу, затим је силеџија дошао код њених родитеља и почео да напада њеног оца, односно да га туче, а та жена је дохватила очеву пушку и убила силеџију... Осуђена је и поред тога што је у питању била нужна одбрана и што се све одиграло у кући (дворишту) њених родитеља, додуше осуђена је на 4 године, а одлежала је 2 - 2 и по године и пуштена је раније због доброг владања...
Она је имала више олакшавајућих околности, и нужна одбрана, и напад на поседу њених родитеља, и најзад то што је у том моменту била мајка троје малолетне деце, које су њеним одласком у затвор остали без оба родитеља, па уместо да је на бази свега тога ослобођена, ипак је морала да иде на робију...

А како човек кога нападају да зна какво му зло прети, односно хоће ли га провалник "само" пребити, или ће га и убити?!

Знам за случај једне жене, која је побегла од мужа и вратила се у родитељску кућу, затим је силеџија дошао код њених родитеља и почео да напада њеног оца, односно да га туче, а та жена је дохватила очеву пушку и убила силеџију... Осуђена је и поред тога што је у питању била нужна одбрана и што се све одиграло у кући (дворишту) њених родитеља, додуше осуђена је на 4 године, а одлежала је 2 - 2 и по године и пуштена је раније због доброг владања...
Она је имала више олакшавајућих околности, и нужна одбрана, и напад на поседу њених родитеља, и најзад то што је у том моменту била мајка троје малолетне деце, које су њеним одласком у затвор остали без оба родитеља, па уместо да је на бази свега тога ослобођена, ипак је морала да иде на робију...

Ma da nije pretužno, bilo bi presmešno. Ali šta mi možemo da uradimo? Ništa! Osim da se krstimo! Pa pogledaj tek rad Specijalnog suda??? Pa to je... urnebesno tragično. To je legalizovano iživljavanje nad ljudskim pravima i slobodama. Slažem se da treba da postoji i radi, ali to su službe gde ljudska odgovornost treba da bude prioritetna i da se ta osobina pravda onolikim platama, a ne da drže ljude u pritvoru godinama, a sigurno među njima ima nevinih...

ako znas kazi ti jer ovo je dobra tema a posto ima vec tri strane znaci da nema odgovora.

nemam nameru da držim kratak kurs iz krivičnog postupka i primene materijalnog prava
pre neki dan sam napisao dosta o Ilarionu i zastari u krivičnom pravu, a neke su koleginice bile ljubopitljive, pa nikako završiti.
generalno, svaki slučaj je nezavisan od nekog prošlog i nekog eventualnog budućeg, nema pravila da nekoga možeš ubiti u kući, a ne na ulaznom otiraču ili u garaži ili već šta ovde ne napisaše, tako da su svaka iskustva u tome besmislena jer je mala situacija da su bila identična.
Postoji instituti nužne odbrane i krajnje nužde i pojam "učinjeno zlo koje nije veće od zla koje je pretilo", mislim da je time sve rečeno.

a vi svi poznajete sudsku praksu u nužnoj odbrani u tri lepe...:roll::roll::roll::roll:
Pa šta ti treba taj glupavi komentar koji ništa ne doprinosi razjašnjenju teme. Ako ne znaš, ćuti, šta pljuješ. Suštna ti je objašnjena. Pravila nema. Sve zavisi od sticaja okolnosti i advokata. A ako hoćeš detalje idi na diskusiju sa pravnim temama.

Nije to bitno verujm mi...Ako ti udje sa pistoljem ne treba nishta raditi vec biti smiren i uraditi kako ti on kazhe...I neka ti ukrade tih par hiljada evra ili par desetina ili stotina sta imash vec.To su samo papirne novcanice...

A ako ti siluje zenu? ili cerku?
ako u tom trazenju para spakuje par komada u noge tvog deteta?
sorry, 15x9, a sto svih 15? pa zaglavio se detetu prst u okidacu...;)

Back