Да ли труднице смеју бирати у ком породилишту у Србији ће се породити?

Smeju... u Beogradu. Tu postoji izbor, imaš Višegradsku, Front, Zemunsku, Mišović, Gradsku ... da li ima još neko? :think: A sve mislim da ima, a stao mi mozak :think:
Aj sugradjanke i ja da biramo u Smederevu :mrgreen: Neće da može :( Jedino ako uspem da ubedim dr da mi da uput za neko beogradsko porodilište... a to je .... skupo... :whistling:

Ако имаш право на избор зашто мораш доктора да убеђујеш? Скупо?

Nisi me razumeo. Imaš pravo na izbor porodilišta u okviru filijale. U okviru filijale Beograd, na primer, imaš ova porodilišta koja sam pobrojala. A u okviru fijijale Smederevo imaš samo pravo na zdravstveni centar Sveti Luka i porodilište u okviru tog centra.
Za sve medicinske usluge izvan matične filijale ti treba uput overen od strane komisije, a pod uslovom da dr proceni da ti je zaista potreban. Tako da ja, kao trudnica osigurana u filijali Smederevo, ako je trudnoća u redu, nemam neke potrebe da se poradjam u Beogradu. Ako baš hoću, imam nekoliko načina. Prvi je da idem na sreću, kod raznih dr, pa ko se smiluje da mi da uput. Drugi je da taj uput ... hmmmm... nadoknadim na neki način... jel, a to je skupo ( mislim, nemoj da potežemo pitanje korupcije u zdravstvu, pogotovo u domenu gin i akušerstva, jel ). I treći je da čekam da porodjaj počne, pa se napravim blesava i odem u Mišović, ne mogu da odbiju da me porode :mrgreen:
Suština je da imaš izbor samo u okviru filijale u kojoj si osuguran, i to važi za sve medicinske usluge, pa i za porodjaj. :)

Атакуалпа каже да не смеју. само може у оквиру филијале.

atakualpa kaže da može i trudnica iz Niša da se porodi u Beogradu, ali treba da ima uput. A kako doći do uputa, to je pravo pitanje. U suštini, poradjaš se u gradu gde živiš, a ako ima neke medicinske potrebe, onda šalju u Beograd.
Mada u suštini - da, samo u okviru filijale. Kao i svaki drugi specijalista kada se bira.
A najbolje je da odeš u porodilište i da se raspitaš. :ok:

Колико сам упућен, породилишта у оквиру филијале не допуштају да супруг присуствује порођају. Па зато питам (а и других разлога) да ли могу друга породилишта, нпр. Београд.

Poslednja izmena:
Атакуалпа каже да не смеју. само може у оквиру филијале.

Ne smeju...hm pre bih rekla ne mogu...nije to bas isto....nije zakonom zabranjeno, samo otezano...ali ako se zatekne u Beogradu i porodjaj pocne, sigurno je nece deportovati u Smederevo, nego ce je poroditi ovde.
To je pitanje osiguranja ili birokratije, a ne zabrane.
Mozes da dobijes uput, a mozes i da platis....znaci moze i smes...ako hoces za dzabe ides tu gde jesi.

kao i kod privatnog lekara, ako placas primaju te svuda, ako ne, gde i kada ti zakazu.

Ne smeju...hm pre bih rekla ne mogu...nije to bas isto....nije zakonom zabranjeno, samo otezano...ali ako se zatekne u Beogradu i porodjaj pocne, sigurno je nece deportovati u Smederevo, nego ce je poroditi ovde.
To je pitanje osiguranja ili birokratije, a ne zabrane.
Mozes da dobijes uput, a mozes i da platis....znaci moze i smes...ako hoces za dzabe ides tu gde jesi.

kao i kod privatnog lekara, ako placas primaju te svuda, ako ne, gde i kada ti zakazu.

U suštini, to sam i rekla :)
A da je birokratija, jeste, bogami, kao da u dve različite države živimo :roll:

Свакодневно на стотине трудница разговарају у "Кутку за труднице" а овде немају времена да напишу две три реченице.:ljutko:

Možda nemaju takva iskustva pa ne bi da pričaju ono što ne znaju;) šta odmah prst pa u oko

Свакодневно на стотине трудница разговарају у "Кутку за труднице" а овде немају времена да напишу две три реченице.:ljutko:

Ukoliko živiš u Beogradu možeš da izabereš ustanovu gde ćeš se poroditi .

Ukoliko ne živiš ovde , a želiš da se ovde porodiš , može i to ali se plaća ...koja je cena ne znam tačno ali izgooglaj bilo koju veću kliničku ustanovu i naći ćeš cenovnik , probaj sa Narodnim Frontom i Višegradskom , pa idi na ginekologiju i verujem da ćeš naći šta te interesuje.

Pa na ovo pitanje samo da ti odgovore one žene koje su se u skorije vreme porađale. Ja sam iz opštine Pećinci, ali sam oba deteta rodila na Zvezdari, jer sam ja tako htela. Ali to je bilo pre 18 i 14 godina.

Mada znam da i sada, pored toga što nam je "matično" porodilište u SM, u Pećincima daju uput i za Zemun. I znam ovde na forumu jednu trudnicu iz tvoje opštine koja će da se porodi u BG.

Pa na ovo pitanje samo da ti odgovore one žene koje su se u skorije vreme porađale. Ja sam iz opštine Pećinci, ali sam oba deteta rodila na Zvezdari, jer sam ja tako htela. Ali to je bilo pre 18 i 14 godina.

Mada znam da i sada, pored toga što nam je "matično" porodilište u SM, u Pećincima daju uput i za Zemun. I znam ovde na forumu jednu trudnicu iz tvoje opštine koja će da se porodi u BG.

E, pa to, tako može. Ali treba dobiti uput. Možda tu kod vas doktori radije daju upute. I jedna žena koju ja znam, iz Smedereva, porodila se u Frontu u Beogradu, uz epidural. Doduše, ona je bila prvorotka sa bliže 40 godina. I njoj su dali uput za Bg. Ja tek treba da pitam i da tražim, ma i kao mogućnost. da mi dr kaže - daću ti mesec dana pre porodjaja. Ako uspem, svakako da ću javiti.

Сме муж да присуствује у Фронту, у Вишеградској, на Звездари...у Бг-у свуда.
Процедура подразумева да се има уредан брис грла. Мада, то је глупост. У Немачкој муж углавном присуствује порођају и нема никаквих ограничења.

Упут о ком пише Атакуалпа, треба, али га негде дају лакше, негде се фолирају па не дају.

Суштина је да ти као неко ко уредно плаћа здравствено осигурање у држави Србији имаш право да одведеш жену на порођај где желиш и то не сме нико да ти брани. О томе је чак, релативно скоро причао на тв-у и директор КЦС, Бајец.

Back