Da li treba menjati partizanska imena školama?

Josip Broz Tito je izuzetno zaslužan za borbu protiv fašizma, on mora da ostane.

Zasto bi Srbi bili pametniji od bratje Slovenaca ili Hrvata? Pa sko su oni ukinuli vecinu naziva ( u Sloveniji postoje 3 ulice sa njegovim nazivom, u radnickom Mariboru, Kopru i Bistrici te dva trga, u Postojni i Velenju - tako kaze Google Maps, u Hrvatskoj slican broj i to iskljucivo u Istri**) zasto bi mi "pamtili" J.Broza?

** - Istra ima slicnu "sudbinu" kao i Vojvodina, samo sto su umesto Nemaca pobili i proterali svoje Italijane i naselili njihove kuce i stanove hrvatskom i srpskom sirotinjom. U Dalmaciji nije bilo italijanskih sela kao u Istri ali su i odatle pocistili svoje Italijane.

Zasto bi Srbi bili pametniji od bratje Slovenaca ili Hrvata? Pa sko su oni ukinuli vecinu naziva ( u Sloveniji postoje 3 ulice sa njegovim nazivom, u radnickom Mariboru, Kopru i Bistrici te dva trga, u Postojni i Velenju - tako kaze Google Maps, u Hrvatskoj slican broj i to iskljucivo u Istri**) zasto bi mi "pamtili" J.Broza?

** - Istra ima slicnu "sudbinu" kao i Vojvodina, samo sto su umesto Nemaca pobili i proterali svoje Italijane i naselili njihove kuce i stanove hrvatskom i srpskom sirotinjom. U Dalmaciji nije bilo italijanskih sela kao u Istri ali su i odatle pocistili svoje Italijane.
Pa fakat je Broz bio značajan akter naše istorije.

Ne menja se istorija brisanjem naziva ulica, kao što se ne menja ni cepanjem starih slika ili spaljivanjem knjiga.

To je meni baš jadno ponašanje.

stašama da ne pričam, poznati su šž zasto bi mi "pamtili" J.Broza?
Zbog toga što ste jedan jedini put u svojoj kukavnoj povijesti nešto značili.
Zamisli, netko je u tih 35 godina Titine vladavine Jugoviće stvarno i zapazio, a nisu igrali Holywoodske uloge ruskih švercera uranija.
O -U-stašama Hrvatima da ne pričam, nisu vrijedni spomena.

Pa fakat je Broz bio značajan akter naše istorije.

Ne menja se istorija brisanjem naziva ulica, kao što se ne menja ni cepanjem starih slika ili spaljivanjem knjiga.

To je meni baš jadno ponašanje.
Niko ne menja istoriju brisanjem naziva ulica, istorijska istina ce postojati bez obzira na politicko uredjenje u tom trenutku. Moze biti samo sakrivena kao sto smo je mi iimali 1945-1990-te, no u vreme interMeta to vise izgleda nije moguce.

No, posto sam ja proziveo nesto vremena i za zivota copavog odlicno se secam jednoumlja, potiranja nacionalnih obelezja i istorije, sveprisutne presije u drustvu. Pa kad stavis na tas sa jedne strane njegov antifasisticki angazman ( naredjenje is Moskve da se digne ustanak u ex-YU i otvori front na kome ce se vezati nemacke snage pre i za vreme invazije na SSSR bez obzira na pogubnost po narod te drzave) u odnosu na zrtve i bratoubilacki rat (partizani vs cetnici, partizani vs ustase), na posleratno istrebljenje celih naroda na teritoriji YU (Nemci, Italijani) i celih kategorija gradjantsva (industrijalci, trgovci, kulaci, inetelektualci), preko istrebljenja i prevaspitavanja svih njihovih clanova '48-'53 koji nisu krvlju bili za J.Broza, sistematska komunisticka indoktrinacija i gazenje nacionalnih identiteta, policijsko partijski sistem, te impotentno federalno uredjenje i cepanje teritorije Srbije sto je uzrokovalo sve podele i ratove '90-tih... kad stavis sve to na razlicite tasove i odvagas to, da li vredi da taj covek ima ulice sa njegovim nazivom?

Uzrok svemu sto je Srbija prezivela '90-tih i posle toga vuce korene u vreme dok je tom zemljom vladao taj covek, nista on nije resio, nista nije istinski popravio, pokusao je na silu i zestoko omanuo. Gurnuo je probleme pod tepih jednoumlja i bratstva i jedinstva, proziveo svoj zivot na nivou cara a naslenicima ostavio probleme da se bakcu sa njima. Moras da budes bolid prve lige da se dicis takvim covekom i u tu cast mu das naziv ulice u kojoj zivis.

Poslednja izmena:
Gledam na Google mapama, u Vojvodini ne postoji ulica posvecena carici Mariji Tereziji (ako neko zna gde postoji a Google ne zna slobodno nek prijavi). A svako ko je poreklom iz danasnje Vojvodine zna sta je carica uradila za taj kraj, daleko vise nego J.Broz.

Gde vremenski je granica i drustveno politicki kad je trenutak kada nekima mozemo dati a nekima na naziv ulice?
Kada pomru matore komunisticke prdonje i kad im potomci postanu dovoljno nadjosi ili Srbi doci ce trenutak kada ce se brisati to ul.Marsala Tita?

Taj gospodin je tvrdio da nam ne treba niti jedno ministarstvo i da će nevidljiva ruka tržista sve sama regulirat.
Vidjeli smo to u velikoj gospodardkoj krizi krajem devedesetih.
Ispada da neka ruka ipak treba postojati.

Ili da se revidira društveni ugovor.
Uopće ne isključujem da si u pravu, da će kaos izroditi nešto novo, bolje... ali tek na dugoročno.

Nije da mi se ovo gleda, ali je možda neizbježno.

Vidjeli smo to u velikoj gospodardkoj krizi krajem devedesetih.
Ispada da neka ruka ipak treba postojati.

Ili da se revidira društveni ugovor.
Uopće ne isključujem da si u pravu, da će kaos izroditi nešto novo, bolje... ali tek na dugoročno.

Nije da mi se ovo gleda, ali je možda neizbježno.
Jedina ruka koja nešto treba voditi je ruka JHWH 🤌

Moram ponovo gledati ovaj film, kao i The Day After

Naravno da ne, osim ako ih menjamo imenima anglosaksonskih liberalnih mislilaca (Dzon Stjuart Mil, Milton Fridman, Margaret Tačer i sl)
Sprdnja ti je neuspela jer recimo Margaret Tacer nije liberalni mislilac.

U Vojvodini postoji na nekoliko mesta naziv ulice po Janu Husu, koji nasem i okolnim narodima i nije nesto bitan iako je neka teoloska preteca protestantizma. No, bitan je u tadasnjoj Bohemiji a kako je poznato u Vojvodini zivi i mali broj Cheha, pa da se bratja Chesi ne osete zapostavljenima (iako imaju Masarika usred Beograda recimo) dadose ime po ovom teologu koji je u neku ruku daleka preteca baronice Margaret Tacer.

Godinama je ulica na Novom Beogradu u bloku 11 imala naziv Georgi Deza, izrazitog staljiniste cak iako je J.Broz bio antistaljinista. Mislim da je nosila ime od 1966-1989, kad je preimenovana posle nesrece u Aleksinackih rudara. Nikakvog razumnog objasnjenja po cemu je Dez zaduzio Beogradjane.

Slovenci i Hrvati i trebaju ukinuti sve komunjarske nazive ulica i škola jer je realno to njima najgori period u povesti, dok je za Srbe i Bošnjake najbolji.
Pa da, slazem se, vratiti podhitno ono sto su komunisti dodali Hrvatskoj, Baranju, Istru, Zadar i vecinu jadranskih otoka. Vratiti i 100 hiljada Nemaca u Slavoniju, te 150 hiljada Italijana na jadransku obalu i oko 200 hiljada Srba koji su iseljeni iz Dalmacije, Like i Korduna pravo u Vojvodinu (mislim na 1945-1948). Tako bi Hrvatska prebacila 4 miliona stanovnika, jedva.

Kako koja vlast stupi u dejstvo krene da menja imena ulicama. To su im valjda glavni problemi za normalan život jer što bi se baktali sa uskim ulicama, lošim saobraćajem, nemanjem kanalizacije ili pitke vode po gradovima, a i zaradi se na promeni dokumenata. Neopevana glupost jednom rečju.

Back