~ АУТОРСКА ТЕМА ~
"Бели листићи" су довели СНС и Александра Вучића на грбачу народа. Значи, да ли би по паду режима требало лустрирати све од Весне Пешић до Марка Видојковића?
Да не сме ни да твитује.
Не сме да прича на трибини, не сме да напише чланак, ништа.
Prvo, ovo je jako opasno. Ne lustracija sama po sebi, vec ono sto si napisao u sledecem postu - da ne smeju ni da se pojave nigde, da pisu nista... Pa sto ih onda ne bi roknuli pa nece vise nikad nista uraditi - 100% garantovano? Shvatas li koliko je opasno ovo sto si napisao?
Lustraciju je trebalo napraviti 1990. godine, pa nismo.
Pa onda 2000. godine - pa nismo.
Pa nakon svake sledece promene vlasti - pa nismo.
Nece biti uradjena ni kada se SNS skine sa vlasti, garantujem ti. A trebalo bi.
Dakle, ne vidim zasto bi se lustracija sprovela samo nad potpuno nebitnim Pesic i Vidojkovic, a nije sprovedena na Dacicem, Vucicem i gomilil druge bratije koja je harala i palila 90-tih i upropasila Srbiju.
Takodje, ne vidim razlog za to jer su pomenuti propagirali bele listice, a nismo uradili lustraciju raznorazne DOS stoke koja je Srbiju kasapila 2000-tih smenjujuci se na vlasti.
Narocito ne vidim razlog da se neko lustrira jer je pozivao ljude da poniste izborne listice?!?
Samo da pojasnim ostalim forumasima, pa i tebi izmedju ostalog, da sam bio u onim komisijama za izbore kada je Vucic dosao na vlast i mogu samo da kazem da je pobedio ubedljivo. Nazalost. I beli listici sa tim nemaju nikakve veze. Tu se nije radilo o 2% ili 5%, ne znam da li vam je to uopste jasno?! Ljudi, ubedljivo najveca gomila listica bila je za SNS, sledeca dosta manja bila je za SPS, ostale gomilice listica, skoro pa zanemarljive, uzele su ostale stranke. Beli listici nisu presli nikad, koliko se secam, 5 %. A to nije ni na koji nacin odlucilo rezultat izbora.
Znaci, za pocetak (da tako kazemo) si potpuno promasio temu - beli listici nisu doveli SNS na vlast, vec su ljudi za njih glasali. Bio i video, i ostao u soku jer nisam ocekivao tako nesto ni izdaleka.
Zasto je to tako? Licno, mislim da je kriva prvenstveno DS i pyzdarije koje su radili, a narocito to sto su vratili SPS u vlast. To je dovelo do odredjenog povampirenja SPS-a (prakticno) iz mrtvih i vaskrslo glasanje za njih. Uz to, tu je i prirodni ciklus da kada se vlast pokaze nesposobnom i kvarnom ljudi probaju "sa onom drugom opcijom" i to se otprilike i desilo.
Na sve to SNS je majstorski, ali MAJSTORSKI preuzeo od "demokratske opozicije", citaj DOS otpadaka, ideju Srbija u EU i time potpuno nokautirao celokupnu "demokratsku opoziciju" do te mere da ne mogu ni do danas da se oporave - kao sto vidimo. Jer koji je njihov program osim Srbija u EU? Rasprodato je sve, ekonomska situacija jeziva, i ostao je jos samo taj lazni tracak nade da ce ulazak u EU nesto promeniti (a nece, vidi Hr, Bugarsku, Rumuniju...).
Za kraj, ja imam mnogo bolju ideju vezano za lustraciju, i mnogo logicniju (i manje "krvolocnu") od tvoje: sve stranke ili licnosti (zavisno za ste se kandiduju, tj. sta se bira) koje osvoje MANJE glasova na izborima od "belih listica" koji budu glasani na datim izborima ne mogu ni na koji nacin da ucestvuju u vlasti. Znaci imas manje od ljudi koji su rekli "svi se 0" - ima da te nema u vlasti. Ali to ne znaci da se tim ljudima zabrani da pisu po internetu - to je vec hitlerizam!
Na kraju krajeva, ako je neko zakonski zgresio treba ga hapsiti a ne lustrirati - cisto da se razumemo.
A ponovicu jos jednom - da je lustracija uradjena kada je trebalo da bude uradjena, mi danas u politickom zivotu ne bi imali ni Vucica, ni Dacica, ni Seselja, ni Tadica, ni Zivkovica, ni Djilasa, ni Cedu, ni sve ostale probisvete srpske politike koje svakodnevno gledamo i slusamo a koji su nas, svi od reda, krali i varali u nekom periodu.
Znaci lustracija da - ali si ti potpuno promasio temu nad kim i za sta treba sprovesti lustraciju.