Da li treba da postoji CPC u Crnoj Gori?

• Začetnik teme Začetnik teme zike
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li treba da postoji CPC u Crnoj Gori

• Da, treba da postoji

• Ne, ne treba da postoji

• Ne treba nam ni srpska ni crnogorska. Ja sam za to da crkva bude "samo" pravoslavna

• Nemam stav

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Evo, broj glasova u Kotoru, postotak i broj mandata

1. Liberalna partija - 767 - 6.97% - 2
2. Socijalistička narodna partija - 2159 - 19.12% - 7
3. Hrvatska građanska inicijativa - 375 - 3.32% - 1
4. Socijal-demokratska partija - 1089 - 3.59% - 3
5. Srpska lista - 1305 - 11.56% - 4
6. Demokratska partija socijalista - 4607 - 40.81% - 14
7. Pokret za promjene - 533 - 4.72 - 1
8. Narodna stranka - 439 - 3.89% - 1%

Ukupno - 11439 - 100% - 33

Ovaj postotak si nesto zeznuo...

Sad te ništa ne razumijem.
Dobro, mislim da si u pravu za DPS-SDP 2004
Ni ovi drugi nijesu službeni, već rezultati CDT-a, a DPS i SNP se sukobe oko jednog poslaničkog mjesta, čini mi se u zatvorima (nijesam siguran).
SL 2004 nije osvojila nijedan mandat, tu je i tvoja i moja greška, SNS je osvojila 3 mandata, a na ovim izborima koalicioni nastup donio je mandat vise. Ne vidim da je tu 100% više.

Evo da ti napišem članak iz Pobjede koju imam pred sobom (dio članka):
Prema riječima Milice Kovačević iz CDT-a, jedino je DPS zabilježila veći broj mandata u odnosu na izbore iz 2004 kada je DPS u koaliciji sa SDP-om osvojila 14 mandata, tj. DPS 10, a SDP 4. Na ovim izborima SDP je samostalno osvojila mandat manje, SNP dva mandata manje nego 2004. godine. SNS je na prošlim izborima osvojila tri mandata, pa joj je na ovim koalicioni nastup Srpske liste donio mandat više.

Izvinjavam se zbog grešaka u podacima, samo ne pamtim baš te brojke, posebno kad je Kotor, grad u kome ne živim, u pitanju.

Srpska narodna stranka je 2004. godine osvojila 2 mandata, a ne 4. SNP je osvojio 7 mandata, a ne 6 ove godine. To ti govorim.

Srpska narodna stranka je 2004. godine osvojila 2 mandata, a ne 4. SNP je osvojio 7 mandata, a ne 6 ove godine. To ti govorim.

Nije SNS 2004 osvojila 2 nego 3 mandata, evo imam broj Pobjede poslije izbora pred sobom, mada vidim i na sajtu CEMI-ja 2 mandata, mada u Pobjedi piše 3, vjerovatno je bio neki spor oko tog trećeg mandata. SNP nije osvojio 7 nego 6 mandata, problematičan je zatvor u Spužu, a SNP je najavila žalbu

Nije SNS 2004 osvojila 2 nego 3 mandata, evo imam broj Pobjede poslije izbora pred sobom, mada vidim i na sajtu CEMI-ja 2 mandata, mada u Pobjedi piše 3, vjerovatno je bio neki spor oko tog trećeg mandata. SNP nije osvojio 7 nego 6 mandata, problematičan je zatvor u Spužu, a SNP je najavila žalbu

E nije nego 2.

Pobjeda to piše jer računa i DSS.

Ovo je ono o cemu ja pricam vec godinama.
Na zalost to je morao da kaze Marovic

2 Nov 2008. 08:55 | Izvor: ND Vijesti

Marović: Osvojili smo i srpski Grbalj

Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović ocijenio je najvažnijim što je trijumf DPS-a na izborima u Kotoru zasnovan, između ostalog, na tome što je DPS prvi put pobijedio u ruralnom dijelu, gdje je dominantno srpsko stanovništvo.

"Ono je veoma veliko, naročito u dijelu Grblja, odakle su moji preci. To je prva pobjeda DPS-a u Grblju od 1997. Mi smo u tom srpskom Grblju uspjeli da budemo najjača stranka i da pobijedimo Srpsku listu“, kazao je Marović.

Marović, koji je kao potpredsjednik DPS koordinisao kampanju DPS-a, smatra da je razlog tome činjenica da su "ljudi između prošlosti i budućnosti sve više skloni, bez obzira na svoje sentimente prema prošlosti, da biraju budućnost“.

"Mislim da je to jedan od najvećih uspjeha DPS-a. Kada su svi mislili da će kriza povodom Kosova okrenuti srpske birače protiv DPS-a, dobili smo najveći broj srpskih birača u Kotoru“.

Što mislite o ocjenama da sve jači DPS nije interes Crne Gore jer ona tako klizi ka jednopartijskom sistemu?

"Za demokratiju se ne treba bojati. Vrijeme jednopartizma je daleko iza nas i bilo kakve asocijacije takvog tipa nijesu realne. Demokratska volja građana pokazala je da ljudi žele da podrže onoga u koga imaju najviše povjerenja i koji ima najkonkretnije planove za ovo što je realan život, a to je da popravite prije svega kvalitet svakodnevice u vašem gradu. Ovo je pobjeda politike razuma nad politikom zabluda", smatra Marović.

Što hoćete da kažete?

"To da smo imali protiv sebe neke ljude koji, čini mi se, nijesu dorasli zahtjevu ovog vremena. Pobijedili smo politiku zablude koja je vjerovala da može da napravi promjene sa Šešeljevom podrškom u osnovi. Zabluda je da vi možete ići naprijed sa jednom vjerom, jednom nacijom, jednim jezikom. U zabludi su i naši politički protivnici koji su vjerovali da se optužbama najbližih može nešto u životu postići. To više govori o onome ko optužuje, nego o onome ko je meta optužbe. Konačno, zabluda je pokušaj da se umjesto racionalnih pitanja u prvi plan stave neki mitski aspekti naših života."

Mislite na Kosovo?

"Pa vidjeli ste da pitanje Kosova nije apsolutno uticalo na izbore u Kotoru. Čak mislim da je uticalo u tom pravcu što je pokazalo da većina ljudi ima prioritet u drugoj sferi, a to su životna pitanja. Svi u Crnoj Gori znaju da Crna Gora niti je proglasila Kosovo nezavisnim, niti bi odustajanjem od priznanja Kosovo prestalo biti nezavisno. Prema tome, ako ne možete na to uticati, bavite se onim što može uticati na vaš život."

Kako gledate na stav kotorske DPS da ne formira skupštinsku većinu sa SDP-om?

"Na vrhu o tome nijesmo razgovarali, a polazimo od toga da je to prevashodno pitanje lokalnog nivoa. Ja ne bih, u principu, ništa isključivao i ništa prejudicirao. To je stvar koju treba da riješe oni koji su do sada zajedno brinuli o Kotoru. Ne treba to dramatizovati jer smo imali i ranije iskustava da je, iako su DPS i SDP koalicioni partneri na državnom nivou, na lokalnim nivoima SDP bio koalicioni partner sa SNP-om, na primjer, u Plavu. To nije posebno uznemiravalo DPS jer, doista, to su lokalne stvari."

A što mislite o savezu sa Liberalnom partijom?

"Rukovodstvo DPS-a generalno ima pozitivan stav prema izboru lokalnih opštinskih odbora, ali sve to u kontekstu nečeg što je ukupan državni, politički i ekonomski interes i korist Crne Gore."

Da li smatrate da bi mogla biti ugrožena koalicija sa SDP na državnom nivou?

"Nije. Mislim da je važno da se sačuva ova državna koaliciona vizija Crne Gore kao perspektivne, bogate i evropske države svih građana, vjera i naroda."

DPS je u Kotoru sam osvojio 50 odsto više mandata nego u koaliciji sa SDP ranije. Da li to može biti argument za vaše kolege u rukovodstvu stranke koji smatraju da ubuduće DPS treba sam da izlazi na državne izbore?

"Sada doista ne mislimo da ima potrebe za nekim izborima. Spremamo se za redovne lokalne izbore u Nikšiću i Budvi. A ja sam posebno zadovoljan što je naša opozicija zadovoljna rezultatima u Kotoru. Ja sam zadovoljan što su oni zadovoljni da mi pobijeđujemo jer su svjesni da je dobro da mi pobjeđujemo. Svi su izgubili, jedan je ponosan što je izgubio, drugi je zadovoljan i svi su zadovoljni. Kada su oni zadovoljni kad gube, onda smo i mi zadovoljni kad oni gube."

Kako gledate na poziv na saradnju, koji je Srđan Milić uputio SDP-u?

"To treba pitati prvo SDP. To je ponuda da SDP bude u manjini, odnosno u opoziciji. Naša koalicija je veoma ozbiljna i temeljita na državnom planu i nema neke svoje krize. Ima samo svoje lokalne epizode. Ja SDP ne mogu zamisliti u koaliciji sa SNP i Srpskom listom, koja je lider te ideje da se oko Srpske liste okupe i SNP i PzP. To smo vidjeli na protestu u Podgorici kada su na bini bili svi iz srpskih lista, zajedno sa g. Amfilohijem koji je toga dana i pjevao, i g. Medojevićem koji je sve to slušao u prvim redovima. Ne mogu da vidim SDP u tom društvu."

A možete li da vidite SNP sa vama i SDP-om, jer je i o tome bilo spekulacija?

"SNP ima pravo na izbor da li će ići za Srpskom listom ili svojim putem."

Ako ide svojim putem, može li se on ukrstiti sa vašim?

"Ne znam, ne razmišljamo još o tome. Naš slogan „Evo ruke“ je i dalje aktuelan, naša ruka je svakom pružena. Hoćemo saradnju sa onima kojima su prioriteti evropska, demokratska, razvojna, građanska Crna Gora koja želi da gradi dobre odnose sa susjedima i da ispravlja svoje greške u konstruktivnoj atmosferi, a ne u nekom permanentnom sukobu jednih protiv drugih", kazao je Marović za Vijesti.

-----------------
http://www.cafemontenegro.com/index.php?group=23&news=52613

Back