Da li svi stari trebaju kao i sva deca da imaju finansiran staracki dom?

Ekonomska cena vrtica koju grad pokriva, konkretno BG, trenutni je 28 000, to je cena državnog vrtica, ukoliko nema mesta, toliko se placa i rodi se mesto. Privatni vrtići dobijaju tu cifru i cene su od tih početnih 28000 pa do 60 000, zavisi koja ustanova, što znači da roditelji doplaćuju po detetu do cene ustanove . Što dalje implicira da u te cene ulaze 3 obroka , 2 užine, plate vaspitača, servirke, majstori, pedijatar povremeni i po potrebi , povremeno igracke i rekonstrukcije. Ne vidim zašto po istim cenama ne bi mogli da borave stariji. Pritom, ne trebaju im igracke, q ni priprema hrane , i za njih se moze obezbediti ketering
S tom razlikom što djeca u vrtiću budu 8 sati. Ne idu vikendom i praznicima. I ulazi jedan obrok i užina. Penzioneri bi tu bili 24 sata. Djeci dovoljna jedna ili dvi spavaonice. Ne treba im kupatilo. Tako da postoji velika razlika.

imas cenovnik za staracke domove. izguglaj koliko kosta staracki dom u koji bi smestio nekoga tebi milog.
daj ne lupetaj o socijalnim domovima za milion+ ljudi :roll:
pa neće biti milion
ideja je da se otarasimo penzionera jer opterećuju budžet i zdravstveni fond
onako, u supicu... zaspe... i aj sledeći...

И у многим приватним домовима су услови хигијене лоши а цена месечна је око 800 еура. Како ли је тек у државним. Јадни стари људи а којих је много.
uvek kazem: ko god da predlaze staracki dom, neka se zamisli dal' bi svoju bolesnu majku tamo stavio.

Pa nije cilj da se neko ko se oseca vrednijim i mocnijim od drugih i zasluznim da uziva u svom stanu sa slikama trofejima i goblenima prisilno tera u staracki dom.
Tom je dobro i sa nacionalnom penzijom i kaficom i da pravi guzvu u prevozu i sta vec zeli...
Ja ovde pricam o situaciji da se kroz dotacije dobija bolje uredjenje , jeftinije a na kraju ce ispasti i primamljivije resenje za starije ljude....

Dotacije su izgleda srpski recept za razvoj, jer se ne jaca parazitologija podobnih drustvenih objekata , tu je kontrolni faktor, privatni sektor koji oseti odmah sta je moguce a sta nije...i tu isto ima evolucije i unapredjenja....njih 3 mogu , njih 10 su tupavi nisu za taj biznis , uslugu..

Vec postoje planovi za gerijatriju pri zdravstvu , postojale su ideje , prosle pretprosle godine i za gerijatriju u socijalnom smislu , jednake penzije je bio jedan predlog....i ide se ka tome...a ovako se to prakticno ostvaruje pre nego sto se finansijski i zakonski uvede...

A ono sto je meni najvaznije, standardizuje se pa se uvodi veca kontrola tih pruzaoca usluga, a i svest kod korisnika usluga....Mali broj korisnika na balkanu uvek stvori utisak da ne smeju da zucnu.....i onda se otvara mesto za malverzacije...

Umru ljudi pre nego što navrše godinu dana penzije.
ima jedna statistika koju sam vodio lično za mene i neke simpozijume
od svih pacijenata koji su otišli u penziju do 35% su umrli i po sagledavanje njihovih aktivnosti, svi zajednička crta, učaurili se kući , kao ono sada sam penzioner i sve četiri u vis, a ovi drugi koji su sebe našli i u drugim aktivnostima svi živi zdravi
veoma je važno da penzioneri i posle prestanka radnog odnosa produže sa aktivnostima

Da to postoji kao opcija kao i kod obdanista.
Sva deca bez obzira da li idu u drzavna ili privatna obdanista imaju dotiranu cenu ili besplatno , zavisi od godine, boravak u toj ustanovi..

Da li bi trebalo da se isto ponudi kao opcija koja postoji i za stare ljude...
Da svako ko upada u kategoriju gerantologije, ima pokrivanje od strane drzave za staracki dom....do onog nivoa cena koji utvrdi grad ili drzava, ne znam ko utvrdjuje u slucaju obdanista....ali isti princip..

Stari ljudi onda mogu isto kao i deca da biraju da li ce ici u staracki dom ili nece....
Ali ce imati izbor a kad tad ce onemocati poprilicno da ce im biti ugodnije u starackom domu..
Ne znam koliko si upućen u srbiji imaš domove za stare koji su otrovno skupi. Ne znam nikoga ko je poživeo tamo duže od 2 meseca.

uvek kazem: ko god da predlaze staracki dom, neka se zamisli dal' bi svoju bolesnu majku tamo stavio.
Mnogi grese pa gledaju najcrnje.
To sto neki dom nije dobar ne znaci apriori da nijedan dom nije dobar.
Taj los treba zatvoriti a kvalitetan otvoriti.
Sta bi falilo da SVI stariji odu u staracki dom.
Da imaju drustvo, hranu, da budu nadgledani od medicinskih sestara, da imaju neke dodatne aktivnosti, da slika recimo.
Kad bi ovako neka baba uzela da slika, al kad ode u staracki dom, pa onaj tamo slika, ima pribor -* ajd da se zezam*

. Ne vidim zašto po istim cenama ne bi mogli da borave stariji. Pritom, ne trebaju im igracke, q ni priprema hrane , i za njih se moze obezbediti ketering
Gospoja,

ja sam odrastao na ZX Spectrumu i Commodore 64, pubertet mi proleteo uz Amigu 500, kao adolescent sam arčio PC386/486, posle vojske nintendo je bio nešto sa čime se ide na posao, sad sam na Ryzen5 Windows11 i Office 2021 registrovan preko microsoft naloga plus čekam nintendo switch 2 od marta 2025-te...

Pedijatar u staračkom domu ne treba niti domar jer mi nismo deca koja će lomiti inventar.
Na ovim stavkama može da se uštedi kako bi se održavao Penzionerski Gaming Centar...

Ja bez toga ne bih ušao...

S tom razlikom što djeca u vrtiću budu 8 sati. Ne idu vikendom i praznicima. I ulazi jedan obrok i užina. Penzioneri bi tu bili 24 sata. Djeci dovoljna jedna ili dvi spavaonice. Ne treba im kupatilo. Tako da postoji velika razlika.
Moja deca imaju 2 obroka , dprucak i rucak i dve užine i vrtic radi subotom. Tako da zavisi od ustanove do ustanove.ali ako moze za decu da košta 28000 meka košta 50 za stare i nek država plati recimo 25000 verujem da bi se isplatilo

Gospoja,

ja sam odrastao na ZX Spectrumu i Commodore 64, pubertet mi proleteo uz Amigu 500, kao adolescent sam arčio PC386/486, posle vojske nintendo je bio nešto sa čime se ide na posao, sad sam na Ryzen5 Windows11 i Office 2021 registrovan preko microsoft naloga plus čekam nintendo switch 2 od marta 2025-te...

Pedijatar u staračkom domu ne treba niti domar jer mi nismo deca koja će lomiti inventar.
Na ovim stavkama može da se uštedi kako bi se održavao Penzionerski Gaming Centar...

Ja bez toga ne bih ušao...
Apsolutno se moram složiti pošto cu za cca 20ak godina biti kandidat za staracki , bilo bi dobro praviti turnire u PES-u i counteru :D

Ja sam više za klasike tipa Starcraft 1 ili 2
Pa onda klasične igre na tabli
Hvala bogu sa DLC verzijama nema bojazni da će nestati kockica, figurica, kartica...
Odlična ideja, s jedne strane starački dom s druge obdanište, izmedju gaming room, sala za ručavanje, dvorište za šetnju i igralište za decu. Ista kuhinja, igraonica, restoran i zabava i ambulanta, psiholog i pedagog...i sve to okružiš drvećem. Stari i deca mogu da se igraju, šetaju i druže....

Odlična ideja, s jedne strane starački dom s druge obdanište, izmedju gaming room, sala za ručavanje, dvorište za šetnju i igralište za decu. Ista kuhinja, igraonica, restoran i zabava i ambulanta, psiholog i pedagog...i sve to okružiš drvećem. Stari i deca mogu da se igraju, šetaju i druže....
To bi cak moglo da bude vrlo lekovito za stare .oni su ionako u nekom momentu kao deca. Već vidim klince kako igraju šah sa penzosima iz doma

Mislim da su odlicno resenje za starije.
Dobijaju negu, hranu i drustvo vrsnjaka.
Recimo iskoristi se neka stara kasarna, zaposli se desetak ljudi ,
3 kuvara, 4 sestara i 4 higijenicara.
To je za 50-ak penzionera, po 50 hilj, pokrivaju sve troskove
A kad treba lekar voziti u obliznju bolnicu, ne treba ni stalno zaposlen doktor.
Screenshot_20241215_134757.jpg

Back