Da li svi stari trebaju kao i sva deca da imaju finansiran staracki dom?

Umri_muski

Legenda
Poruka
62.293
Da to postoji kao opcija kao i kod obdanista.
Sva deca bez obzira da li idu u drzavna ili privatna obdanista imaju dotiranu cenu ili besplatno , zavisi od godine, boravak u toj ustanovi..

Da li bi trebalo da se isto ponudi kao opcija koja postoji i za stare ljude...
Da svako ko upada u kategoriju gerantologije, ima pokrivanje od strane drzave za staracki dom....do onog nivoa cena koji utvrdi grad ili drzava, ne znam ko utvrdjuje u slucaju obdanista....ali isti princip..

Stari ljudi onda mogu isto kao i deca da biraju da li ce ici u staracki dom ili nece....
Ali ce imati izbor a kad tad ce onemocati poprilicno da ce im biti ugodnije u starackom domu..

Da to postoji kao opcija kao i kod obdanista.
Sva deca bez obzira da li idu u drzavna ili privatna obdanista imaju dotiranu cenu ili besplatno , zavisi od godine, boravak u toj ustanovi..

Da li bi trebalo da se isto ponudi kao opcija koja postoji i za stare ljude...
Da svako ko upada u kategoriju gerantologije, ima pokrivanje od strane drzave za staracki dom....do onog nivoa cena koji utvrdi grad ili drzava, ne znam ko utvrdjuje u slucaju obdanista....ali isti princip..

Stari ljudi onda mogu isto kao i deca da biraju da li ce ici u staracki dom ili nece....
Ali ce imati izbor a kad tad ce onemocati poprilicno da ce im biti ugodnije u starackom domu..
ah jos jedna utopisticka bajka na 4umu :aha:

Pa koliko cenis da kosta obdaniste, a koliko cenis da kosta dnevni boravak starih lica u starackom domu, pored toga vecina ima penziju do nekog iznosa kojim ce pokriti deo koji je nizi do dotiranog...
imas cenovnik za staracke domove. izguglaj koliko kosta staracki dom u koji bi smestio nekoga tebi milog.
daj ne lupetaj o socijalnim domovima za milion+ ljudi :roll:

Ali to je potreba i cak je i problem....
A da ne pricamo da je za 3 godine veci broj SFRJ populacije u odlasku pa je pio fond puno rasterecen, ali ovde se i ne radi o nabacivanju troskova, nego o uvodjenju velike konkurencije pa ce se kristalisati bolja ponuda....
U BG je akcija dotiranja vrtica podigla kvalitet ponude u vrticima...to se moze videti kad se uporedi sa nekim bliskim drzavama...

Ekonomska cena vrtica koju grad pokriva, konkretno BG, trenutni je 28 000, to je cena državnog vrtica, ukoliko nema mesta, toliko se placa i rodi se mesto. Privatni vrtići dobijaju tu cifru i cene su od tih početnih 28000 pa do 60 000, zavisi koja ustanova, što znači da roditelji doplaćuju po detetu do cene ustanove . Što dalje implicira da u te cene ulaze 3 obroka , 2 užine, plate vaspitača, servirke, majstori, pedijatar povremeni i po potrebi , povremeno igracke i rekonstrukcije. Ne vidim zašto po istim cenama ne bi mogli da borave stariji. Pritom, ne trebaju im igracke, q ni priprema hrane , i za njih se moze obezbediti ketering

Trenutno staracki domovi su sa raznim motivima....obicno je u 50% slucajeva teska prevara, tj ukljuceni su ljudi koji su blizi prevarantima nego sto su preduzimaci, biznis ponuda starackog smestaja...

Ukljucivanjem drzave kroz pokrivanje neke minimalne ponude i zahteva, dobija se poprilicna selekcija i kroz zahteve prema pruzaocima usluga , a dobija se i jeftiniji i obimniji servis gerantoloskih korisnika..

Da ne govorim da su o potrebi uvodjenja gerantoloskih korisnika i pacijenata primetile i zdravstvene ustanove, jer su veci kontaminatori a osetljiviji pacijenti....i to je vec u izradi da se razdvoje gerantoloska odelenja u bolnicama gde bi pored specijalnosti bili okupljeni i po gerantoloskom principu...

Mislim da su odlicno resenje za starije.
Dobijaju negu, hranu i drustvo vrsnjaka.
Recimo iskoristi se neka stara kasarna, zaposli se desetak ljudi ,
3 kuvara, 4 sestara i 4 higijenicara.
To je za 50-ak penzionera, po 50 hilj, pokrivaju sve troskove
A kad treba lekar voziti u obliznju bolnicu, ne treba ni stalno zaposlen doktor.
....još ako ima u domu penzionisanih medicinara da pomažu ostalim štićenicima, direktor može kapu da nakrivi ...

Može živahnije štićenike da uključi u uzgoj stoke i živine na farmi.

Pa koliko cenis da kosta obdaniste, a koliko cenis da kosta dnevni boravak starih lica u starackom domu, pored toga vecina ima penziju do nekog iznosa kojim ce pokriti deo koji je nizi do dotiranog...
stare osobe treba sto pre skinuti sa penzionog fonda a ne da leskare po domovima 2-3 decenije i trose Rotschildov novac.
(Rotschild je vlasnik penzionih fondova u svim evropskim zemljama............STO JE BIO USLOV ZA DALJE KREDITIRANJE TIH ZEMALJA U SVETSKOJ (ROTSCHILDOVOJ) BANCI).
Svakako da vlasnik tih penzionih fondova ne zeli da razbacuje novac pa koristi sva sredstva da izbegne finansiranje penzionera. Zato su penzije ekstremno male u odnosu na plate...........za one koji "prezive" posete lekarima, vakcine, domove za stare...........

Ja cu napisati odakle meni uvid u ovo ...
Moje drugarice prijateljice su lekari opste prakse i posto ih mobinguju u drzavnim ustanovama , a oko kovida je bilo puno izivljavanja iako su entuzijaste gledale su ponude na trzistu i tu upadaju staracki domovi jer oni ili obezbedjuju jednog smenskog lekara opste prakse i med sestre 24/7 ili neku varijantu saradnje sa nekim drugim bliskim starackim domom....

Tako da sam upoznat i sa laznim tj prevarantskim ponudama na teritoriji BG i sa elitnim ponudama, gde su nekad ukljucene i banje i banjski boravci po Srbiji..

Kad pogledam kako je pokrivanje dotacija za obdanista uradilo stvar kvalitetu obdanista, a jos uvek postoje i elitna i sa posebnim ponudama....otud mi ideja da slicna dotacija osim omasovljenja resavanja granicnih slucajeva, omogucava i veliki skok u kontroli i zahtevima prema pruzaocima usluga a i izjednacavanje usluga i cena...

Usput se kroz sistematizaciju koja se sprema u zdravstvu moze ukljuciti i pokrivanje starackih domova , kroz neki vid patronaze ne samo sestara nego i lekara , te tu imamo vise muva odjednom sredjenih...

Trenutno staracki domovi su sa raznim motivima....obicno je u 50% slucajeva teska prevara, tj ukljuceni su ljudi koji su blizi prevarantima nego sto su preduzimaci, biznis ponuda starackog smestaja...

Ukljucivanjem drzave kroz pokrivanje neke minimalne ponude i zahteva, dobija se poprilicna selekcija i kroz zahteve prema pruzaocima usluga , a dobija se i jeftiniji i obimniji servis gerantoloskih korisnika..

Da ne govorim da su o potrebi uvodjenja gerantoloskih korisnika i pacijenata primetile i zdravstvene ustanove, jer su veci kontaminatori a osetljiviji pacijenti....i to je vec u izradi da se razdvoje gerantoloska odelenja u bolnicama gde bi pored specijalnosti bili okupljeni i po gerantoloskom principu...

Ревидирати све купопродајне уговоре за станове

којима ј епромењено власништво под

субвенционисаним условима уз помоћ 'државе' и наплаћивати им месечно надокнаду

коју уплаћивати у социјално

НПР војска милиција .. партије .....

Kad su dotacije u pitanju , niko ne forsira drustvene objekte, vec imas racunicu pa organizuj ako si privatnik i imas neke uslove...
Posmatram nažalost iz ugla korisnika usluga.

Srećom obezbedio sam neke izvore prihoda koji će mi nadam se omogućiti bar sveže pamperse i usluge zamene .

Back