Da li su video igre umetnost?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
390.390
Put razvitka video igara nabijen je drastičnim promenama i inovacijama. U periodu od 1972. godine kada se pojavljuje kultna arkadna igra Pong, preko Space Invaders-a i Pac-man–a, pa sve do gigantskog otvorenog sveta igre The Witcher 3, dolazi do velikog pomaka u doživljaju video-igre kao novog interaktivnog medija.
pekmen.jpg

Svaka igra se sagledava kao čin zabave, ali ona istovremeno poseduje i izvesna pravila. Uz hardverski i softverski napredak koji je stvarao određena ograničenja u ranoj istoriji video-igara, došlo je do mnogo većih mogućnosti u stvaranju svetova, dizajna i priče.

Video igre jesu digitalni medij koji u sebe uključuje i konvencionalne umetničke forme kao što su književnost, muzika i slikarstvo.

Na pitanje već postavljeno u naslovu: Da li su video igre umetnost? zapravo je nemoguće dati konkretan odgovor. Kao i za opšte određenje umetnosti, i ovo pitanje leži samo u pojedincu i njegovom shvatanju.

Ali posmatrajući istoriju umetnosti kroz niz promena, preoblikovanja prvobitnih predložaka, prevazilaženja starih formi i težnji ka novim, smatra se da se video-igre mogu doživeti kao nova forma interaktivne zabave koja ima umetničke odlike, ali da od pojedinačnih naslova zavisi da li će se posmatrati kao umetnička dela ili ne.
(stefan gašić)

naravno da jesu(do duše ne baš sve).Samo treba da se pogleda koliko ustvari treba kreativnosti da se sastavi i izplanira priča kako će se malo po malo razvijati,da se kreiraju okruženja da se ostavi utisak da je to svet koji stvarno postoji,da se kreiraju likovi...da se sve to sastavi i da se spoji u jednu interaktivu priču koja će da ti drži pažnju i koja će da te vuče da se vraćaš nazad da vidiš kako će dalje da se odvija...
naravno da jeste umetnost...

Ja odigram 10 minuta maks. Sad cu mozda par puta po 10 minuta. Mozda 15.
Umetnost igre je da privuce svoju publiku, umetnost je kao sto je sund i komercijala umetnost.
Muzika moze biti ok, ali u principu ima onih koje traze da koristis mozak, a ima i onih koje traze
brze reflekse.

Video igre uključuju ilustraciju, književnost, muziku, naraciju, poeziju, slikarstvo. Sve ove stvari stapaju se u umetničku ekspresiju. A tehnološka platforma nam samo pruža širi opseg izražavanja. Nije tehnologija ta koja je važna, već šta sa njom radimo", objašnjava ona. Melisinos se nada da će izložba povezati i različite generacije: "Tako da kada roditelj dođe i vidi igricu koju je igrao kao dete a onda igricu koju igra njegovo dete, shvati da je to samo evolucija umetničkog oblika, da su stvari koje deca danas rade iste koje smo mi radili dok smo odrastali." Na izložbi, koja traje do 30. septembra, posetioci mogu da vide razvoj video igara, konzola, intervjue sa vodećim stručnjacima i dizajnerima u ovoj oblasti, ali i da vide i igraju brojne igre.

Уметност (ијек. умјетност) људска је делатност или производ људске делатности која има за циљ стимулисање људских чула као и људског ума и духа; према томе, уметност је активност, објекат или скуп активности и објеката створених са намером на то да се пренесу емоције или/и идеје.

Ovo je teorija umetnosti sa wikipedie, samim tim igre po ovoj teoriji definitivno jesu umetnost.

Neke jesu, pogotovo savremene kompleksne.
ma pazi, umetnost da te navuku :P
Recimo ovaj ghostrunner, one shot one kill , fascinira. mnoge a meni deluje da su kreatori igre sadisti :P
i RPG, navlaci te da se uzivljavas u ulogu maga i da se bavis okultnim.
Dakle to je samo propaganda kao i sve ostalo
idemo dalje FPS je tu da ti razvije instinkt ubice
strategije da se uzivis u ulogu mocnika koji vlada svetom
sims je ok, i igre koje su za praktican zivot.
simulacije aviona, voznje, kuvanja, sah, slagalice i zagonetke.
i tako

Poslednja izmena:
Зависи каква је игра, а зависи и шта ми тражимо.
Могу да претпоставим да су неки жанрови склонији да буду барем делимично уметнички изведени. Ауто трке или пуцачине немају баш неку шансу да буду доживљене као уметност. Али нека авантура и слично може да има добру причу.
Такође зависи да ли тражимо нешто вредно попут класичне уметности или меримо мером за примењену уметност, где је довољно да слика и звук буду добро смишљени и изведени.

^Upravo mi Limbo pade na pamet. Zaista umetnost. Šteta samo što na kraju ostaneš da razmišljaš šta je autor hteo da kaže, jer priča ostavlja utisak nedorečenosti. Ali jeste pravi mali biser od igre.
Ne znam, sidecsrolleri nisu moj cup of tea, Pre bih preporucio Talos Principle koji je radio CroTeam, Hrvati.
pogledajte ovo:
prava umetnost radio Hrvat

Poslednja izmena:
Video Igre su itekako umetnost, naravno kao i obična tu postoji komercijalna i ona manje komercijalna da ne kažem za svoju dušu varijanta. Ima i igara koje možda ne bi mogle da budu u toj kategoriji ali ima i divnih naslova. Ko voli ovakve igre moje preporuka za jednu koja možda ima i najlepši art:

Ori and the Blind Forest​

Čuveni muzej Smitsonijan odlučio da dokaže da su video igre umetnost

U ovom vašingtonskom muzeju 16. marta je otvorena prva velika svetska izložba video igara koja posetiocima pruža uvid u četrdestogodišnji razvoj ovog medija i njegov uticaj na umetnost, muziku, ali i poslove današnjice. "Iako ova izložba nije prva koja koristi video igre, prva je po tome što na video igre gleda kao na umetničku formu. Ovde nije reč o umetnosti unutar video igara, već o video igricama kao umetničkoj formi", rekao je kustos Kris Melisinos. Prema njegovim rečima, to da su video igre umetnost jasno je svima koji su ih nekada igrali. "Mi koji smo kao deca igrali igrice, kojima su one bile deo života, nadanja, stvari koje smo želeli da vidimo, mi smo uvek znali da su one mnogo više od onoga što smo mislili da jesu. Problem je što nismo imali rečnik da ih opišemo kao umetnost", rekao je on: "Sada ih predstavljamo publici da sama otkrije da li su ili ne vredni titule 'umetnosti'."

Melisinos, kustos Smitsonijan muzeja smatra da su video igrice "najinkluzivnija forma umetnosti".

"One uključuju ilustraciju, književnost, muziku, naraciju, poeziju, slikarstvo. Sve ove stvari stapaju se u umetničku ekspresiju. A tehnološka platforma nam samo pruža širi opseg izražavanja. Nije tehnologija ta koja je važna, već šta sa njom radimo", objašnjava on. Melisinos se nada da će izložba povezati i različite generacije: "Tako da kada roditelj dođe i vidi igricu koju je igrao kao dete a onda igricu koju igra njegovo dete, shvati da je to samo evolucija umetničkog oblika, da su stvari koje deca danas rade iste koje smo mi radili dok smo odrastali." Na izložbi, koja traje do 30. septembra, posetioci mogu da vide razvoj video igara, konzola, intervjue sa vodećim stručnjacima i dizajnerima u ovoj oblasti, ali i da vide i igraju brojne igre.

Back