Da li su Srbi sportska nacija?

38imak

Elita
Poruka
19.228
Posle potpunog debakla reprezentacija u 2 najpopularnija sporta u Srbija, zapitajmo se- Da li smo mi Srbi sportska nacija?

Da bi neko bio 'sportska nacija', da li je dovoljno da narod gleda vaterpolo 4 dana u godini, a onda lupa kako smo mi sila u vaterpolu, i kako je vaterpolo deo nase kulture?

Da li Srbi uopste i znaju sta znaci biti sportska nacija?

Biti sportska nacija podrazumeva pre svega da imaš veliki broj navodnih sugrađani tamnije boje kože. Poželjno je da su im preci brižljivo i pažljivo selektovani na osnovu svojih fizičkih atributa.
Onda takva moraš držati u getoima, na ivici totalnog siromaštva, kako bi njihovoj deci bavljenje sportom bio jedini način da pobegnu iz bede i siromaštva. Obrazovanje i unosni poslovi za ove robove, ovaj, građane, nisu omogućeni.

Srbija je sportska nacija u okviru sovjetskog kolektivizma i komunističkog shvatanja sporta.
Ekipni sportovi, bez love, pa se nekad za divno čudo darovita deca mogla probiti do vrha.
Danas u eri kapitalizma sa početka XX veka, bavljenje sportom u Srbiji je stvar prestiža, tako da se sa njim bave samo deca imućnijih i uticajnijih roditelja.
Treneri naravno upravo njih protežiraju kako zbog toga imaju korist.
Rezultat je da smo u međuvremenu postali egzotika u skoro svim tradicionalnim ekipnim sportovima.

Nije vazi nego razmisli o svom postupanju i motivima.
Em pises gluposti i stvari koje su u direktnom sukobu sa zdravom logikom i cinjenicama, em pises to o velikom broju tema, em previse cesto.
Ja ne mogu a da se ne zapitam sta nije u redu sa osobom koja toliko mnogo cesto i o tolikom broju tema lupa gluposti.
Dobro.

P.S. Navijam za tebe na sledecem AA sastanku, mozes da izdrzis, drzi se :heart:

Nikada nismo ni bili nikakva "sportska nacija". Dovoljno je samo pogledati koliki se procenat stanovnistva aktivno bavi sportom.

Uspesi profesionalnih sportista su drugo.
U sustini, 'sportska nacija' je odrednica za to koliko je popularan amaterski sport u nekom drustvu.

Nasa deca po skolama izbegavaju casove fizickog, i umesto toga idu u kafic prekoputa skole.

Nikada nismo ni bili nikakva "sportska nacija". Dovoljno je samo pogledati koliki se procenat stanovnistva aktivno bavi sportom.

Uspesi profesionalnih sportista su drugo.
Nisu ni drugo ni trece nego crno na belo
Uzmes broj stanovnika i onda uzmes broj pobeda na sportskim takmicenjima i lako i brzo dodjes do zakljucka da su srbi u samom vrhu.
To sto se na uzorku generalne populacije malo ljudi bavi sportom samo je dokaz vise u prilog tvrdnji da su srbi sportska nacija.
Ako imamo toliko pobeda dok se mali broj ljudi bavi sportom, zamisli koliko bi ih tek imali da se svi bave sportom.
Da ne ulazimo u problematiku novca i finansiranja i tako dalje nabrajajuci sve otezavajuce faktore.

Pri tome poslednje 2 decenije su pokazale ogroman pomak, znaci OGROMAN ! 50 x vise ljudi trenira sada aktivno u odnosu na devedesete recimo..
A trendovi i popularizacija ne staju sa napredovanjem.

I sta lupas da nismo nikada bili nikakva sportska nacija, pa za vreme kraljevine smo imali vise manifestacija i sala za vezbanje nego sto neki danas imaju.
Guglaj sokolanu, guglaj sale za korektivnu gimnastiku ako nemas gde i koga da pitas, ima nesto i po guglu..
Ovaj forum je postao leglo neznalica

Uzmes broj stanovnika i onda uzmes broj pobeda na sportskim takmicenjima i lako i brzo dodjes do zakljucka da su srbi u samom vrhu.
Gde to? Ovo leto ako se ne varam jedino su basketasi uzeli jednu medalju sa svetskog. Ostalo truba. Cak i u mladjim kategorijama smo imali svega 1-2 medalje. Od pojedinaca cekamo Vilagos na svetskom u atletici ako uradi nesto, ostali takodje tanko i bez vecih uspeha.

Kad se gledaju medalje sa olimpijade, na zadnje tri (2016, 2021, 2024) koje su nam zaista bile prilicno uspesne, bili smo redom na 32, 28. i 27. mestu tabele osvajaca. Nije lose, ali nista posebno u svetskim okvirima da bi se krstavali nekakvom "sportskom nacijom". U zimskim sportovima apsolutno ne postojimo, na zadnje igre u Pekingu 2022. mi i "Kosova" smo imali po dvoje predstavnika preko obaveznih kvota...

Gde to? Ovo leto ako se ne varam jedino su basketasi uzeli jednu medalju sa svetskog. Ostalo truba. Cak i u mladjim kategorijama smo imali svega 1-2 medalje. Od pojedinaca cekamo Vilagos na svetskom u atletici ako uradi nesto, ostali takodje tanko i bez vecih uspeha.

Kad se gledaju medalje sa olimpijade, na zadnje tri (2016, 2021, 2024) koje su nam zaista bile prilicno uspesne, bili smo redom na 32, 28. i 27. mestu tabele osvajaca. Nije lose, ali nista posebno u svetskim okvirima da bi se krstavali nekakvom "sportskom nacijom". U zimskim sportovima apsolutno ne postojimo, na zadnje igre u Pekingu 2022. mi i "Kosova" smo imali po dvoje predstavnika preko obaveznih kvota...
Inace je opste poznato da za svaku neznalicu vreme pocinje vlastitim rodjenjem...
Nemoj bre da smaras jer me smara da reagujem na gluposti a veruj mi radije ne bih ali jednostavno imam moralnu obligaciju da dignem glas protiv...
Ja ne znam odakle vam motivacija za to lupanje gluposti ...

Sumnjam da postoji nešto kao što je "sportska nacija".

Na primer Šešelja pogledaš i sve ti je jasno.
Pa postoji nesto sto bi mogli da zovemo sportska nacija, npr slovenci , kanadjani , sta god nasi mislili o kanadjanima, ako poznaju prave orginal kanadjane, videce da ih kanadjani vuku da zive zdravo i krecu se, to ukljucuje i ciscenje snega, da ne bude kao vic o bosancu , dosao u kanadu pa svaki treci dan cisti sneg...

Slovenci su bez uspeha u Sportu osim u skijanju , ipak sportska nacija...nemam odkaza, osim sto kad si u sloveniji gledas cene ponuda za sportsko bavljenje i zines...ubedljivo najbolji paketi fizickog angazovanja celog tela i raznovrsnosti su u ponudi...
Ako nista drugo ja da sam slovenac na to bih bio ponosan..

Back