Da li su RAVNOGORCI bili LIBERALNI pokret??

Vladimir M.

Domaćin
Poruka
4.032
1. Njihov ravnogorski slogan SLOBODA ILI SMRT je u prevodu LIBERALNO ILI SMRT..zar ne?

2. Oni su definitivno podigli ustanak i digli se na oružije i napali okupatora da bi branili LIBERALNU EKONOMIJU kraljevine između ostalog.

3. Gde ćeš većeg LIBERALNOG GESTA od kada je Dragoljub Mihailović ODBIO naređenje kralja i autoriteta da se pridruži komunistima.

4. I po socijalnim pitanjima su bili LIBERALNI. Taj isti Dragoljub Mihailović i njegov Ravnogorski pokret je imao u svojim redovima 10.000 muslimana u vreme kada je čitav Ravnogorski pokret imao u svojim redovima 60.000 boraca.

Da li su RAVNOGORCI bili LIBERALNI pokret ??

Јесу РАВНОГОРЦИ БИЛИ ЛИБЕРАЛНИ - али НИКАКО НЕ У ДАНАШЊЕМ СМИСЛУ ТЕ РЕЧИ....... врло је битно у оваквим расправама ДЕТАЉНО И ПРЕЦИЗНО НАВЕСТИ И ЗНАТИ О ЧЕМУ РАСПРАВЉАМО............

1. Njihov ravnogorski slogan SLOBODA ILI SMRT je u prevodu LIBERALNO ILI SMRT..zar ne?

2. Oni su definitivno podigli ustanak i digli se na oružije i napali okupatora da bi branili LIBERALNU EKONOMIJU kraljevine između ostalog.

3. Gde ćeš većeg LIBERALNOG GESTA od kada je Dragoljub Mihailović ODBIO naređenje kralja i autoriteta da se pridruži komunistima.

4. I po socijalnim pitanjima su bili LIBERALNI. Taj isti Dragoljub Mihailović i njegov Ravnogorski pokret je imao u svojim redovima 10.000 muslimana u vreme kada je čitav Ravnogorski pokret imao u svojim redovima 60.000 boraca.

Da li su RAVNOGORCI bili LIBERALNI pokret ??
Šta su- da su, al zastupljenost na nivou Jugoslavije nisu postigli, a što se izgleda jedino i brojalo. Pre svega kod engleza i amerikanaca...
Pitanje je i koliko je i tada taj kralj u izbeglištvu tome šurovao...

Nisu im idej liberalizma u ekonomiji bile u prvom planu.Ravnogorci su se smatralli državnom vojskom a ne vojno.-političkim ili ideološkim pokretom.Mislim da je mnogo manje muslimana bilo u redovima JVuO nego što je uvodničar naveo ali ne zato što je tako hteo Draža nego zato što musolimani nisu hteli masovnije da se pridruže JVuO.

Nisu im idej liberalizma u ekonomiji bile u prvom planu.Ravnogorci su se smatralli državnom vojskom a ne vojno.-političkim ili ideološkim pokretom.Mislim da je mnogo manje muslimana bilo u redovima JVuO nego što je uvodničar naveo ali ne zato što je tako hteo Draža nego zato što musolimani nisu hteli masovnije da se pridruže JVuO.

Čak i muslimanski izvori danas POTVRĐUJU ovaj broj od 10k muslim u jvuo.
Paa i sam Zukorlić je pre samo par meseci izjavio da je muslimanima bilo dobro u Kraljevini.

Čak i muslimanski izvori danas POTVRĐUJU ovaj broj od 10k muslim u jvuo.
Paa i sam Zukorlić je pre samo par meseci izjavio da je muslimanima bilo dobro u Kraljevini.
Zukorlić tu pre svega priča o kraljevini Jugoslaviji, dok ja ne verujem da je u Ravnogorskim odredima odjekivalo od jugoslovenstva, bez obzira na to što je to Dražo napominjo. A i spravom- ako je kralj ispo budala, čisto sumnjam da je i gro četnika bilo ushićeno takvom jednom glupošću¿¡

Poslednja izmena:

Ako su bili državna vojska....zašto su JE ODBIO naređenje Kralja da se pridruži komunistima?

Zato sto to naredjenije nije bilo rezultat slobodne volje kralja nego pritisaka zemlje domacina u kojoj su boravili kralj i vlada u izbeglištvu.Prethodno je pritiscima istog domaćina rasturena vlada i nametnut Hrvat Subasic.
Pa sad- da li je to bio pritisak na kralja!?! Kralj četnike Jugoslaviji nikako nije mogao da nametne, a od Srbije se ne zna šta bi ostalo¿¡
Šta je tu imo ko da ga pritiska :think:

Можда би претходно требао да се лечке описмениш.:lol:
Слобода и либерално као појмови нису исто, само су асоцијативно слични, а нису се четнаје дигли на оружИје, него на оружје.
Дедер ти мало да утврдиш градиво, па да се јавиш да поправиш оцену.:lol:

Pa da, al je napravio Jugoslaviju. A četnici nisu bili preterano jugoslovenski nastrojeni, ako uopšte. Mislim, ja ih zbog toga ne osuđujem, samo navodim zbog čega nisu mogli da pobede.

Nema nikakve dileme da je Jugoslavija bila najveća greška Srba u svojoj povijesti.
Draža nije htio streljanje civila, a znao je da će saveznici poraziti nacizam.
Nije htio bratoubilacki rat, nije htio da Srbi ginu.
Isto tako je znao da je komunizam zlo, i da se treba boriti protiv toga.
S druge strane, Titu i komunistima je bilo svejedno koliko će civila streljati Nijemci, i najvažnije im je bilo doći na vlast, po svaku cijenu.
U tu svrhu su surađivali i sa nacistima, Neretva 1942, da se lakše obračunaju sa cetnicima.
A Britanci su ih podržali, što iz pragmatičnih razloga, što zbog toga jer se uvijek trude naškoditi Srbiji.

Obojica su jakobinci.

Ali kruna je kruna.

Kruna je samo nakit, ako je ne blagosilja svešteno lice. Aci fali upravo to. Koji ga je patrijarh ustoličio?

Srbi ko Srbi zagrizli su mamac jugoslovenstva... Prvo iz pogubno pogrešnih ideala, posle za radna mesta i redovno letovanje. Više respekta imam za kraljevinu jer je bila plod zablude Srba a ne prodaje dupeta crvenima... ali kao što neko reče, Jugoslavija je kapitalna glupost Srba da pristanu da ne budu Srbi. Da za njih postoji neko ime iznad narodnog. Zajednički imenitelj sa sopstvenim dželatima. Posle Jugoslavije, kome mi možemo prigovarati da neće da budu Srbi, kad su i naši direktni preci pristali na neku vrstu rasrbljavanja? Da li iz ideala ili za novog Stojadina i državni stan, sada nije ni važno.

Back