Da li su protivnici nacizma i sličnih ideologija u svojim zemljama bili izdajnici?

Da li su protivnici nacizma i sličnih ideologija u svojim zemljama bili izdajnici?

• Jesu

glasova: 3 27,3%
  • Nisu

glasova: 8 72,7%

• Ukupno glasova
    11

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.278
Čitam tako ovu temu i u njoj je neko pomenuo Nemce. Onda mi pade na pamet - pa čekaj, bilo je Nemaca koji su bili protiv Hitlera dok je bio na vlasti. Još je više bilo Italijana koji su bili protiv Musolinija. Da li su svi oni bili izdajnici svog naroda ili patriote?
Šta mislite?

Za tadašnju vlast, i te ljude su predstavljali kao izdajice svoje zemlje i sa njima se surovo obračunavali. U logorima su umirali Nemci koji su bili protiv režima. Kasnije su ti ljudi slavljeni kao heroji. Većina tih ljudi su bili intelektualci koji su shvatili koliko zlo se krije u nacizmu i fašizmu, ali nisu imali kome to da objasne. Običan narod je u to vreme bede verovao jednom običnom moleru da će ubijanjem drugih, država procvetati. Ne znam koliko podudarnosti može da se pronađe ali znam da je narod prilično bedan u našoj državi :(

Za tadašnju vlast, i te ljude su predstavljali kao izdajice svoje zemlje
Znam, ali mene zanima stav sadašnjih forumaša u Srbiji, a ne tadašnjih ljudi u Nemačkoj. Računam da pošto mi to sad gledamo sa neke distance valjda se može očekivati objektivniji odgovor nego šti bi ga dali tadašnji Nemci, Italijani ili ko već.

Čitam tako ovu temu i u njoj je neko pomenuo Nemce. Onda mi pade na pamet - pa čekaj, bilo je Nemaca koji su bili protiv Hitlera dok je bio na vlasti. Još je više bilo Italijana koji su bili protiv Musolinija. Da li su svi oni bili izdajnici svog naroda ili patriote?
Šta mislite?
Uspoređivati Hitlera i Vučića nije korektno. Srbija nije Treći Reich niti jednopartijska diktatura.

Bili su zatvarani, u Italiji streljani a neki proglasavani komunistima.

Prema Nedicu protivnici nacizma su proglasavani banditima i teroristima.
Да, у праву си. Недић је био један од најбољи Срба. И човјек и Србин. Мало који је "мислио и о народу" а он јест, и то је најбоље мјерило.

Šta mislite?

Ja сам тај што је споменуо Хитлера и Немце.
То сам урадио само да бих дао екстреман пример,
а не да бих упоређивао СНС и НСДАП.

Морам још опрезније да пишем јер људи ме цене
и анализирају моје речи и ставове,
а ја не могу до краја да објасним сваки свој став.

Ко је међутим добронамеран, и не треба му објашњавати у ситна цревца.
Постоји старо правило "не даји примере", али ето, навучем се ...

bb1d1dccdc68e4f43f0b360a26715875.jpg

Film o istinitom događaju. Pobunjenici protiv Hitlera, saglasni su u stavu da je Hitler osramotio Nemačku, pa su u tom smislu atentat na njega smatrali patriotskim činom. Sve vreme dok su sprovodili svoj plan na umu su imali dobro i čast Nemačke.

bb1d1dccdc68e4f43f0b360a26715875.jpg

Film o istinitom događaju. Pobunjenici protiv Hitlera, saglasni su u stavu da je Hitler osramotio Nemačku, pa su u tom smislu atentat na njega smatrali patriotskim činom. Sve vreme dok su sprovodili svoj plan na umu su imali dobro i čast Nemačke.

То је пропагандни филм који је нешто што личи на супротстављање Хитлеру
дигао на ниво "нису сви Немци били за Хитлера".

Јесу, као што су и сви Хрватијанци били за Анту.
Па чему такви лажљиви филмови ?

Да би се будућим генерацијама дала идеја
да је могуће бити против ...

То је пропагандни филм који је нешто што личи на супротстављање Хитлеру
дигао на ниво "нису сви Немци били за Хитлера".

Јесу, као што су и сви Хрватијанци били за Анту.
Па чему такви лажљиви филмови ?

Да би се будућим генерацијама дала идеја
да је могуће бити против ...
Pa nije izmišljen događaj. Ali moguće je da film s obzirom da je igrani, može nešto i da doda.

Šta mislite?
Победници пишу историју и то ти је најбољи одговор.
Да је Џорџ Вашингтон изгубио он би данас био сматран терористом и бандитом као што је то својевремено био сматран Вилијам Волас.

Za tadašnju vlast, i te ljude su predstavljali kao izdajice svoje zemlje i sa njima se surovo obračunavali. U logorima su umirali Nemci koji su bili protiv režima. Kasnije su ti ljudi slavljeni kao heroji. Većina tih ljudi su bili intelektualci koji su shvatili koliko zlo se krije u nacizmu i fašizmu, ali nisu imali kome to da objasne. Običan narod je u to vreme bede verovao jednom običnom moleru da će ubijanjem drugih, država procvetati. Ne znam koliko podudarnosti može da se pronađe ali znam da je narod prilično bedan u našoj državi :(
A koja je tvoja država?

Posmatrajući događaje iz prethodnih par godina,vezano za Ukrajinski režim i otvorenu podršku neonacistima,može se reći da se EU nije pomerila sa one tačke na kojoj je bila u toku ww2.Dodao bih i srdačan doček matorom nacisti u parlamentu Kanade.Nemoguće je da državni organi nisu znali o kome se radi.Ta ideologija je itekako prisutna u državama EU.Doduše,ne zove se isto,kao što se ni treći rajh ne zove tako nego se zove EU,ali to ne menja stvar.

Šta mislite?
Prvo treba razumeti definiciju Nacizma. Nacizam je prvo nastao u Velikoj Britaniji kao ideologija koja je trebalo da opravda ekspanziju i zlocine Anglosaksonske rase protiv ostatka sveta. Deca u Engleskim skolama su obrazovana na postavci o superiornosti Anglosaksonske rase koja treba da vlada svetom. Anglosaksonski nacizam je dostigao vrhunac u 19 veku za vreme Kraljice Viktorije i poznat je kao "Viktorijanski Nacizam".

Silogizam Anglosaksonskog Nacizma
Prvi iskaz: Anglosaksonci su superiorna ljudska bica
Drugi iskaz: Bog je stvorio sva ljudska bica
Zakljucak: Bog je stvorio Anglosaksonce as superiorna ljudska bica da vladaju ostatkom sveta.
Nemacki nacizam je bio samo kopija britanskog nacizma sa potpuno istim postavkama koje se odnose na Nemce.

Logika Cionistickog (Jevrejskog) nacizama je mnogo direktnija

Iskaz: Jevreji su bogom izabrani supriorni narod
Zakljucak: Bog je stvorio Jevreje as superiorna ljudska bica da vladaju ostatkom sveta.

Ukoliko ima pitanja spreman sam da odgovorim na njih.

Šta mislite?
Ако гледамо неутрално јесу, јер су били против већине. Али ту је битно и о којој држави се говори. На пример, у Немачкој и Италији јесу, али у Француској нису, јер је Француска била окупирана.

Šta mislite?
U podeljenoj zemlji i svim građanskim ratovima uvek ćeš biti izdajnik one druge strane. A istoriju kao što znamo pišu pobednici.

Šta mislite?
Patriote
Bilo je i pripadnika SS koji su se zgrozili u ranim danima Rajha, nad svojom zemljom
Gledao sam svedočenje jednog Jevrejina koji je preživeo milsim Buhenvald 38me ili 39e... Dugačak intervju ali vredan gledanja

Šta mislite?

Српски комунсти су 1000% издајници, невезано за њихове сукобе са окупационим снагама на тлу Краљевине Југославије 1941-45.

Šta je izdaja u širem smislu? Kada neko prestane da podržava neku grupu ili ideju zbog ličnih interesa ili straha i okrene se protiv.

U tom smislu nisu bili izdajnici jer im je ideja bila nametnuta, a i oni koji su se predomislili i okrenuli protiv, nisu to uradili iz ličnih interesa nego jer su uvideli da je to pogrešno i pogubno za samu grupu.

Uspoređivati Hitlera i Vučića nije korektno. Srbija nije Treći Reich niti jednopartijska diktatura.
Jedina je razlika u tome što je Srbija za razliku od naci Nemačke levo m*do od tetreba (vojno, ekonomski, demografski...) pa ne može nikoga da napadne osim svojih vlastitih građana.

Inače, despotski porivi vučića su jako slični onima kod hitlera.

Back