Mačevalac
Aktivan član
- Poruka
- 1.159
Читам овај Додиков интервју за Спутњик и недвосмислено је изјавио да намерава да искористи преговоре између Трампа и Путина да тражи независност за Републику Српску.
Судбина балканских државица је да буду монета за поткусуривање. Американци неће дати ништа лако, Енглези и Немци су посебно тврди, али Трамп је особењак и овако нешто би могло да успе.
Судбина балканских државица је да буду монета за поткусуривање. Американци неће дати ништа лако, Енглези и Немци су посебно тврди, али Трамп је особењак и овако нешто би могло да успе.
Шта ћете пренети саговорницима у Русији?
- Највероватније ћу од наших руских пријатеља тражити да на Савету безбедности укину сагласност и подигну вето за Алтеа европске међународне снаге овде. Оне су се најчешће користиле као претња нама Србима и као део те окупационе међународне власти. Да бисмо се ми ослободили свега тога морамо тражити да се повуку те окупационе снаге и да се странци склоне од одлучивања. То није могуће на нивоу БиХ и зато се РС мора прогласити независном и имати свој систем функционисања, мимо Сарајева и мимо странаца. А сад се види да ће очигледно доћи не само до отопљавања него и до договора између председника Путина и председника Трампа. Видимо Европљане како буквално кмече чекајући ред. Пре две године кад сам гостовао на дипломатској академији у Бечу питали су ме зашто се срећем с председником (Путином). Рекао сам им кад се све ово заврши да највероватније кад ви станете у ред пред Путина ја нећу моћи проћи од вас колико ће вас тамо бити. То се сад већ догађа.
У сваком случају, поздрављам дијалог председника Путина и Трампа, мислим да је то задњи моменат за спас света од нуклеарних и других опасности. Мислим да су ове либералне структуре полуделе у свету и да још увек има тих рецидива као што је то у Европи. Али Европа није више озбиљан фактор ни у чему.
Верујете ли да би се смирила ситуација у БиХ кад би Путин и Трамп дефинитивно постигли договор, рецимо о окончању сукоба у Украјини и како сте доживели Аљаску?
- Мислим да је свет дуго очекивао такав састанак, а да је председник Путин показао величину чињеницом да је отишао на америчко тло. А то исто тако значи велико поверење у Трампа за тај састанак. Могло се видети да су тамо постигнути многи значајни договори, а да је остало још неразјашњено питање Украјине али у томе треба да учествује на неки начин и Украјина. Сада видимо да је Трамп пре дан-два рекао да не жели више ништа да помогне Украјини што говори о томе да Украјина није спремна да подржи тај споразум који су постигли Трамп и Путин и да се упути у постизање. То је величанствен догађај. Он је значио олакшање напетости и неке смернице за могући будући развој. И ја желим да видим и будуће састанке њих двојице, мислим да ће они креирати нове односе у свету… Европа остаје заробљена у илузијама, као да се ради о малом Ђокици који замишља како изгледа свет. Видело се то како је изгледало кад их је Трамп поређао за столом, а онда им рекао – сачекајте, морам да разговарам са Владимиром. То се не дешава на таквим састанцима. Мени је то годило. У сваком случају, мислим да ће се ствари наставити даље на релацији Путин – Трамп. Што се тиче БиХ, једина трајна стабилизације јесте кад се Босна распадне и кад РС има своју државу а они своју.