da li su jehovini svedoci sekta?

da li su jehovini svedoci sekta?

• da

• ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gost 320077

Poznat
Poruka
7.027
mogu samo anketu da otvorim, ali će mi skembati temu... zato ako može i odgovor zašto mislite da jesu, odnosno nisu.
oni sami za sebe tvrde da nisu, ja ipak tvrdim da jesu... a to što nekoga vređa ta reč je njegov problem.

Reč „sekta" potiče od latinske reči sequi", što znači slediti. Enciklopedijska definicija sekti kaže da je reč o malim grupama istomišljenika koje su se odvojile od matice religije u neku drugu, samostalnu religijsku grupu. Sekta je manje organizovana religijska grupa predanih vernika, koja obično nastaje iz protesta protiv onoga u šta se pretvorila crkva. Za sve članove sekte karakteristično je da imaju čvrstu organizaciju i jedinstvene obavezne rituale. To su grupe koje se mogu prepoznati po svojoj manipulaciji usmerenoj na psihološku destabilizaciju svojih sledbenika, s ciljem da se od njih izvuče potpuna potčinjenost, smanjenje kritičkog duha, prekid sa opšte usvojenim porukama i koje sa sobom povlače opasnost za individualne slobode, zdravlje, obrazovanje, demokratske institucije .
Ljudi, najčešće, dobrovoljno, kao odrasli, pristupaju sekti, umesto da pripadaju po rođenju kao kod velikih religijskih (verskih) zajednica. Izuzetak može biti, kod nekih sekti, da roditelji uključuju svoju decu od malih nogu u život sekte, ili da se čitave porodice uključuju u sekte. Ulazak u sektu zahteva raskid sa ranijim verovanjem i načinom života (često zanemarivanje prethodnih obaveza, pa i odlazak iz porodice). Život u sekti podrazumeva čvrstu identifikaciju sa grupom i vođom (telom i dušom). U nekim sektama se zahteva da pripadnici ustupe imovinu i novčana primanja sekti. Iz sekte se teško izlazi, čak i kada se pripadnik na to odluči.

da svakao da su sekta, zrtvuju mlade devojke (dok ne izgube nevinost sa nekim starjim cikicom a obicno je neki politicar ili bogat baja) i obecavaju ima put oko sveta za 80dana.

Obicno su te zrtve koje su: mlade, lepe, socne, obicno imaju svrseno telo, lice kao beba neka, i velike emocije ljubavi... misleci da je tamo naci svog decka - princa na belom konju. :D

takođe i ja.
nije pravilnikom zabranjena, nije uvreda, reaguju po prijavi sektaša.

Mislim da je krajnje vreme da se to razjasni. Jehovini svedoci su jedna od sekti. To je jasno naznačeno i u jednom seminarskom radu iz sociologije...

A u American Heritage Dictionary sekta se definiše kao religijsko telo koje se odvoilo od veće denominacije.

A suštinski problem na ovom ''pdf'' je u tome što Mona ne dopušta upotrebu te reči u vezi sa JS ali je istovremeno rado koristi prema nekim drugim.

Zamalo da mi ovo promakne...

Ajd neka ja budem sotonin fan kako ti onako od milje kažeš ...tatičin...
Ali...

Da li si svestan da ti sve druge vernike koji nisu JS podvodiš pod ....sataniste...

Ko je Satanista sam se pokazuje delima i recima na forum :mrgreen:

Zovete JS satanistima koji se bore protiv sotone i govore istinu o Bogu :rumenko:

Zar ne postoji jos neka Prava sekta na svetu koja cini pravo zlo da je pomenete nekada nego samo JS pa JS ...kao da vam je trn u oku jer otkrivaju Taticu najbolje i veruju ispravno u Boga ? :ceka:

mogu samo anketu da otvorim, ali će mi skembati temu... zato ako može i odgovor zašto mislite da jesu, odnosno nisu.
oni sami za sebe tvrde da nisu, ja ipak tvrdim da jesu... a to što nekoga vređa ta reč je njegov problem.

Reč „sekta" potiče od latinske reči sequi", što znači slediti. Enciklopedijska definicija sekti kaže da je reč o malim grupama istomišljenika koje su se odvojile od matice religije u neku drugu, samostalnu religijsku grupu. Sekta je manje organizovana religijska grupa predanih vernika, koja obično nastaje iz protesta protiv onoga u šta se pretvorila crkva. Za sve članove sekte karakteristično je da imaju čvrstu organizaciju i jedinstvene obavezne rituale. To su grupe koje se mogu prepoznati po svojoj manipulaciji usmerenoj na psihološku destabilizaciju svojih sledbenika, s ciljem da se od njih izvuče potpuna potčinjenost, smanjenje kritičkog duha, prekid sa opšte usvojenim porukama i koje sa sobom povlače opasnost za individualne slobode, zdravlje, obrazovanje, demokratske institucije .
Ljudi, najčešće, dobrovoljno, kao odrasli, pristupaju sekti, umesto da pripadaju po rođenju kao kod velikih religijskih (verskih) zajednica. Izuzetak može biti, kod nekih sekti, da roditelji uključuju svoju decu od malih nogu u život sekte, ili da se čitave porodice uključuju u sekte. Ulazak u sektu zahteva raskid sa ranijim verovanjem i načinom života (često zanemarivanje prethodnih obaveza, pa i odlazak iz porodice). Život u sekti podrazumeva čvrstu identifikaciju sa grupom i vođom (telom i dušom). U nekim sektama se zahteva da pripadnici ustupe imovinu i novčana primanja sekti. Iz sekte se teško izlazi, čak i kada se pripadnik na to odluči.

Da li se pitate zasto bezimo u sekte?
Zasto bezimo u sekte i koji su motivi za prihvatanje novog ucenja?

A, ja se pitam sta su sekte?

Da li je hriscanstvo u odnosu na judaizam sekta?
Da li je rimokatolicka crkva sekta u odnosu na pravoslavlje?
Da li je pravoslavlje u odnosu na katolicizam sekta?
Da li su pravoslavne crkve (srpska, ruska, beloruska, ukrajinska, rumunska, makedonska,etiopijska, aleksandrijska, itd.) sekte obzirom na razlike koje izmedju njih postoje i da je svaka autokefalna, svaka ima svog nezavisnog poglavara.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back