Da li su gori Marinini tekstovi ili Bregovićeva muzika?

Vremena su se promenila.
Nema vise veselih osamdesetih. U stvari ima ih. Na radiju ,,Naxi,, ako se ne varam.
To je i najbolji period nase muzike. Osamdesete godine proslog veka. Novi talas... da ne nabrajam.

Sada svi trce za novcem, pa i kada im ne treba vise onoliko kao pre.
To je valjda u prirodi coveka. Da uvek zeli vise nego sto ima.
Tako i njih dvoje.
Cenim Bregovicev rad iz vremena Bijelog dugmeta. Sve sto je posle doslo od njega nije bilo dobro. Bar za mene.
Sto se tice Marine, ona zaista ima dar da pravi dobre tekstove, ali ponekad mozda i mora da napise nesto sto radije ne bi potpisala svojim imenom. Ali, svako radi ono sto misli da treba...
Licno, mnogo je bolje pisala tekstove pre deset, dvadeset godina nego danas, valjda zamor materijala cini svoje.
Ali dobro je sto ih imamo. Bar ja tako mislim.

Slazem se sa ovim :ok:

Marinini tekstovi su gori , i to ne zato sto nema pojma ili inspiraciju vec zavisi za koga radi . Skoro svaka druga silikonska "estradna umetnica " priprema album kod Marine , koja ima nekoliko kafanskih fakulteta kako izaci u susret zeljama musterije i kako pridobiti krupnije ribe ili zverke ... tako da ne moze da joj ponudi tekst koji se ne odnosi na biografiju iste ili one koji su njena ciljna grupa ... Sve za pare , a da stvar bude gora pa ona za 90%pesama i nije autor vec samo preslusa aktuelne hitove iz Bugarske , Turske ,Grcke .... malo nesto izmeni i eto hita :lol:

Sto se tice Brege njegova muzika i rad ili se veoma cene ili ne .... na zapadu se on veoma ceni i ima privilegiju da kada nastupa ceo grad bude oblepljen njegovim plakatima (kao kada najavljuju gostovanje svetskih zvezda) -to valjda nesto govori , a isto tako ne govori nista ako to neko ne moze da slusa ili mu je odvratno .
Njegova muzika je spoj Ruske, Rumunske, Srpske tradicionalne ,....Francuske muzike na jednom mestu

Svakako ovo je slobodna zemlja niko vas netera da slusate trubace ni marinu, ni bregu, ni turbofolk.

Kako sam vec reko.

Ti si pravi srbin ako.

Kukas kako turbofolk unistava nasu kulturu, a u tvojim kolama CDovi Cece i Ace Lukasa.

Ako kukas kako Miskovic ima Monopol i kako placka, a ides svaki dan u kupovinu u njegovim prodavnicama.

Kukas kako propada dinar, a stedis u evrima i tako si jedan uzrok za to slabljene.

Nevolis cigane, a kad ciga zasvira poludis.

Kako tvrdis da Srbija treba da se vrati na kulturnoj mapi evrope, a smatras da su Kusturica i Bregovic seljacine.

i jos mnogo toga

Ne bih voleo da ova tema pređe u političku raspravu. Od ovoga što si napisao u mom slučaju uopšte ne stoji. Ja sam odrastao na R.Čorbi, Bajagi, kasnije stranom rock-u, i nikada nisam uživao u primitivnim turskim i grčkim zvucima koji se kod nas masovno predstavljaju kao NAŠA muzika, srpska.
Nisam imao vremena da ti ispravljam gramatičke i ostale greške u postu, ali suština jeste da su trubači i Bregovićeva kvazimuzika nametnuti kao način života, kao tradicionalna srpska muzika. Ko je on da se biraju njegove 3 pesme za ES? Zar ne postoji neki autor u Srbiji koji bi to mogao da uradi?

Ne bih voleo da ova tema pređe u političku raspravu. Od ovoga što si napisao u mom slučaju uopšte ne stoji. Ja sam odrastao na R.Čorbi, Bajagi, kasnije stranom rock-u, i nikada nisam uživao u primitivnim turskim i grčkim zvucima koji se kod nas masovno predstavljaju kao NAŠA muzika, srpska.
Nisam imao vremena da ti ispravljam gramatičke i ostale greške u postu, ali suština jeste da su trubači i Bregovićeva kvazimuzika nametnuti kao način života, kao tradicionalna srpska muzika. Ko je on da se biraju njegove 3 pesme za ES? Zar ne postoji neki autor u Srbiji koji bi to mogao da uradi?

Nije ovo politika vec stvarnost. A ovo za grcki i turski melos. Taj melos voleli ili ne vec vekovima utice na srpsku muziku.

Niko te ne tera da slusa Bregovica, niti imas pravo da osporavas bilo sta.

Kad je Bregovic reko sam za sebe da je velik umetnik, covek radi ono sta prolazi i zaradjiva pare.

Ili znas engleski, ili znas sta pevaju ostale zemlje na ESC.

A Bregovic jeste plagijator pesama ali kome pripadaju romske narodne pesme (Djurdjevdan), jedna srpska ratna pesma (ja sam ja Jeremija) i neka makedonska pesma (Chupchik)), nikome. Autor svih tih pesama je ispod zemlje i ti mozes isto da prodajes truabace svetom.

A ljutis se za tekst a odraslo si za Ribljom Corbom.:mrgreen:

Nije ovo politika vec stvarnost. A ovo za grcki i turski melos. Taj melos voleli ili ne vec vekovima utice na srpsku muziku.

Niko te ne tera da slusa Bregovica, niti imas pravo da osporavas bilo sta.

Kad je Bregovic reko sam za sebe da je velik umetnik, covek radi ono sta prolazi i zaradjiva pare.

Ili znas engleski, ili znas sta pevaju ostale zemlje na ESC.

A Bregovic jeste plagijator pesama ali kome pripadaju romske narodne pesme (Djurdjevdan), jedna srpska ratna pesma (ja sam ja Jeremija) i neka makedonska pesma (Chupchik)), nikome. Autor svih tih pesama je ispod zemlje i ti mozes isto da prodajes truabace svetom.

A ljutis se za tekst a odraslo si za Ribljom Corbom.:mrgreen:

Naravno da se ljutim, svaka Borina pesma, tj. tekst je misaona imenica za Bregovića. Naravno ne znam da li si informisan da su najbolji tekstovi Dugmeta tekstovi Duška Trifunovića, a ne Gorana Bregovića. Ti tekstovi su odlični. U svakom slučaju treba dati priliku nekoj drugoj vrsti muzike na sledećoj beoviziji, a Brega nek tezgari po svetu to je njegova stvar.

Naravno da se ljutim, svaka Borina pesma, tj. tekst je misaona imenica za Bregovića. Naravno ne znam da li si informisan da su najbolji tekstovi Dugmeta tekstovi Duška Trifunovića, a ne Gorana Bregovića. Ti tekstovi su odlični. U svakom slučaju treba dati priliku nekoj drugoj vrsti muzike na sledećoj beoviziji, a Brega nek tezgari po svetu to je njegova stvar.

Naravno na sledecoj Evroviziji nece biti Bregovic vec neko drugi.

To je prvi put da saljemo tako nesto a ne 10ti za redom.

A Riblju Corbu sam mozda i ja vise slusao nego ti.

Naravno na sledecoj Evroviziji nece biti Bregovic vec neko drugi.

To je prvi put da saljemo tako nesto a ne 10ti za redom.

A Riblju Corbu sam mozda i ja vise slusao nego ti.

Do sada smo slali idiotske pesme poput: Brazil, Cipela...Extra Nena...bez obzira što nisu imale veze sa trubačima, problem je uvek bio u žiriju, tj lobiju koji je forsirao neke svoje favorite. Čak i prošli put gledaoci (koji nisu merodavni za kvalitet) su izabrali OT bend, ali pametni žiri je progurao Cipelu, koju bih pre nazvao glupom šalom nego pesmom. A za čorbu ne verujem da si slušao više od mene :D

Mislim da su se ovo dvoje dobro istrosili,sad imaju uspeha uglavnom zbog imena,Milanova pesma mi je solidna melodija ali nije za pobedu,a neke reci bas i nemaju smisla.Ne mogu ni realno da ocenim pesmu jer sam je toliko puta cula da mi je sad vec usla u usi,ali se secam da mi na prvo slusanje nije bila nista posebno.

Mislim da je u danasnje vreme bitno napraviti ime(najlakse skandalima,gostovanjima u rijaliti emisijama)e onda mozes sve,na primer neka knjiga traceraj od Isidore Bjelice je bila 500 dinara,knjiga nema ni 200strana a 500dinara je isto tako Alhemicar od Paul Koelja je skoro 600din. knjiga ima skoro 150strana.Sramota,a toliko je hvale,pa ne znam kakva filozofija moze da stane u 150strana.Ime sve prodaje.

Mislim da su se ovo dvoje dobro istrosili,sad imaju uspeha uglavnom zbog imena,Milanova pesma mi je solidna melodija ali nije za pobedu,a neke reci bas i nemaju smisla.Ne mogu ni realno da ocenim pesmu jer sam je toliko puta cula da mi je sad vec usla u usi,ali se secam da mi na prvo slusanje nije bila nista posebno.

Mislim da je u danasnje vreme bitno napraviti ime(najlakse skandalima,gostovanjima u rijaliti emisijama)e onda mozes sve,na primer neka knjiga traceraj od Isidore Bjelice je bila 500 dinara,knjiga nema ni 200strana a 500dinara je isto tako Alhemicar od Paul Koelja je skoro 600din. knjiga ima skoro 150strana.Sramota,a toliko je hvale,pa ne znam kakva filozofija moze da stane u 150strana.Ime sve prodaje.

Upravo tako. To je jedan od najbitnijih faktora. Ostali faktori su da si dugo na sceni, pa makar bio i totalna dileja, da si dobro uvučen u rektum producentima i gazdama medija gde će se tvoje pesme emitovati i gde ćeš da učestviuješ u emisijama. I možda najbitnije je doprti do najnižih poriva publike (seks, prevara, sponzorstvo, alkoholizam) i to forsirati u svim tekstovima. Ovo bi bio dobar recept za uspeh... Mladi će slušati ono što im se servira na pinku i to je činjenica. Bogu hvala pa se tu nalazi pravi čovek, Saša Popović koji ima istančan muzički ukus i znanje...

Back