Da li ste za Tursku u EU?

Da li ste za Tursku u EU?

• Da

• Ne

• Pa misim sve mi je jedno..

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
U pravu si.... Ipak je druga u svetu, samo nisam bio siguran.... Ma koliko to nekima čudno zvučalo.... Preko 80 miliona stanovnika... Nije to malo...

Sem toga vojska im čuva državu, odnosno sekuarno uređenje... Pravo je čudo da nije izvršan puč pre neku godinu, kad je za premijera došao čovek, čija je žena "zavijena", odnosno nosi feredžu...

Sačekaj još samo malo :lol:

@ Mitternachtsträumer

Јасно си у првом посту рекао да је Турска четврта НАЈЈАЧА сила, а не најбројнија. Опет и да си мислио да је најбројнија, то нема баш никакав значај, јер би о томе Кина била сила број један а не 3, а Израел би одавно нестао у сваком рату до сада.

Иначе подржавам све што си рекао онако модераторски :D

Ајде да избацимо из дискусије аутоматски Русију, Америку и Кину.

Као прво нуклеарно оружје. Француска, Енглеска, Израел и Индија су у огромној предности, ту Турци одахиспадају из игре.

Друга битна ствар је зависност, Турска нема војну иднустрију развијену као поменуте земље. Завинсост од иностранства игра битну улогу, јер ко најбоље зна мане и врлине оружја ако не произвођач. Опет отворено је и питање и уредног снабдевања и позајмљивање технологије.

Треће опрема. Могао бих се сложити да имају модерно, али опет заостају у бројним сферама. Индија има су30, Израел ф15, Франзузи су испред са Рафалом, Немци и Енглези ту и тамо са еурофајтером... Све у свему то су играчке какве Турци тренутно немају, а мислим да су на чекању за новије генерације ф16 и ф35. Морнарица, ракете малог и средњег домета су битни фактори.

Јаки јесу, али...
Turska ima vojnu industriju. Jedna su od retkih zemalja koje imaju licencu da proizvode F-16, a osim toga ulažu i 45 milijardi dolara u renovaciju svojih vazdušnih snaga.

Evo detaljnijih podataka o snazi turskog vazduhoplovstva:
http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Air_Force#Main_equipment

Što se mornarice tiče ukratko:

Today, the Turkish Navy ranks 8th in the world in terms of staff, with 51,000 active personnel; and 3rd largest in Europe in terms of the displacement of the total fleet, with 248,000 tons.[1] Supported by its replenishment ships, the Turkish Navy can participate in international operations and exercises on every major sea and ocean of the world. Submarines can individually navigate up to 15,000 nautical miles (28,000 km) and return back to their home bases.

Nadam se da niko nema problema sa izvorima iz Wikipedije. Podaci su javni, a izvori dati.

@ Mitternachtsträumer

Јасно си у првом посту рекао да је Турска четврта НАЈЈАЧА сила, а не најбројнија. Опет и да си мислио да је најбројнија, то нема баш никакав значај, јер би о томе Кина била сила број један а не 3, а Израел би одавно нестао у сваком рату до сада.

Иначе подржавам све што си рекао онако модераторски :D

Jesam, napisao sam da je 4. najjača, pomalo subjektivno, ali na osnovu validnih podataka. Radi se više o sopstvenom zaključivanju nego o činjenici, ali svejedno stojim iza toga.

Turska ima vojnu industriju. Jedna su od retkih zemalja koje imaju licencu da proizvode F-16, a osim toga ulažu i 45 milijardi dolara u renovaciju svojih vazdušnih snaga.

Нисам рекао да нема, него да им је војна индустрија иза набројаних земаља. Моје упутство ти је да нпр погледаш морнарицу где ћеш јасно видети њихову индустрију на делу. Све им праве Немци. Технолошки су зависни од ујка сема у погледу авијације, за разлику од француза који имају свој авион(далеко испред ф16), Немаца и Енглеза(еурофајтер), и Индије(најбоља верзија сухоја), Израел опет има ф15 а опет поредити њега са ф16 је неозбиљно.

Evo detaljnijih podataka o snazi turskog vazduhoplovstva:
http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Air_Force#Main_equipment

Упућен сам утем и слажем се да су турци сила али када се гађамо википедијом су30мки Eurofighter Typhoon F15 Dassault Rafale

Овако нешто Турска нема, као ни могућност да произведе осим ако им ујка сем не дозволи.

Today, the Turkish Navy ranks 8th in the world in terms of staff, with 51,000 active personnel; and 3rd largest in Europe in terms of the displacement of the total fleet, with 248,000 tons.[1] Supported by its replenishment ships, the Turkish Navy can participate in international operations and exercises on every major sea and ocean of the world. Submarines can individually navigate up to 15,000 nautical miles (28,000 km) and return back to their home bases.

Nadam se da niko nema problema sa izvorima iz Wikipedije. Podaci su javni, a izvori dati.

Мислим да сам ти на ово горе одговорио, како управо на примеру морнарице можемо видети зависност од Шваба.

Jesam, napisao sam da je 4. najjača, pomalo subjektivno, ali na osnovu validnih podataka. Radi se više o sopstvenom zaključivanju nego o činjenici, ali svejedno stojim iza toga.

Мислим да је неозбиљно то рећи, јер ти као критеријум одбацујеш нуклеарно наоружање, а као референу узимаш бројност што је по мени тотално бесмислено.

Мислим да је неозбиљно то рећи, јер ти као критеријум одбацујеш нуклеарно наоружање, а као референу узимаш бројност што је по мени тотално бесмислено.

Ne odbacujem faktor nuklearnog naoružanja i ne uzimam kao glavni faktor samo brojnost. Mislim da su oba faktora veoma bitna, ali ne smatram da su jedini, odnosno odlučujući.
Ja sam kao faktore uzeo brojnost, tehnološku opremljenost, spremnost na reagovanje (po tome su Turci sigurno bolji od svih evropskih zemalja), naoružanje.

Zanima me kako bi ti rangirao Turke? Čisto da se ne moram samo braniti, već da mogu i da napadam :D.

Ne odbacujem faktor nuklearnog naoružanja i ne uzimam kao glavni faktor samo brojnost. Mislim da su oba faktora veoma bitna, ali ne smatram da su jedini, odnosno odlučujući.
Ja sam kao faktore uzeo brojnost, tehnološku opremljenost, spremnost na reagovanje (po tome su Turci sigurno bolji od svih evropskih zemalja), naoružanje.

Zanima me kako bi ti rangirao Turke? Čisto da se ne moram samo braniti, već da mogu i da napadam :D.

Мислим да фактор бројности није битан, што сам ти навео на примеру Кине која иако има најбронију војску не може да се пореди са САД и Русијом и Израела који је пример малог народа са снажном војском.

Ја бих Турску сместио у сваком случају иза САД, Русије, Кине, Индије и Француске, а у рангу са Немачком(мада треба узети у обзир немачку лудост која их може погурати у горњи део табеле) , Израелом(само због меле територије), Енглеском, док би иза били Алжир, Иран и Пакистан...

Од побројаних фактора Турска само доминира у бројности и евентуално спремности на реаговање како кажеш мада не знам како то процењујеш, јер се мора узети у обзир регион у ком се налазе. Курди и Ирак са истока, а Грчка са запада, близу Израел, Иран.. Зашто би једна Француска или Енглеска била стално у стању повишене приправности?

Back