Meni nije jasno kako razmisljaju Srbi, ali vidim da generacija koja je sad 70 80 godina, ne razmislja odakle je stigao novac...
Jos manje razmislja generacija od 50 a jos manje od 20....
Dakle Balkanska uzrecica...
E sad kakve to veze ima sa temom..
Ima sa onim delom o smeni sistema vrednosti gde su na tapetu deca a ne roditelji posto oni zive u proslosti, a deca zive u sadasnjosti.
Tada se desava ili razgovor da ih privedu sadasnjosti ili se desava silovanje mozgova dece , a ja kao popisivac na proslom popisu sam video bas puno osoba koje su deca, a nisu deca po godinama ali su silovana u mozak od strane roditelja....
Bas puno..
Sramota me jer su to na neki nacin robovi svojih roditelja, a istovremeno bolidi od roditelja su ponosni sa takvim rezultatom.
Verovatno ja ne pripadam Srpskom korpusu cim me je sramota nego gradjanskom pa mi je zao sto je jedna osoba totalno unistila ili zanemarila svoj zivot da bi zadovoljila par detalja i zahteva svojih roditelja....par detalja.....
A ne sustinu , znaci ja kad bih crtao sta je sustina, ja bih brate nacrtao stan deci , pa partner deci pa posao deci , tim redom , pa mi se ebe da li cu imati prosirenu terasu ili necu na svom stanu...to je toliko nebitan detalj u mojim skicama vaznosti....
U prici svi ti roditelji tranzicije su verovatno nekad i pomislili da je bas to i vazno ali u praksi uvek je nesto prece...a kresanje, racionalizacija ide preko tudjih ledja..tj u ovom slucaju njihove dece..
Postojao je probni sistem u SFRJ , emancipacija dece, ali ne na kapitalisticki nacin..
U kapitalizmu da potsetim emancipacija dece ide kroz sudski postupak i onda se dokazuje da dete ima svoj nacin za sticanje novca, obicno sport ili karijera u medijima, ugovor sa sponzorima i slicno i onda se dobija nezavisnost od tiranije roditelja, osim u slucaju britni spears gde je ta tiranija potrajala vise od 10 godina..
U SFRJ je postojao projekat gde su se deci obezbedjivali kao kampovi strucnog osposobljavanja, tj profesionalni kampovi za razvoj...
Zvanicno dete i dalje zivi sa roditeljima ali ih posecuje kad nisu ciklusi, a to je nedelju dana pa dva meseca ciklus i tako....
Tada se uspostavlja hijararhija preko interakcije sa svojim godisnjacima, najzdraviji vid uspostavljanja hijararhije...
Istovremeno ne cedi se roditeljska ljubav , nego je to nefinansijska kategorija, a to je opet za balkan najbolje inace cete se nagledati svakakvih cuda, od toga da se zenska deca drze kao tudji robovi i bez obrazovanja do toga da se invalidna deca tretiraju kao izvor novca iz socijalnih sluzbi...
Takva emancipovana deca imaju par mana, a to je tikve su bez ledja, tj mogu da koriste samo balkanski sistem prosperitetnog talenta i popustljivosti prema mladima u tom smislu....sansa za napredak preko ove ili one muvacine tj retko kad je bez iskoriscavanja takva pomoc ali je ipak velika pomoc....mentor jedan ili vise preuzme razvoj , razvija i polira talenat takvog mladog talentovanog djaka i dobije velicinu...
Lako je posle naplatiti rad, jedan turnir ako je teniser, jedna premijera ako je operski pevac to je golf automobil i eto naplate....
Najveci problem je nasa tranzicija i nasa nerazvijena svest u drustvu , pa se ono cuveno opet Balkansko , dok drugom ne smrkne meni ne osvane, primeni doslovno tako sto komsija komsiji pocne da zeli i pusta i pakuje zlo....ali u javnosti se predstavlja to ipak kao solidarnost...
Tako su svi efekti tranzicije bili prebaceni i projektovani kroz ciganski sator tj zvanicno su porodice to zataskavale, veci deo njih , a interno su se osecali efekti.
Samo mali broj porodica , obicno onih sa vertikalnim seljackim uredjenjem, tj visegeneracijske seljacke porodice, su imale drugaciju logiku opstanka..
Forsirale su upravo tu visegeneracijsku strukturu.
To donosi upravo protekcionizam i nastavljanje porodicnih izvora profita.....nepotizam cveta ali se to gleda kao porodicni interes...ne kao pojedinacna pojava..
Tako su se formirale i medjuporodicne strukture, jos jaci kluster i u nekim sredinama je bas takva organizacija dovela do jacanja sa dna na danasnje prilicno visoke pozicije...
Jos jedna srpska , nedokazivost......ne mozes ti nista sto bi ocrnilo pamet rukovodioca razvoja neke celine da navedes, jer to se nije desilo...
I tako Sloba je patriota....i dan danas....glava Srbije...