Da li ste rođeni u pogrešnom vremenu?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
391.950
Da li ste ikada pomislili kako ovo vreme nije za vas i da bi sve bilo mnogo bolje da ste se rodili koju deceniju ili vek ranije. ?
Mislite li da su ljudi tada bili baš onakvi kakvi bi trebalo da budu , cenile su se prave vrednosti, muzika je bila bolja,
život nije bio ovako brz i neizvestan? Da li su ljudi pre bili moralniji i porodicniji saosecajniji ?

Ovo je vise pitanje za psihologe. A po meni, zivimo u vremenu sumraka civilizacije. Pred svaki restart ili nestanak najnaprednije civilizacije nekog doba simptomi su bili slicni. Npr u starom rimu prostitutke su imale svoje kovanice, skroz su bile izuzete iz finansijskih tokova. Sumrak civilizacije krase seksualne slobode odnosno sve ono za sta bi normalan covek rekao: Ma ja bi to sekirom u glavu, to je trebalo tresnuti u beton jos kada se rodilo. Mislim da nema mnogo neizbesnosti i brzine, sve sto mi imamo imale su civilizavije pre nas nas hiljadama godina unazad. Zivimo u robovlasnickom sistemu, kapitalisticki materijalizam.

A da je bilo bolje pre, jeste, ljudi su bili bolji, muzika je imala dusu, sportisti su se bavili sportom iz ciste ljubavi. Danas je sve obezvredjeno. Pi#$@ nikad jeftinija i dostupnija, cim je robe previse devalvira.
Jos imamo i ekonomskog tigra agrrrr.

Pa, ne verujem da bih se dobro snašla u tom prošlom vremenu i kad god poželim da živim vek ranije odem na selo kod rodbine na par dana i gledam da im što više pomognem u baštama, voćnjacima, njivama, livadama, a što manje da slušam mjuz, gledam TV, posećujem net.
U muzici prošlosti možemo i danas da uživamo tako da ne primećujem da sam obogaljena jer živim danas.
Prave vrednosti mogu da cenim iz bilo koje perspektive jer su neprolazne, plus postoje i pravovremene sistemske regulacije koje su tu na klik i poziv.
Zašto je danas čoveku život brz i neizvestan, kuda juri, gde treba da stigne? Sam to hoće.

Što se tiče morala... morala sam! :zcepanje:

Čovek je uvek mogao da bude čovek ako je hteo, najteže mu je bilo u ratnim stanjima, međuratnoj bedi i nemaštini, polnim, rasnim i religijskim nejednakostima, među okupatorima i izdajnicima koji nisu pomišljali na život. Ljudi su umirali od polia, tuberkoloze, kolere, groznice, besnila, sifilisa... Postojalo je skoro sve od bolesti što danas znamo, a tada samo nije imalo ime. Dobro, nije postojala korona. Valjda!

Revolucije, otkrića, sveopšta diskriminacija, iskorištavanje žena i dece u manifakturama itd. Fuzije i fisije raznih društvenih previranja da bi se došlo do ovoga danas... pa, definitivno bih odala počast svim prošlim generacijama i zahvalila im se, ali ne bila im u njihovim cipelama!

Patili su ako su inovativni, bivali neshvaćeni, odbačeni i linčovani... bilo je kao danas čaša piva uživati u opijumu, ljudi su u zdravstvene svrhe koristili arsen.
Pa javna pogubljenja, pa lov na veštice, pa progon svakog ko je ispred tog svog vremena...
Sve to zbrda-zdola, ali se desilo.
Vala... neka hvala, ostajem tu gde jesam!

Da li ste ikada pomislili kako ovo vreme nije za vas i da bi sve bilo mnogo bolje da ste se rodili koju deceniju ili vek ranije. ?
Mislite li da su ljudi tada bili baš onakvi kakvi bi trebalo da budu , cenile su se prave vrednosti, muzika je bila bolja,
život nije bio ovako brz i neizvestan? Da li su ljudi pre bili moralniji i porodicniji saosecajniji ?
Ne znam da li su ljudi bili drugačiji i kakvo je bilo koje vreme, ali definitivno znam da nisam iz ovog vremena , niti mu pripadam ..A tako mislim i za svet..Odakle sam -nemam pojma...Ali ovde mi nije mesto.

Ne baš. Drago mi je što živim u 21. veku. Ali bih htela da sam 95 godište kao moji kpop idoli....

Одувек имам необјашњиву носталгију за временом које нисам доживела. Мислим да сам закаснила једну генерацију, да би ми више пријала она мојих родитеља, да сам рођена 50-их или 60- их.
Зашто? Појма немам.

Ovo je vise pitanje za psihologe. A po meni, zivimo u vremenu sumraka civilizacije. Pred svaki restart ili nestanak najnaprednije civilizacije nekog doba simptomi su bili slicni. Npr u starom rimu prostitutke su imale svoje kovanice, skroz su bile izuzete iz finansijskih tokova. Sumrak civilizacije krase seksualne slobode odnosno sve ono za sta bi normalan covek rekao: Ma ja bi to sekirom u glavu, to je trebalo tresnuti u beton jos kada se rodilo. Mislim da nema mnogo neizbesnosti i brzine, sve sto mi imamo imale su civilizavije pre nas nas hiljadama godina unazad. Zivimo u robovlasnickom sistemu, kapitalisticki materijalizam.

A da je bilo bolje pre, jeste, ljudi su bili bolji, muzika je imala dusu, sportisti su se bavili sportom iz ciste ljubavi. Danas je sve obezvredjeno. Pi#$@ nikad jeftinija i dostupnija, cim je robe previse devalvira.
Jos imamo i ekonomskog tigra agrrrr.
Evo nas na ovoj temi )
Ja sam ranije razmišljala kako je nekada možda bilo bolje, ali sam posle shvatila da u stvari ja vadim iz prošlosti sa nostalgijom pojave koje su mi se dopadale ali zanemarujem mnogo onih koje nisu uopšte bile sjajne... Primera radi, zamislite kako je bilo održavati higijenu, prati veš, kuvati bez ikakvih tehničkih pomagala današnjice. Zatim bolesti, nije postojao penicilin, deca su umirala oko 50% rođenih. Pa onda nije bilo carskog reza, žene su često umirale na porođajima. Poslovi koje su obavljali muškarci u fabrikama su bili u užasnim uslovima, dok se radnici nisu izborili za 8 sati rada i vikende, čista eksploatacija. Deca su terana da rade. Sifilis, bolesti, itd. Bilo je naravno i lepih stvari o kojima često razmišljamo , ali danas je ipak vrh civilizacije kakvu znamo. Imamo veliki komfor i još smo nezadovoljni. Komuniciramo međusobno preko "vazduha" iliti žice.. iako se ne vidimo. Skoro sva deca koja se rode prežive... Neću dalje da dužim, nadam se da sam slikovito prikazala na šta mislim
Na nama je da osmislimo ovaj život u prilično dobrim uslovima
Mada nas patnja uvek negde sreće, takav je život, jer je prolazan sam po sebi, i ljubavi često nema među ljudima, ali opet kada se poredi sa prosekom od 40tak godina koliko su nekada živeli...

Ne verujem čak ni da su ljudi ranije više umeli da vole. karakter ljudi je uvek i često bio pogan. A uvek je bilo i boljih duša, šta znam Dovoljno je da se setim da su se veselili i nasladjivali kada su npr hrišćane bacali lavovima..

Одувек имам необјашњиву носталгију за временом које нисам доживела. Мислим да сам закаснила једну генерацију, да би ми више пријала она мојих родитеља, да сам рођена 50-их или 60- их.
Зашто? Појма немам.
Te generacije rođene 50tih i 60tih su imale lepši život, mirniji, vreme je bilo sigurnije, barem kod nas. Prijatelje koje imam rođene u to vreme koji mi pričaju kako je bilo, kakve su se žurke pravile, muzika slušala, deca družila napolju, putovanja bez roditelja, itd... jedno mnogo romantičnije vreme. Ne bih d aulazim u politiku , ali setim se da je Milena Dravić rekla kako je Tito znao ceo repertoar pozorišta... Na TVu se puštao kvalitetan program, malo ali kvalitteno. Muzika drugačija, tako da nije čudno ako neko žali za tim vremenom. imalo bi tu još mnogo šta da se doda

Evo nas na ovoj temi )
Ja sam ranije razmišljala kako je nekada možda bilo bolje, ali sam posle shvatila da u stvari ja vadim iz prošlosti sa nostalgijom pojave koje su mi se dopadale ali zanemarujem mnogo onih koje nisu uopšte bile sjajne... Primera radi, zamislite kako je bilo održavati higijenu, prati veš, kuvati bez ikakvih tehničkih pomagala današnjice. Zatim bolesti, nije postojao penicilin, deca su umirala oko 50% rođenih. Pa onda nije bilo carskog reza, žene su često umirale na porođajima. Poslovi koje su obavljali muškarci u fabrikama su bili u užasnim uslovima, dok se radnici nisu izborili za 8 sati rada i vikende, čista eksploatacija. Deca su terana da rade. Sifilis, bolesti, itd. Bilo je naravno i lepih stvari o kojima često razmišljamo , ali danas je ipak vrh civilizacije kakvu znamo. Imamo veliki komfor i još smo nezadovoljni. Komuniciramo međusobno preko "vazduha" iliti žice.. iako se ne vidimo. Skoro sva deca koja se rode prežive... Neću dalje da dužim, nadam se da sam slikovito prikazala na šta mislim
Na nama je da osmislimo ovaj život u prilično dobrim uslovima
Mada nas patnja uvek negde sreće, takav je život, jer je prolazan sam po sebi, i ljubavi često nema među ljudima, ali opet kada se poredi sa prosekom od 40tak godina koliko su nekada živeli...

Ne verujem čak ni da su ljudi ranije više umeli da vole. karakter ljudi je uvek i često bio pogan. A uvek je bilo i boljih duša, šta znam Dovoljno je da se setim da su se veselili i nasladjivali kada su npr hrišćane bacali lavovima..
U pravu si skroz, nisam iskren.

Ja sam razocaran, ogorcen nekim novim trendovima i pojavama i onda prizeljkujem taj famozni asteroid da sve ovo restartuje i vrati na fabricka podesavanja.

Moderno doba ima svojih prednosti, dobili smo na kvantitetu ali kvalitet je izgubljen.
Film idiokratija dobro opisuje ponor ka kom gazi ova napredna civilizacija. 🙂

U pravu si skroz, nisam iskren.

Ja sam razocaran, ogorcen nekim novim trendovima i pojavama i onda prizeljkujem taj famozni asteroid da sve ovo restartuje i vrati na fabricka podesavanja.

Moderno doba ima svojih prednosti, dobili smo na kvantitetu ali kvalitet je izgubljen.
Film idiokratija dobro opisuje ponor ka kom gazi ova napredna civilizacija. 🙂
A šta su fabrička podešavanja? Kameno doba? ))
Jeste, kvantitet vlada nad kvalitetom, ali razularene mase su uvek bile mase, nikada nije bilo vreme kada je bilo puno kvalitetnih ljudi. Kad je ono išao Diogen i sa lampom tražio čoveka?
U moderno doba ima puno gluposti, ali imamo uslove života koji nam omogućavaju da se uzdignemo, jer smo slobodni, imamo veš mašine koje nam operu veš, lako skuvamo šta, nabavljamo, možemo se baviti višim pitanjima, družiti se itd... Ima puno mogućnosti.
Videću da pogledam taj film

A šta su fabrička podešavanja? Kameno doba? ))
Jeste, kvantitet vlada nad kvalitetom, ali razularene mase su uvek bile mase, nikada nije bilo vreme kada je bilo puno kvalitetnih ljudi. Kad je ono išao Diogen i sa lampom tražio čoveka?
U moderno doba ima puno gluposti, ali imamo uslove života koji nam omogućavaju da se uzdignemo, jer smo slobodni, imamo veš mašine koje nam operu veš, lako skuvamo šta, nabavljamo, možemo se baviti višim pitanjima, družiti se itd... Ima puno mogućnosti.
Videću da pogledam taj film
Bojim se da nismo slobodni.

Prelazi se na koncept megagradova, ogromnih betonskih kaveza, radnickih logora.

Sve u svemu, više mi se dopada čovek koji ne žali jer nije rođen nekada davno pre.
Svako vreme nosi svoje breme, i mi moramo sa time da izađemo na kraj. Kilavi su u pokušaju da se ovo sada poboljša, ali verujmo da ljudi kadri da to urade postoje.
Ja ne mogu da iščekam da vidim šta će ove nove generacije da urade, tako mi je slatko i ljuto u isto vreme da o tome mislim, ali jedva čekam i, znate, poučno je biti zagledan u prošlost, ali su samo ljudi koji su gledali u budućnost bili ti koji su pravili prilike da je izmene!

Nekome je svako vreme dobro a nekome ne valja nijedno. Svako ima šansu sam za sebe da odluči šta mu valja a šta ne valja, da li će da trči za parama ili neće, šta su mu prave vrednosti a šta nisu, koja muzika mu je dobra a koja nije, koje ovo ili koje ono, ......

Izgradiš svoj mali svet sa ljudima za koje misliš da su toga vredni, podigneš oko njega kineski zid, voziš polako i ne brineš o ničemu.
Nirvana za one koji su u tome uspeli, nada za one koji pokušavaju a beznađe za one koji se svetu samo prepuste. :)

Mislim da sam rodjen bas u pravo vreme. I mislim da je ovo sadasnje vreme u stvari najbolje za sve sto covek pozeli.

Back