Da li ste kao mladić zamrzeli život?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Dobar dan.

Da li vam se desilo nekada u nekom periodu života da mrzite svaki dan sto ste se probudili?
Mene takav osecaj i period prati 4 godine unazad i sve je jači..
Rođen sam u kući koja je dobrostojeća ali pod stalnim pritiskom roditelja i okoline da budem ono sto se od mene ocekuje da budem iako to ne zelim, tako sam odrastao sa malo poverenja u sebe. Uglavnom me drzi utisak da me niko ne poštuje i neceni, da moje mišljenje nije važeće i da su moji postupci i reči bezvredni - te tako svakodnevno ponekad i sažaljevam sam sebe.
Odrastao sam u kuci gde me je majka maltretirala od malena, prvo zbog mojih ocena u osnovnoj školi. Želela je da budem bolji djak pa mi je uterivala neviđeni strah sa batinama i omalovažavanjem, vikom i drekom.

Mislim da je sve to imalo za posledicu da sam ja totalno promašena i izgubljena ličnost u ovom životu. Dok se tuširam padaju mi svakakve stvari na pamet.. Mislim da je ovo ružno reći ali mislim da mi ništa ne ide od ruke i da ne mogu da radim ono što ja žrlim i osećam zbog pritiska sredine, zbog strahova i zbog gubitka samopouzdanja. Mojoj bolesti nema leka, a za koji dan ounim 26 godina.

Dok je moj mladji brat mnogo uspesniji od mene i priznatiji. Pored moje majke ja mom ocu nikada nisam bio dovoljno dobar. Sve jr uvek poveravao bratu i uvek je njega pitao za mišljenje, kad binse i u retkim situacijama zadesilo da brat nije sa nama upitao bi i mene, ja bih mu odgovorio, a on bi mi uzvratio: "I ja sam našao koga ću pitati.."

Izgubio sam tri koja najbolja druga iz detinjstva sad se druže sa mojim bratom jer su ih spojile materijalisticki stavovi i principi pogleda na svet.

Cak i tatini i mamini prijatelji, rođaci, komšije i poznanici me gledaju kao nekog imbecila, bukvalno se nekada osećam kao da nepostojim i da moje mišljenje nije nikom bitno niti ko mari za mene.

Evo primer. Bio sam u Americi i radio, zaradio nesto para i doneo u Srbiju. Brst i tata su od tih, a i nesto svojih novaca trgovali automobilima i sebi zaradjivali novac. Ja sam automobile sredjivao sa bratom - šmirglao, gitovao, farbao, polirao, menjao delove i sl poslove. Dakle oni delimicno sa mojim novcem rade biznis, ja im radim sve elektricarske, mehanicke, limarske i farbarske, putne poslove a nikakvu zaradu ne vidim od toga jer sve ode u njihov dzep. I onda sa tim sto zarade doteruju nova vozila koja ja opet sredjujem sa bratom a oni zaradjuju i tako obrću novac. Ne bi me to toliko ni pogodilo sto im radim za dzabe i sto koriste moj novac, vec me je vise pogodilo kad mi kazu da sam NERADNIK i da štekam svaku paru. Kada pitam za moj dro kazu mi imaš da jedeš to ti je dovoljno i ne brisem o krovu nad glavom..Ako ja za mesec dana rada zaradim tek toliko da imam da jedem a da nemam dinara u dzepu sa 26 onda su ovo luda vremena.
Probam da nadjem drugi posao..Nadjem ga krenem da radim, njih dvojica me zovu natrag jer nema ko da im radi..Ja ne pristanem, tata me i svi rođaci i brat i mama i baba terorišu zašto idem da radim za drugoga i hoce da me se odreknu...

Razmišljao sam da odem u inostranstvo i da se nikada nikom od njih više ne javim jer ne osećam apsolutno nikakvu bliskost ni emocije sa njim zbog dugogodišnjeg maltretiranja i omalovažavanja, nepoverenja i grdnje. Ja sam dete jedne promašene familije koji živi u ludom vremenu i bojim se da ne skrenem sa pameću..

Ljudi pomagajte molim vas. Svaki komentar mi je važan..

Poznata mi je ovo situacija.

Mogao bih da ti kazem da si premlad za razocaranja. Zivot je borba, bukvalno neki ljudi u tvojoj okolini ulazu ogroman trud kao da idu u rat. Trebalo bi da izadjes iz bratove senke jer nikad neces moci da se takmicis ravnopravno. I treba uloziti ogroman trud da stanes na svoje noge bez podrske roditelja. Budi samostalan ako si za to sposoban. Ja sam zaradjivao najmanje od svih koje poznajem a radio najvise. Presao u bg i nakon godinu ipo radio sam najmanje a zaradjivao najvise. Glupost je pricati o zaradi ali bicu detaljan da bi ti skontao red velicina.
Ortak je prvi preko veze izbio na poziciju direktora a lik debil. Udarao npr 700 eura. Drugi neki debil 800 eura kao brigadir u nekoj firmi u bg. I to je bilo kao vauuu likovi upali u lovu za srpske pojmove. I onda se svi slogirali kada sam ja poceo da se takmicim. Nakon 1000 eura okrecu se telefoni i svi kadar nevera. Dva tri dana smirujem ortake i poznanike, reko polako, sedite i spremite vodu i secer. Stize 1200 eura. I tako sve... nebitno koliko zaradjujem trenutno, napravio sam nemacku od bg. Ali ulozio sam mnogo truda. Spavao sam po 4 sata prosek a retko kada 7 8. Mogao bih da ti predlozim da se osamostalis. Sto pre to bolje. Tek onda stize lova. Jer dokle god se drzis mamine suknje od toga nema leba. Znam jer sam bio u toj poziciji.

Eto iskreno nadam se da ce ti nesto koristiti od napisanog. Ne zameri ako sam se negde izrazio malo surovo ili nznm. I da, zivot tek pocinje od 30 i 35, ti jos nisi poceo da zivis. Tek u tim godinama, dolazi lova. Kada krenu prve sede i bore. Ovo je rekao lik koji je finansijski medju najjacima u mom kraju.

Хм. Осамостали се, и почни да живиш свој живот, без утицаја породице. Ако те се због тога одрекну, нека те се одрекну. Биће тешко у почетку(не самостални живот, него превазилажење свих тих тегоба које вучеш са собом), али ако издржиш довољно дуго, све то ће бити само бледо сећање, а ваши односи ће бити много бољи. Ако те се не одрекну до тада, мислим. Ето. У суштини, почни да живиш свој живот, и једног дана ће бити океј. Можда не потпуно океј, али биће много боље.

i da se nikada nikom od njih više ne javim jer ne osećam apsolutno nikakvu bliskost ni emocije sa njim zbog dugogodišnjeg maltretiranja i omalovažavanja, nepoverenja i grdnje
uradi tako i nećeš skrenuti s pameću
obavezno ih sve odstrani iz svog života
a do tada, kad ti matori kaže "našao sam koga da pitam" ti ga odjebi sa "da si pametniji ne bi imao potrebu da ikoga pitaš"

Internet forumi su mesta gde čovek možda i ne bi trebao da traži odgovore na ovako ozbiljna pitanja ali mislim da i ti to znaš i razumem tvoj motiv za ovu temu.

Odrastao sam u skroz drugačijim uslovima i u drugačijoj porodici ali mogu da zamislim kako ti je.
Meni poseban utisak ostavlja deo - "Evo primer. Bio sam u Americi i radio, zaradio nesto para i doneo u Srbiju."
Znači ti možeš bez njih, već si bio u situaciji da se i to još tako mlad otisneš u p.m. na drugi kraj sveta i zarađuješ pare.
Moj ti je savet da sačekaš malo i kad ti se ukaže prva prilika odeš ponovo u Ameriku, zaradiš pare, ali za sebe. Vratiš se ovamo, kupi sebi kuću/stan i postani nezavisan od njih. Prosto rečeno - odjebi ih. Ali ne skroz, bez obzira kakvi su, oni su ti porodica i moraš im se naći ali im jasno stavi do znanja da hoćeš da se odseliš, osamostališ i živiš život bez njih.
Očigledno je da nisi uopšte ni nesposoban ni bezvredan. Čak suprotno. Samo imaš tu nesreću da tvoji roditelji imaju taj neki sindrom da više vole jedno dete.
A da ti kažem, to ti je možda čak i olakšavajuća okolnost - dragi roditelji, eto vama vašeg zlatnog sinka pa neka on brine o vama a ja ću sam sebi da krčim put! Ti to možeš.

I nemoj da se zajebavaš sa tim nekim ludim mislima. Nema druga šansa života, to ti je što ti je. Moraš da napraviš najbolje od njega. Budi svoj samostalan čovek.

Svako ima svoju percepciju.... Oni verovatno vide i misle da si veoma lenj i da mnoge stvari cine za tebe itd... Verovatno nisu u pravu... Mozda su i losi... Ali sta god, nemoj ih mrzeti, mozes eventualno da ih zalis i razumes... Nadji devojku sa kojom ces da zivis u iznajmljenom stanu, porazgovaraj sa ocem i bratom, ako treba da radis za njih ali da ti plcaju kako treba i da imas radno vreme ili nadji neki drugi posao...

Verovatno mnogo voliš svoje roditelje što je normalno ali mislim da oni tebe ne cijene u tolikoj meri. Još si mlad ali mislim da ćeš do 30e skontati da su tvoji roditelji obični ljudi sa manama kao i svi i da se ne treba ljutiti na njih. Naravno da se trebaš osamostaliti, nađi posao i ne bi trebalo biti toliko teško. Svojima možeš pomagati novčano ako je to potrebno a koliko pročitah nije jer ste u dobrom imovinskom stanju. Sa roditeljima nastavi komunicirati i imaj dobar odnos ali nedaj da te ugrožavaju i živi svoj život. Ako već nemaš devojku nađi neku biće ti lakše da ti neka pruži ljubav (i ti njoj).

Ја са оцем нисам проговорио више од четри сата у периоду од моје нпр. 17. године до његове смрти. Тад сам имао 33 године. Предамном пао у ходнику и умро. Ту биле и неке комшије које сам позвао. После чујем да су причали по комшилуку како сам био апсолутно хладан. И тад и кад су у болници констатовали смрт и на сахрани. Мислим, био је он врло добар у погледу карактера. Али као супруг и отац, раван куррцу.

moje misljenje, evo slucajno natrcah na ovu tvoju poruku, je da te tvoji ne mrze i ne misle ti lose. jednostavno, imaju prevelika ocekivanja, komplekse iz svog zivota koje mozda hoce da lece na tebi. jednostavno, normalan roditelj ne moze da ne voli svoje dete.
favorisu brata jer je (verovatno, ne znam), malo vredniji, spretniji i zna da im udje pod kozu.
imas dve opcije, da nastavis sam i odes od njih, a druga je da postanes bitanga koja ce da ih zajebava i da im zagorca zivot do te mere da te postuju.

То што је неко члан породице и твоје крвно сродство не значи да он није ИПАК и даље обичан човек. Многи родитељи умисле да су нека над бића и децу третирају као своје играчке. Или пак обрнуто. То што су они такви, кажи себи да су људи свакакви. Теби се заломило да су неке лошине и егоисти. Кад то схватиш, више те неће болети очекивања од њих нити њихово понашање према теби кроз живот. Сад си схватио јер си одрастао. Ниси могао док си био мањи. Исто као и ја. Ја на своје гледам као на обичне људе а тек после два празна места као на чланове породице. Сто пута сам се уврио у њихову палост људске природе.

Generacija smo. Doduše ja sam samo od keve uvek imao podršku. Ćale mi je pokojni, ali je bio teški ******. Brat i sestra su mi full. Elem, da sam u tvojoj koži. Da imam takvu porodicu,ne bi časio časa da odjebem odatle zauvek. Naravno reda radi uvek bi se javio tamo vamo, ali da te neko muze to nema šanse. Beži druže ako imaš mogućnosti napolje. Ako ne, nađi neku šljaku, pređi da živiš za početak privatno. Nađeš neku curicu pa zajedno, ona malo radi, malo ti i lakše. Ovako da te neko koristi nema smisla, pa nek ti je to i rod najrođeniji. Jbg imaš 26 godina, nemaš više 16. Nisi budala da ne možeš bez njih, bio si već napolju i video si da možeš bez ikoga.

Najbolje da se osamostališ i ne pristaješ više na njihove emocionalne ucene.
Tako nešto su su moj stric i pokojni deda radeli mom ćaletu ne samo dok je bio momak nego i kad se oženio za moju mamu.Bukvalno su jedva čekali da ga prizete,a ipak tražili i da diže kredite za njih da ulaže stricu u kuću i da im kupuje poljoprivredne mašine i čak ga zeznuli da trampi nov auto za stričev neki krš pod izgovorom da je stric tad našao neku devojku pa treba da se ženi(na kraju je i oženio)...I još pošto je on radeo u školi kao ložač i bio slobodan celu sezonu kad nema loženja oni su ga vukli da radi s njima građevnu i majstoriše(on je inače bravar,zna da radi kapije i stolariju) i naravno deda je uzimao pare a njemu davao neku siću čisto koliko da se kaže...A nama nikad nisu ništa pomogli kad nam je trebalo...Čak ga je deda na kraju zeznuo da mu ništa od imanja nije ostavio kad je umro.Bukivalno ima pravo samo da koristi jedan sobičak ako hoće nekad da ode tamo u selo i to je to...
Nemoj da dopustiš da tvoji rade to s tobom.Osamostali se.Samopuzdanje ćeš povratiti kad budeš video da možeš sam da se snađeš bez tvojih...ako zatreba uvek možeš da potražiš pomoć i nekog psihologa

Poslednja izmena:
Roditelji su ti toksični, mrze te i ne misle ti dobro. Niti će se ikad popraviti po tom pitanju, niti ćeš ikad dobiti od njih nešto dobro. To je sve što treba da znaš. Zašto je to tako nejasno je, mnogi ljudi su prosto na nižem nivou svesti, rigidni, imaju neke fiks ideje, tripove, narcističke otrove u sebi i ne postoji ta sila koja bi ih naterala da to pravilno sagledaju ili promene odnos. I to ide dvosmerno, kao što postoje pokvareni ljudi koji se uprkos svemu ne menjaju i imaju rigidan nipodaštavajuć odnos prema nekome i nanose mu neprestano štetu, tako postoje i ovi drugi, glupaci koji su dobri ma šta da im se u životu desi i ma kako da im neko podmetne ili ih povredi. Tipovi koji nakon ko zna kakvih uvreda vršnjaka prema njihovoj deci naprimer teraju tu istu decu da se i dalje druže sa tim licima, da ih poštuju, da preko svega prelaze, da im na silu idu na žurke i vršnjačka okupljanja jer su kolege sa roditejima dotičnih itd. Ima toga više nego što možeš da zamisliš, i to je jako toksično jer ima moralna opravdanja koja dodatnu truju čitavu stvar jer izludjuju osobu.

Malcolm X militantni vodja crnaca u Americi je jednom lepo rekao - samo budala može da se meša i ima zajedničke poslove sa osobom koja je mrzi. A to je brutalna činjenica - prosto postoje ljudi koji nas ne vole, i mogu biti bilo ko, i samo gledaju da nam napakoste i nanesu što veću štetu. Ništa osim toga, i nikad neće biti ničega osim toga. Što pre se to shvati, i što pre im se vrati istom merom, i budu postavljeni gde im je mesto, što pre dobiju ono što zaslužuju - to bolje, jer ako se nakupljena poniženja i povrede akumuliraju radja se otrovna mržnja koja može da dovede do ko zna kakvog izliva i eksplozije.

Morao bi da prekineš svaki kontakt sa porodicom, ako nastave po svome gledaj da na što radikalniji način predočiš svoju odluku i otvoreno im pokaži da ih ne podnosiš i da ti više ne znače ništa. Najbolja opcija ti je da odeš skroz iz države ili se preseliš u drugi grad da ih ne gledaš nikad više. I ako ti se brat bude ženio ili se ti budeš ženio i dobijao decu ili nešto ne pecaj se na pozive i slično jer se vraćaš u vrzino kolo pokvarenjaštva. Dakle - potpuni zid do kraja svog života. Ako budeš imao devojku ili ženu objasni joj situaciju i sklanjaj je od njih jer su spremni na svašta.

Da li ti želiš u suštini da tebi tvoji odaju neko priznanje? Da kažu, dobar si, vredan si? Da, želiš. Ali to se neće desiti. Odnosno male su šanse i ne smeš da računaš na to.
Najbitnije u životu svakog čoveka jeste da se oseća dobro i celovito. Svi mi volimo da imamo taj osećaj da vredimo, da smo korisni. Ta tvoja situacija u porodici nažalost nije retkost. Ja bih mogla da opišem moju. Nemoj dugo da čekaš da doneseš neke odluke. A to je:
- Je l' ti nisam dobar, idem da nađem mesto gde ću biti dobar. Dakle, usredsrediš se na sebe i na ljude kojima si dobar.
- O porodici nije pametno pričati loše. Pusti neka oni pričaju šta žele (vetar nosi). Nikakve osvete, ništa. Samo zadrži smirenost i pribranost.
Najbolje je o tome pričati na psihoterapiji. Kad budeš imqo novca za taj luksuz, samo lagano. A ovako ako ti je teško nađi dva posla, kreni svoj život od nule i u isti puštaj ljude koji te vole i poštuju. Zavrti dobru energiju :))))

Internet forumi su mesta gde čovek možda i ne bi trebao da traži odgovore na ovako ozbiljna pitanja ali mislim da i ti to znaš i razumem tvoj motiv za ovu temu.

Odrastao sam u skroz drugačijim uslovima i u drugačijoj porodici ali mogu da zamislim kako ti je.
Meni poseban utisak ostavlja deo - "Evo primer. Bio sam u Americi i radio, zaradio nesto para i doneo u Srbiju."
Znači ti možeš bez njih, već si bio u situaciji da se i to još tako mlad otisneš u p.m. na drugi kraj sveta i zarađuješ pare.
Moj ti je savet da sačekaš malo i kad ti se ukaže prva prilika odeš ponovo u Ameriku, zaradiš pare, ali za sebe. Vratiš se ovamo, kupi sebi kuću/stan i postani nezavisan od njih. Prosto rečeno - odjebi ih. Ali ne skroz, bez obzira kakvi su, oni su ti porodica i moraš im se naći ali im jasno stavi do znanja da hoćeš da se odseliš, osamostališ i živiš život bez njih.
Očigledno je da nisi uopšte ni nesposoban ni bezvredan. Čak suprotno. Samo imaš tu nesreću da tvoji roditelji imaju taj neki sindrom da više vole jedno dete.
A da ti kažem, to ti je možda čak i olakšavajuća okolnost - dragi roditelji, eto vama vašeg zlatnog sinka pa neka on brine o vama a ja ću sam sebi da krčim put! Ti to možeš.

I nemoj da se zajebavaš sa tim nekim ludim mislima. Nema druga šansa života, to ti je što ti je. Moraš da napraviš najbolje od njega. Budi svoj samostalan čovek.
Brate fora je da parazitiraju na njemu. On se trudi i radi a ne dobija ništa osim uvreda. Klasično ga tlače.

Brate fora je da parazitiraju na njemu. On se trudi i radi a ne dobija ništa osim uvreda. Klasično ga tlače.

Da, da. Isto i ja mislim. Zato sam ga posavetovao i ovo. Zajebi takav način života, on može da bude i zlatan, njima teško da će ikada valjati. Zato, na finjaka ih odjebati, zaradi svoje pare, osnuje svoju porodicu, a sa roditeljima i bratom... u lepo. Ali onoliko koliko je red. Sve da ih ispoštuje ali nemoj da ga sankaju. Iz ove priče mi deluje kao pametan i sposoban momak. Šteta je da se tako razvlači i živi nezadovoljan.

Back