Da li smo mi programi programera

nije nego činjenica. neznaš ni razliku izmedj činjenica i stavova omg :fdlan:

pa i ovo je dokazano verovao ili da, nauka dokazala pre neku godinu da naš mozak nekolko sekundi il stotinki PRE NO ŠTO SMO MI SVESNI odluči mesto nas,čitaj malo i obrazuj se :rtfm:

nisi bukv niti jedan (i brojevima: NIJEDAN) argument ili dokaz il išta izno no si samo lupeto i postavio ovo tragikomično pitanje tj hipnotetičku situvaciju

nevredjam, ali čak i ako sam uvredio imam pravo jer si ispao posve nekorektan i podal

odkud znam šta od tog ponućenog činiš matori nisam vidovit haha :dash:
znam samo da, štagod učinio, učinićeš ono što MORAŠ, ono što ti: svest/um/nagon/refleks/instinkt/razum itd nalaže u tom odredjenom momentu. u ovom slučaju ono što ti instinkt naloži jer moraš oma,brzo dodreaguješ a valjda je i tebi očigledno da bar na instinkte i reflekse nemoš dutičeš,tkd očajan si primer navo

tkd ovde si naveo jako loš primer jer nemoš ni da stigneš da razmisliš šta bi ''odabrao''; ali generalno, i bolji primer da si navo,o čemu good da se radi i koji god primer da daš, čak i kad razmišljaš i dvoumiš se i troumiš-i to činiš po tom automatizmu, jer misli funkcionišu po tom principu. što bi reko sam harris ''you can't choose your thoughts because that would require that you think them BEFORE you think them''. iliti
“My choices matter—and there are paths towards making wiser ones—but I cannot choose what I choose. And if it ever appears that I do—for instance, after going back between two options—I do not choose to choose what I choose. There is a regress here that always ends in darkness.”
ili najbolje možda
“You can do what you decide to do — but you cannot decide what you will decide to do.” ili šopenhauerovo ''mogu da uradim ono što poželim. ali ne mogu da POŽELIM šta ću da poželim'', znači ne biraš taj primarni motiv i impuls koji odlučuje o svemu. možeš da radiš šta hoćeš (a i to naravno nije tačno haha možeš da radiš vrlo vrlo mali broj od onoga što ti se stvarno radi,zbog ograničenja okoline,novca itd itd da neulazimo u to sade), ali nemožeš da HOĆEŠ TO ŠTO HOĆEŠ,nemožeš da BIRAŠ DA HOĆEŠ ili nećeš nešto nego samo KONSTATUJEŠ,posmatraš,šta je tvoj mozak već ''izabrao'' umesto tebe.

tkd kako si i sam reko imo si MOGUĆNOSTI, mogućnosti nisu isto što i SLOBODA, čovek samo ima odredjene mogućnosti, neko manje neko više dakako,i nikakvu slobodu. čovek na kraju, ma koliko dugo razmišljao, uvek uraditi ono što MORA u datom trenutku, niko nikada u istoriji nije uradio ''nešto drugo'', to je čuvena uteha kojom se mnogi truju i samozavaravaju ''mogao sam uraditi nešto drugo''.. koja postoji samo u njihovoj mašti kao iluzija,svak uvek radi ''ono prvo'' a ne ''nešto drugo'' ili peto

nadam se da ti je sad bar malo jasnije
Isključuješ mogućnost da će neki i da malo razmisle pre nego što instiktivno reaguju?

nije nego činjenica. neznaš ni razliku izmedj činjenica i stavova omg :fdlan:

pa i ovo je dokazano verovao ili da, nauka dokazala pre neku godinu da naš mozak nekolko sekundi il stotinki PRE NO ŠTO SMO MI SVESNI odluči mesto nas,čitaj malo i obrazuj se :rtfm:

nisi bukv niti jedan (i brojevima: NIJEDAN) argument ili dokaz il išta izno no si samo lupeto i postavio ovo tragikomično pitanje tj hipnotetičku situvaciju

nevredjam, ali čak i ako sam uvredio imam pravo jer si ispao posve nekorektan i podal
Činjenice o stvarima o kojima jako malo znamo? Imamo samo razne teorije kao i ona urnebesna Ajnštajnova!

Govor o manjku intelektualnih sposobnosti i metafore o snešku itd su direktno vređanje osobe.

Stvaranje preko stotina religija, to nije automatizovano, a ni obavezno. Iznalaženje načina da se nekome pomogne, da savet, nije automatizovan jer je to jako kompleksan proces donošenja odluke. Osećaj krivice, moralna odgovornost, greh. To nije automatizovano. Bez slobodne volje šta je svrha života? Zašto bilo šta egzistira ako nema svoju svrhu. Zašto bih bio rođen ako nemam slobodnu volju? Rođen sam da se ponašam kao životinja? Samo na naprednom nivou. I, poenta života?

Ako mene ošamariš, da li i ja tebe šamaram? Ako vidim bubu, mogu je ubiti, ali i ne moram. To je moja odluka da li nešto želim ili ne! Programi koje pišemo mi ljudi, pišu se da imaju svrhu i da ne pogreše u svojoj radnji. Zašto se onda ljudi radjaju sa deformitetima? Neko programirao nas i slučajno zaboravio da sredi grešku oko toga.

Mnogi od nas mogu posmatrati zvezde i nikada se ne zapitati šta su one i pokušati da odgonetnu tajne. Međutim, neki odluče da to reše. Ogroman je broj varijabli i mi smo ti koji na kraju odaberemo šta želimo učiniti. Ne postoji tako nešto kao što kažeš da moramo.

Činjenice o stvarima o kojima jako malo znamo? Imamo samo razne teorije kao i ona urnebesna Ajnštajnova!
govori u svojo imo, većina možda malo zna ali mi filozofi i ne,davno je provaljeto da nema nikake slobode,pre 2-3 veka,u filozofiji,a pre par godina i u nauki.mada,nisu ni filozofija ni nauka neophodne da bi se to skapiralo,dovoljat je zdrav razum i intelekt,razboritos,ko to ima i može dakako a većina pak nažalost i ne

Govor o manjku intelektualnih sposobnosti i metafore o snešku itd su direktno vređanje osobe.

Stvaranje preko stotina religija, to nije automatizovano, a ni obavezno. Iznalaženje načina da se nekome pomogne, da savet, nije automatizovan jer je to jako kompleksan proces donošenja odluke. Osećaj krivice, moralna odgovornost, greh. To nije automatizovano. Bez slobodne volje šta je svrha života? Zašto bilo šta egzistira ako nema svoju svrhu. Zašto bih bio rođen ako nemam slobodnu volju? Rođen sam da se ponašam kao životinja? Samo na naprednom nivou. I, poenta života?

Ako mene ošamariš, da li i ja tebe šamaram? Ako vidim bubu, mogu je ubiti, ali i ne moram. To je moja odluka da li nešto želim ili ne! Programi koje pišemo mi ljudi, pišu se da imaju svrhu i da ne pogreše u svojoj radnji. Zašto se onda ljudi radjaju sa deformitetima? Neko programirao nas i slučajno zaboravio da sredi grešku oko toga.

Mnogi od nas mogu posmatrati zvezde i nikada se ne zapitati šta su one i pokušati da odgonetnu tajne. Međutim, neki odluče da to reše. Ogroman je broj varijabli i mi smo ti koji na kraju odaberemo šta želimo učiniti. Ne postoji tako nešto kao što kažeš da moramo.
izvinjavam se ako sam tebe ili bilo koga direktno ili indirektno uvredio, nije mi bila namera :mazipsa:

jeste,sve to je automatizovano. nešto može da bude i kompleksno i automatizovano istovremeto

to je sad druga tema, šta je ''svrha'' života, ja bih reko da je svrha dumremo, neki optimista bi vrv rekao prokreacija ili ljubav il tako neke gluposti itd,to je vrlo subjektivno i nebitno za ovu temu jer prava,objektivna svrha očigledno nepostoji no samo šta čovek utripuje i zavara sebe

nevidim zašto ti je potrebna slobodna volja da bi imo neku svrhu u životu, to mi nekako baš tužno i poražavajuće.nedostatak,tj spoznaja nedostatka slobodne volje ne znači NUŽNO da čovek mora i treba da postane bezvoljni depresivni robot itd,tu većina greši kad se govori o ovim stvarima.

nisi,rodjen si kao ljudsko biće ko i svi mi,ljudska bića nisu životinje, to pseudonauka ''biologija'' ispira mozak samo

da ponovim još jednom,sve što nazivaš ''tvojom odlukom'',jeste tvoja samo u tom smislu da tehnički,nominativno pripada tebi,kao ____ (dopiši ime i prezime,peri periću -.-),ali ti na nju ne utičeš,nemaš nikakvu slobodu oko nje tkd to i nije odluka u pravom smislu te reči

zato što moraju i zato što je život i svet očajna,nepravedna i užasna pojava,stoga toliki deformiteti i zla i ludosti,to nema veze sa slobodom ili neslobodom,avaj sve lončiće si pobrko rodjeni :rida:

odluče oni koji npr imaju dovoljno mozga,telegencije,ili pak samo sklonosti i afiniteta prema zvezdama, a na to,pogadjaš NE UTIČU no se tako RADJAJU,ili pak im odmalena to usade itd itd kako god da gledaš,dal je genetika il uticaj sredine,odrastanja,vaspitanja,to su sve očigledno stvari nad kojima nemamo/ju nikakvu kontrolu i izbor.a te stvari su one koje upravo odredjuju šta ćemo ''birati'' tokom života tkd..od ovoga nemož jasnije tkd ako i NAKON OVOGA neskapiš-moram odustati maleni nemoj se ljutiti al nemam baš toliko vremeta da gubim..

izvinjavam se ako sam tebe ili bilo koga direktno ili indirektno uvredio, nije mi bila namera :mazipsa:

jeste,sve to je automatizovano. nešto može da bude i kompleksno i automatizovano istovremeto

to je sad druga tema, šta je ''svrha'' života, ja bih reko da je svrha dumremo, neki optimista bi vrv rekao prokreacija ili ljubav il tako neke gluposti itd,to je vrlo subjektivno i nebitno za ovu temu jer prava,objektivna svrha očigledno nepostoji no samo šta čovek utripuje i zavara sebe

nevidim zašto ti je potrebna slobodna volja da bi imo neku svrhu u životu, to mi nekako baš tužno i poražavajuće.nedostatak,tj spoznaja nedostatka slobodne volje ne znači NUŽNO da čovek mora i treba da postane bezvoljni depresivni robot itd,tu većina greši kad se govori o ovim stvarima.

nisi,rodjen si kao ljudsko biće ko i svi mi,ljudska bića nisu životinje, to pseudonauka ''biologija'' ispira mozak samo

da ponovim još jednom,sve što nazivaš ''tvojom odlukom'',jeste tvoja samo u tom smislu da tehnički,nominativno pripada tebi,kao ____ (dopiši ime i prezime,peri periću -.-),ali ti na nju ne utičeš,nemaš nikakvu slobodu oko nje tkd to i nije odluka u pravom smislu te reči

zato što moraju i zato što je život i svet očajna,nepravedna i užasna pojava,stoga toliki deformiteti i zla i ludosti,to nema veze sa slobodom ili neslobodom,avaj sve lončiće si pobrko rodjeni :rida:

odluče oni koji npr imaju dovoljno mozga,telegencije,ili pak samo sklonosti i afiniteta prema zvezdama, a na to,pogadjaš NE UTIČU no se tako RADJAJU,ili pak im odmalena to usade itd itd kako god da gledaš,dal je genetika il uticaj sredine,odrastanja,vaspitanja,to su sve očigledno stvari nad kojima nemamo/ju nikakvu kontrolu i izbor.a te stvari su one koje upravo odredjuju šta ćemo ''birati'' tokom života tkd..od ovoga nemož jasnije tkd ako i NAKON OVOGA neskapiš-moram odustati maleni nemoj se ljutiti al nemam baš toliko vremeta da gubim..
Nisam ništa pobrkao. Da li si ti promašio temu? Ovde je reč o tome da je neko nas programirao. Neko tamo nas je programirao. Neko napisao softver da funkcionišemo tako i tako. Znači, taj neko je programirao emocije, taj neko je programirao, greškom, deformitete, taj neko je zabave radi oduzeo slobodnu volju kako bi mi samo egzistirali i ništa više sem toga. Ne možeš govoriti da li neko ima zdrav razum ili ne samo na osnovu toga da li razmišlja isto kao ti. Da, tako je, razmišlja. Jesi li ti po automatizmu došao do svojih zaključaka ili si dobro razmislio šta je šta? Ti si odabrao da je to istina, nije se ona urezala kao program da mora biti.
Ako uzmem kockicu u jednu ruku, a ti ne znaš u kojoj je ruci, i kažem ti da izabereš, nije li to slobodna volja? Kockica može biti bilo gde. A ti si ipak odlučio da pokažeš na jednu od ruku.
Postoje stvari o kojima moraš misliti pre nego što doneseš odluku. Već sam objasnio da uslovi u kojima odrastamo ne definišu način kojim ćemo se ponašati. Kada igraš poker, da li po automatizmu donosiš odluke ili razmisliš, pa slobodnom voljom biraš šta igraš?

Već sam ti napomenuo ranije da je naša diskusija suvišna.

Ne ide. Opet zaboravljas da je tako kao sto govoris pronalasci i nauka bi bili *nemoguci*. Takodje bi bila nemoguca poezija i umetnost.

govori u svojo imo, većina možda malo zna ali mi filozofi i ne,davno je provaljeto da nema nikake slobode,pre 2-3 veka,u filozofiji,a pre par godina i u nauki.mada,nisu ni filozofija ni nauka neophodne da bi se to skapiralo,dovoljat je zdrav razum i intelekt,razboritos,ko to ima i može dakako a većina pak nažalost i ne
A koliko njih nešto napravi prema nečijem savetu?

Ne ide. Opet zaboravljas da je tako kao sto govoris pronalasci i nauka bi bili *nemoguci*. Takodje bi bila nemoguca poezija i umetnost.
zbog čega bi bilo nemoguće?
bukv nidje veze

A koliko ljudi prolazi razne škole, tečajeve i vežbe da zna šta treba da napravi u određenim situacijama. Pa onda i razmišlja! I to je programirano da će da ide na taj tečaj?
..
da
ako kažem da je SVE programirano,znači da je SVE programirano. oš me sad opet pitati za neku random pojedinačnu stvar dal je programirana -.-'

A koliko njih nešto napravi prema nečijem savetu?
14

zbog čega bi bilo nemoguće?
bukv nidje veze
..
da
ako kažem da je SVE programirano,znači da je SVE programirano. oš me sad opet pitati za neku random pojedinačnu stvar dal je programirana -.-'
14
Hoću! Recimo da je programirano da ja kravi na rep zakačim penzlu i stavim slikarsko platno iza i ona mašući repom napravi neko umetničko delo! I krava je programirana za svaki potez svoga repa? I muva je programirana da zuji oko krave pa ona onda maše repom? :super:

Inace interesantna knjiga na ovu temu: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Emperor's_New_Mind
ateisti ga napadaju da to nije tako, tj da je AI mogic, ali nije on prvi koji je ovo zapazio. Ovo sam prvi put saznao
od mog profesora matematicke logike, pre nego sto je Penroze napisao knjigu :P
Možda će sve biti jasnije ako i za AI uvedemo pojam koeficijenta inteligencije? Rekao bih da ponašanje i reakcije mnogih ljudi uopšte nije problem simulirati programom! :super:

Back