Da li si soler ili timski igrač?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
1719982382087.png
Crte ličnosti su naša baza, ali u kojoj meri će neko da zadrži svoju “prirodnu” sklonost, zavisi od činilaca socijalizacije, iskustva, ranih razvojnih modela…

Da li uopšte imamo mogućnost da u životu budemo isključivo jedna, odnosno druga kategorija?
Da vodimo igru onako kako mi želimo? A čak i ako možemo, od čega zavisi da li ćemo se bolje osećati u koži “solera” ili cipelama timskog igrača? Od karaktera? Vaspitanja i procesa socijalizacije kroz koji prolazimo? Opšteg načina života?

Leonora Pavlica, psiholog i konstruktivistički psihoterapeut kaže da bi stručnjaci koji vole da ljude posmatraju kroz crte ličnosti, rekli da je to stvar prirodne sklonosti ka individualizmu, odnosno timskom duhu.

– Crte ličnosti su naše unutrašnje i urođene dispozicije da reagujemo na određeni način, pa malo zavise od sredinskih faktora – navodi sagovornica “Života plus”. – Ti psiholozi bi “solere” videli kao introverte, a druge kao ekstraverte. Međutim, smatram da je čak i biološka baza podložna korekciji. Ona je samo potencijal koji može i ne mora biti iskorišćen. A u kojoj meri će neko da zadrži svoju “prirodnu” sklonost u mnogome će zavisiti upravo od činilaca socijalizacije, iskustva, ranih razvojnih modela.

Kako ćemo prepoznati “solere”?

– Ljudi koji preferiraju “soliranje” kao stil života će pre birati takmičarske, a ne ekipne sportove. Radije će se naći na profesionalnoj poziciji koja ne zahteva saradnju, već pre ističe individualnost, ličnu odgovornost i samostalnost, umeće da uživaju u svom društvu.

Šta odaje timske igrače?

– Oni vole i preferiraju podršku, druželjubivi su i to za njih može da bude najviša vrednost. Često im je na radnom mestu važnija prijateljska klima nego karakteristike samog posla.

Ceo tekst OVDE

U koju grupu vi spadate?

Šta je bolje, biti soler ili timski igrač?

Nemaju ljudi pojma šta je timski rad. Za to bi morali malo više da posmatraju
životinje. Ptice, najbolje. Lete u jatu i u trenu sve promene smer, a da se ni
jedna ne sudari. Mi bi izginuli. Za timski rad je potrebna izražena intuicija.
Tek kada su svi povezani sa Izvorom, a ne svako oslonjen na svoj razum,
možemo pričati o timskom radu.
Dok ne bude takvih timova i kafu radije pijem sama. :kafa:

Ne pripadam 100 posto nijednoj od ove dve grupe. Nisam tipičan soler jer mogu da funkcionišem u timu, mada priznajem da više volim da budem soler.

Podela na timske i solo igrače počinje u ranom detinjstvu. Ako smo više od tri, četiri godine jedino dete u porodici, postajemo solo igrači.

Kasnije u odraslom dobu možemo da utičemo da li ćemo raditi u timu ili solo. Ali to zavisi od profesije i radnog mesta.

Pa sad, ako gledamo kako je ta psihološkinja (valjda sam dobro napisao :D) rekla, onda mu dodjem i jedno i drugo.

Funkcionisem odlicno i solo i u timu.

Volim i drustvo ali mogu i potpuno sam da izadjem, da odputujem i lepo se provedem.

Zivim lepo sa porodicom, ali sam isto tako lepo ziveo i dok sam bio single.

Mislim da su ti psiholozi mnogo iskljucivi kada pokusavaju da te svrstaju u "ili/ili".

Ne znaci generalno, ali u funkcionalnoj porodici - znaci.
Ako roditelji nisu timski igraci - poroodica nije funkcionalna.
To jeste tačno, ali naše razumevanje timskog roditeljskog rada nije isto.
Primer, otac prebija decu, a majka ćuti da mu ne pokvari koncept, mada
ni sama ne veruje u taj metod ''vaspitanja''. Ili mu je samo prepustila
odgovornost da bi jednog dana mogla da mu kaže ''Jel vidiš kako si
ih upropastio?''. Ili obrnuto, gde se on povukao pa joj jednog dana
natrlja na nos to što mu nije dozvolila da ih tuče.
To je samo primer jedan.

Osim toga, porodica može biti i bez dece.

U porodici i bilo kakvoj drugoj zajednici često postoje potpuno samoživi
ljudi kojima drugi služe samo da preko njih ostvare svoje ciljeve.

Sve zavisi od samog posla. Bila sam u situaciji " puno babica, kilava deca" i to nikada neću zaboraviti.

Banalan primer : Ti si arhitekta a zovu te da pomažeš pravnicima.
Ne, tim zavisi od dve stvari motiva i volje...Da bi tim funkcionisao volja je osnova.
Normalno da ne funkcioniše kada jedan ili više radije gledaju kroz prozor i smisljaju kombinaciju za prognozu nego da se trude da odrade svoj deo posla, zato uvek mora da posrtoji vodja tima, neko koga svi slušaju svejedno da li se sam nametne ili ga tim izabere...ili neko treći postavi.

To jeste tačno, ali naše razumevanje timskog roditeljskog rada nije isto.
Primer, otac prebija decu, a majka ćuti da mu ne pokvari koncept, mada
ni sama ne veruje u taj metod ''vaspitanja''. Ili mu je samo prepustila
odgovornost da bi jednog dana mogla da mu kaže ''Jel vidiš kako si
ih upropastio?''. Ili obrnuto, gde se on povukao pa joj jednog dana
natrlja na nos to što mu nije dozvolila da ih tuče.
To je samo primer jedan.
To je primer nefunkcionalne porodice.
Osim toga, porodica može biti i bez dece.
Tu je, takodje, potrebno biti timski igrac.
U porodici i bilo kakvoj drugoj zajednici često postoje potpuno samoživi
ljudi kojima drugi služe samo da preko njih ostvare svoje ciljeve.
I to su sve nefunkcionalne poprodice i nefunkcionalne zajendice.

To sto neko misli da je porodica funkcionalna ako prosto "funkcionise", taj se grdno vara.
Da bi porodica bila funkcionalna svi u njoj moraju biti srecni.
Dete kpoje trpi batine nije srecno.
Majka kooja gleda to dete takodje nije srecna.
A nije ni otac - cim mora da ga bije.

@Metronomy Veruj mi, nije pomoglo iako je postavljen vođa tima. Osnova je da ljudi znaju da rade neki posao, ili da ih taj privremeni posao bar malo zanima.

Ukoliko ne postoji znanje ili želja da se nešto novo nauči, ne vredi timski rad.
Pa to nije problem, već posao, ako ne znaju da sastave dopis, izveštaj, proklamaciju, znaju da beru groždje i vade krompir, a neki poslovi se nauče posle zauške, koja ne mora da bude fizička....
Pazi, kod timskog rada ne moraju svi da budu stručni za sve, zato i služi organizator, da svakome da onaj deo posla za koji je sposoban...nekome ko se plaši konja, nećeš dati da ga vodi, nego da drži plug....
Pa zamisli da popneš uplašenog na merdevine, od posla nema ništa, jer će da padne, zato popneš onoga ko se ne plaši, a učiš ga da drži četku, a onaj uplašeni solo donosi farbu...
Razumeš, tim je ako svako radi ono što može inačebi to radio sam onaj koji zna....tim je i fudbalski, pa se zna ko je levo, a ko desno krilo, a ko je odbrana....

Timski sam igrac definitvno :lol:

Vodim se nekom filozofijom da i najpametniji covek u timu ne moze da bude pametniji od svih nas zajedno :lol:
da kad je tim sastavljen radi promišljanja problema i od pojedinaca koji su misleći i nezavisni....inače tim može da bude daleko gluplji od pojedinca prosečne pameti....rulja naprimer nema inteligenciju samo krvožedni nagon..narod izmanipulisan veštim demagogom na vrhu takođe može da vuče glupe poteze kakve pojedinac nikad ne bi...

Back