Da li se svesnost može simulirati

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Inspirisan serijom koju sam odgledao "Humans", otvaram ovu temu da malo ćaskamo o mogućem ili nemogućem. U seriji postoje mašine koje su daleko praktičnije od onih koje imamo danas. Obavljaju sve poslove kući, izgledaju kao ljudi, itd, itd. Nekoliko od tih mašina kreirano je na taj način da imaju svest, da misle, spoznaju šta su i osećaju.

Naravno, mi još ne razumemo šta svest jeste. Možemo opisati definicijom, ali to je apstraktni pojam, neuhvativ. Da li je uopšte moguće stvoriti bilo kakvu vrstu svesti?

Razmišljam se, mi se rađamo, imamo sposobnost da učimo, naš mozak je "programiran" da analizira podatke, spaja informacije, sam reorganizuje sinapse dok stvara neurone na veoma kompleksan način. Stvaramo sećanja, to je naša memorija na osnovu koje razumemo ko smo. Nauka još uvek ne razume kako memorija funkcioniše u mozgu.

Ako nam sada obrišu sve što smo ikada naučili iz mozga, kao dete kada se rodi, da li smo svesni? Ili postajemo svesni kada dobijemo adekvatan broj informacija gde sa jasnoćom razlikujemo nas od ostatka sveta koji posmatramo, kada vidimo da smo mi posmatrač. Gde je ta prelomna tačka?

Ako je možemo definisati kod čoveka, možda je možemo stvoriti i kod mašina? Smatram da kada bi smo naučili sve o našem mozgu, kapacitetu, načinu kako funkcioniše, da bi možda uspeli da kreiramo simulaciju svesti. Šta vi mislite?

Sve to ima masina je memorija i program za prepoznavanja memorije. Tako funkcionise i nas um.
I te kako svest nije apstraktna. Nije uhtatvlija jer nemozes uvhatiti SEBE to sto jesi :)
Ali ipak intelektom i malo promatranja cak je mozemo "uhvatiti". Ali mashine koliko god bile napredne nikada nemoze simulirati svest.

Inspirisan serijom koju sam odgledao "Humans", otvaram ovu temu da malo ćaskamo o mogućem ili nemogućem. U seriji postoje mašine koje su daleko praktičnije od onih koje imamo danas. Obavljaju sve poslove kući, izgledaju kao ljudi, itd, itd. Nekoliko od tih mašina kreirano je na taj način da imaju svest, da misle, spoznaju šta su i osećaju.

Naravno, mi još ne razumemo šta svest jeste. Možemo opisati definicijom, ali to je apstraktni pojam, neuhvativ. Da li je uopšte moguće stvoriti bilo kakvu vrstu svesti?

Razmišljam se, mi se rađamo, imamo sposobnost da učimo, naš mozak je "programiran" da analizira podatke, spaja informacije, sam reorganizuje sinapse dok stvara neurone na veoma kompleksan način. Stvaramo sećanja, to je naša memorija na osnovu koje razumemo ko smo. Nauka još uvek ne razume kako memorija funkcioniše u mozgu.

Ako nam sada obrišu sve što smo ikada naučili iz mozga, kao dete kada se rodi, da li smo svesni? Ili postajemo svesni kada dobijemo adekvatan broj informacija gde sa jasnoćom razlikujemo nas od ostatka sveta koji posmatramo, kada vidimo da smo mi posmatrač. Gde je ta prelomna tačka?

Ako je možemo definisati kod čoveka, možda je možemo stvoriti i kod mašina? Smatram da kada bi smo naučili sve o našem mozgu, kapacitetu, načinu kako funkcioniše, da bi možda uspeli da kreiramo simulaciju svesti. Šta vi mislite?
Nisam ni rekao da jeste.
Govoris o formiranju ega, ne o svesti.

Nemam adekvatne reci za svest. Prosto si svestan onoga sto opazas, vidis boju i znas da vidis boju, cujes zvuk i znas da cujes zvuk, osetis bol i znas da osecas bol.
Ego podrazumeva volju, odvojenost od sveta i drugih, ono sto usko zovemo razmisljanje, ali ego isto nisu secanja i memorija.
Svest je sveukupnost doživljaja i psihičkih procesa u pojedincu (individualna svest) ili društvenoj zajednici (društvena svest). - sa Wikipedije.

Da bih imao bilo kakav doživljaj psihičkih procesa moraš imati JA (ego). Jasno odvojiti sebe od okoline. Ta dva su povezana. A kako nastaje ego? U kom momentu razvijam svesnost?

Mislim da je svestu usko vezana sa zivotom. Mislim da nezive stvari ne mogu imati svest. Za to nemam dokaza nikakvih, ali po onome
sto posmatramo mislim da cak i insekti imaju svest. Cim se boris za zivot i imas motivaciju za to, nekako dolazi i svest.
Tacno je da nezive stvari nemaju. Ali mozemo li simulirati? Makar to. Kroz kompleksan kompjuterski kod. Da imitira parcijalno princip po kojom nas mozak radi.

Smatram da kada bi smo naučili sve o našem mozgu, kapacitetu, načinu kako funkcioniše, da bi možda uspeli da kreiramo simulaciju svesti. Šta vi mislite?

Вероватно ће једног дана моћи да испрограмирају машину да симулира свесност у односу на спољни свет. Mоћи ће да превари тебе да је она свесна. Али то не значи да ће бити свесна. Питање је само да ли ћеш ти имати начина да утврдиш то.

Вероватно ће једног дана моћи да испрограмирају машину да симулира свесност у односу на спољни свет. Mоћи ће да превари тебе да је она свесна. Али то не значи да ће бити свесна. Питање је само да ли ћеш ти имати начина да утврдиш то.
mujo bi zaebo mašinu pitanjem "šta imaaa"

Da bi simulirao moras znati tacno sta je. No moze se simulirati da neko ko nema svest izgleda kao da ima svakako. Kompleksno je ali je moguce, mislim.
Ja i govorim o budućnost, ja i govorim da danas ne znamo šta je i samim tim ne možemo simulirati nešto što ne znamo ni šta je. :D
Tako se i meni čini. Da bi to bio maksimum.

Ma sta ima da se simulira kad smo svi mi vec simulovana svesnost ;)
Kad pogledam tvoj nick uvek pomislim na Osho guru-a. Hahaha.
Osho.v1-696x464.jpg

Poslednja izmena od moderatora:

Back