Da li se suprotnosti zaista privlače?

Postoje i parovi koji imaju lep i dugovečan brak.

Moram da dam primer iz moje porodice: Deda je bio veseo čovek, voleo je društvo, mnogo je radio i do svojih poznih godina. Bio je lep i šarmantan čovek. Nije se obazirao što je tada, u to vreme, živeo na periferiji Beograda ( sada Voždovac nije periferija grada ). Nije bio cicija.

Baba je bila "gospođica iz centra grada", u poređenju sa dedom, bila je prosečna, nije bila lepa kao deda. Jako joj je značilo što je rođena u centru grada, i da nije volela dedu, nikada se ne bi preselila na periferiju.

I dok je deda voleo društvo i bio uvek veseo, pozitivan, baba nije imala puno prijateljica. Držala je ljude na distanci. Za razliku od dede koji je bio vredan čovek, ona je radila samo kada bi baš morala.

Bila je nervozna i večito nezadovoljna nečim. Bila je namćor :) Nerado je pozajmljivala novac i štedela je.

Njih dvoje su bili suprotnosti koje se privlače. Skoro 70 godina su proveli zajedno.

To je primer iz moje lične istorije. 🙂

Pravili su kompromise, i jedno drugo dopunjavali.
Znaci da nisu bili suprotnost.....itekako su bili na istom zadatku...
Popunjavali prijateljski jedno drugom rupe...
Bili su prijatelji ...
Ono sto im je zajednicko je nesto drugo , sto se mora naci , ali nije ovo sto je navedeno....

Ne postoji izraz suprotnosti se privlace osim u jednom slucaju , kad je inat u pitanju...
Tada je neko instrumentaliacija nekog drugog vaznijeg poduhvata...npr momak je instrumentalixzacija devojke protiv svog oca i majke i slicno ..a sto da ne , moze da traje i ceo zivot..

Pogledajte prilog 1526759- Autorska tema -

Emotivne veze, ljubav, nepresušna su tema u svim vrstama umetnosti, ali su te teme prisutne i u psihologiji.

Svi smo čuli za fraze " Sličan se sličnom raduje" i " Suprotnosti se privlače ".

Svi smo drugačiji. I naše primarne porodice su drugačije.

Porodica, kao osnovna ćelija društva, pored vaspitanja, nesvesno utiče na nas. Jednom mi je starija rođaka rekla da je za dobru vezu i brak važno da je partner sličan meni.

Zapamtila sam te reči, ali sam ipak slušala svoje srce. U vezama kojih nije bilo mnogo u mom životu, uvek sam se vezivala za osobu koja je drugačija od mene.

Suprotnosti se privlače. Partneri se dopunjavaju kada su različitog karaktera.

Šta vi mislite?

Da li je bolje kada partneri imaju iste osobine ( sličan se sličnom raduje ) ?

Možda je bolje kada se suprotnosti privlače?
Neke stvari moraju da se poklope , neke crte, trebalo bi da uživaju naprimer u istim stvarima.
Dosta je to komplikovano.

Back